Eigenlijk moeten kerststollen goed verpakt 3 weken rusten in een koele, vochtige plaats. Traditiegetrouw kunnen ze met Pasen nog gegeten worden. Mijn opmerking hierboven was dus toch nog zo gek niet… 😉
Nodig voor 8 kleine kerststollen
400 g rozijnen/krenten
100 g rum en/of water
84 g verse gist
Ca. 250 ml melk
5 eieren
1 kg bloem
200 g suiker
8 g zout
250 g boter
150 g gekonfijte citroen/sinaasappel in blokjes
250 g amandelstaafjes (of grofgehakte amandelschilfers)
8 x 60 g marsepein
Extra:
Gesmolten boter om de gebakken stollen in te smeren en een pak bloemsuiker voor eroverheen
Bereiding
Week de rozijnen/krenten in de rum en/of water.
Los de gist op in de lauwe melk met de eieren.
Doe de bloem met de suiker en het zout in een mengkom met kneedhaak.
Voeg de vloeistof langzaam toe en meng tot een homogeen deeg.
Meng aansluitend de boter in de massa en kneed tot deze is opgenomen.
Laat het deeg zo 20 min rusten.
Sla het deeg in en kneed het gekonfijt fruit, de rozijnen/krenten en de amandelstaafjes er met de hand onder.
Laat het deeg terug 20 min rusten.
Weeg het deeg af en verdeel het in 8 stukken.
Bol de stukken deeg op en rol ze langwerpig uit.
Laat het deeg terug 20 min rusten.
Duw het deeg plat, leg een marsepein staafje in het midden, vouw dicht en duw aan.
Laat ca. 30 min rijzen.
Bak de kerststollen met de naad naar beneden bij 190° C gedurende een 20-tal min.
Haal uit de oven en smeer onmiddellijk in met gesmolten boter.
Leg de kerststollen op een rooster.
Bestrooi de kerststollen als de boter is ingetrokken rijkelijk met bloemsuiker.
Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan Hotelschool Spermalie in Brugge.
Je maakt ze dus best 3 weekjes voor kerst? En hoe verpak je ze dan broodzak, plastic folie?
Dag Michelle
Hoeft niet, hoor. Je kan ze perfect nu maken voor zondag. Ze zijn zo lekker dat ze geen 3 weken zullen meegaan. 😉
Je kan ze best bewaren in een broodzak.
Smakelijk!
Myriam
De kerststol moet je vullen met amandelspijs…zeker niet met marsepein….foutje!!!!