Herinneren jullie zich mijn bezoekje nog aan Javana? Ik kreeg toen een zakje Matcha thee mee om mee te koken. Ik was nog nooit in Japan (in tegenstelling tot mijn man die er als coach van Gella elk jaar een paar keer naartoe trok voor judokampen en -tornooien en er zijn tweede thuis vond, zeg maar) en kon me er dus niks bij voorstellen, bij die Matcha thee. Wél wist ik dat je er heel gezonde gerechten mee kan bereiden die er ook nog eens heel mooi uitzien, dankzij het felgroene kleurtje. Een paar Pinterestsessies later was beslist dat ik Matcha madeleines zou maken. Al was het maar om de mooie alliteratie. Ik ben een taalfreak en seriewoordenaar. Ik ben dol op taal en talen. Wiskunde, biologie en fysica waren een ramp daarentegen. 😉
Wat kan ik hier nu over zeggen? Deze Matcha madeleines smaken uiteraard niet zoals de Franse klassieke madeleine, dat zou er maar aan mankeren. Zijn ze lekker? JA! Ga ik ze nog opnieuw maken? JA! Ik combineerde ze met een glaasje thee ipv koffie. Al was het maar om eens mijn theeglaasjes die ik meenam uit Marrakech te kunnen gebruiken. Het groen van het glaasje associeert mooi met het groen van de madeleines, vinden jullie niet?
Nodig voor 16 Matcha madeleines
113 g ongezouten boter, plus 1 el extra voor het invetten van de bakvorm (met bakspray lukt het ook)
133 g kristalsuiker
120 g patisseriebloem, plus 1 el extra voor het voorbereiden van de bakvorm
Snuifje zout
1 tl bakpoeder
1 el Matcha thee (speciaal om mee te koken)
2 grote eieren, op kamertemperatuur
1 el melk, op kamertemperatuur
1 el poedersuiker om de Matcha madeleines af te werken (optioneel)
Extra:
Een bakvorm voor madeleines
Bereiding
Smelt de ongezouten boter in een kleine sauspan op een middelhoog vuur. Let erop dat de boter niet verbrandt. Zodra de boter gesmolten is, giet je ze in een klein kommetje en laat je ze afkoelen.
Weeg 133 g kristalsuiker af in een grote mengkom. Zeef er de bloem, het snuifje zout, het bakpoeder en het Matcha poeder (groene thee poeder) over.
Klop met een klopper tot alle droge ingrediënten goed gemengd zijn.
Klop in een middelgrote mengkom de 2 eieren en de eetlepel melk tesamen tot een schuimende massa.
Voeg de eiermengeling bij de bloemmengeling. Gebruik een rubberen spatel en roer tot alles net gemengd is.
Voeg traag de helft van de afgekoelde boter toe. Zorg ervoor dat de boter goed opgenomen is in de het mengsel voor je de rest van de boter toevoegt. Meng tot alles net gemengd is. Zorg ervoor dat je niet over mengt.
Dek de kom af met plasticfolie en zet in de koelkast voor minstens 3 uur. Indien je de tijd hebt, best heel de nacht.
Schuif een bakrooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor bij 190° C.
Smelt 1 el boter in de microgolfoven. Met een siliconeborstel smeer je de madeleine bakvormen in. Met bakspray lukt het ook. Bestrooi de ingevette bakvorm lichtjes met 1 el bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
Haal het beslag uit de koelkast en vul elke holte met 1 el beslag. Ik gebruikte een ijsschep om het deeg perfect te doseren en in de holtes te scheppen. Je hoeft het beslag niet plat te duwen in de vormen, het zal smelten en uitvloeien in de oven.
Bak de Matcha madeleines af bij 190° C gedurende 11 à 13 minuten of tot de randen van de madeleines gaar zijn en de bovenkant terugveert wanneer je erop duwt.
Haal de vorm uit de oven en laat een 3-tal minuten afkoelen. Haal de madeleines met behulp van een vork voorzichtig uit de vormen en laat ze afkoelen op een rooster. De madeleines zijn klaar om te serveren wanneer ze nog lichtjes warm zijn of bij kamertemperatuur. Besprenkel de bovenkant met poedersuiker indien gewenst. Indien je de madeleines wil bewaren of diepvriezen, dan besprenkel je ze pas met de suiker wanneer je ze wil serveren.
Bewaar VOLLEDIG afgekoelde madeleines in een luchtdichte doos voor een paar dagen (ze zijn het lekkerst wanneer ze binnen de 24 uur worden opgegeten) of wikkel elke madeleine apart in plastic en stop ze in een diepvrieszakje voor maximum 2 maand. Laat de madeleines bij kamertemperatuur ontdooien voor je ze besprenkelt met poedersuiker.
Bron: recept van de blog Just One Cookbook.
0 reacties