Hap en Tap logo zonder streep
Zacht gebak met citroen en frambozen

Zacht gebak met citroen en frambozen

23 okt 2022 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit zacht gebak met citroen en frambozen zat al heel lang, meer bepaald sinds de maand mei, verstopt in mijn achterhoofd. Ik ontdekte het recept bij Carine van Chic Chic Chocolat en vond het de max. Het enige dat me ontbrak was de vorm om het te maken. Ik deed het nodige opzoekwerk, maar de prijs hield me tegen. Bijna 42 EUR, dat vond ik erover. En toen zag ik een gelijkaardige vorm passeren in een Facebook groep. Te koop voor 12 EUR… én top of the bill, de dame die hem verkocht woonde in Lochristi. Ik kon niet snel genoeg in mijn auto springen!

“Daar ben ik vet mee”, hoor ik jullie denken. Maar kijk, ik ben de slechtste niet. Ik heb de vorm voor jullie even door Google gehaald en heb de link naar de voordeligste hier voor jullie neergezet. Hij kost 22 EUR en een beetje. Da’s toch al 20 EUR minder dan de oorspronkelijke he! You can thank me later. En ik beloof op mijn plechtig communiezieltje dat ik hem zeker nog eens ga gebruiken, kwestie dat de aankoop rendeert. En dan nog een argument dat jullie over de streep kan trekken: dit zacht gebak met citroen en frambozen is poepsimpel, superlekker en spotgoedkoop. Meer dan bloem, suiker, eieren, olijfolie, frambozenconfituur en citroen is dit niet.

Wie een bedenkelijk gezicht zou trekken bij het woord “olijfolie”, maak je geen zorgen. Je proeft de olijfolie totaal niet. Ik was met olijfolie in gebak trouwens niet aan mijn proefstuk toe. Ik gebruikte olijfolie al eerder in een peer amandel olijfolie cake, in een pruimencake met ricotta en olijfolie en in een chocolade olijfolie cake. Ik gebruikte de Classico van Filippo Berio, een milde olijfolie. Dit is #nospon. Filippo Berio is wel een klant van me op het werk.

Zacht gebak met citroen en frambozen

Zacht gebak met citroen en frambozen

Zacht gebak met citroen en frambozen

5 van 3 stemmen
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Voor het gebak:

  • 130 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 90 g suiker
  • 1 snufje zout
  • 3 eieren
  • 55 g fruitige olijfolie
  • 40 g lauwe melk
  • 1 biologische citroen (35 g sap)

Voor de frosting en vulling:

  • Frambozenconfituur
  • 60 g poedersuiker
  • 25 g citroensap
  • 10 g olijfolie

Instructies
 

Voor het gebak:

  • Verwarm de oven voor op 160° C.
  • Doe de bloem en het bakpoeder in een kom.
  • Voeg de suiker en het zout toe en meng.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe.
  • Maak een kuiltje en voeg de eidooiers, olie en melk toe. Meng.
  • Voeg het citroensap toe. Meng.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig in meerdere keren met een spatel door het beslag.
  • Giet het beslag in de vorm.
  • Bak gedurende ca. 40 min. Als hij uit de oven komt, draai de cake dan om op een rooster en laat hem zo afkoelen.
  • Ontvorm voorzichtig en laat volledig afkoelen.

Voor de frosting en vulling:

  • Verwarm de oven voor op 220° C.
  • Snijd de cake in de dikte middendoor en garneer met confituur.
  • Meng de poedersuiker, het citroensap en de olijfolie.
  • Bestrijk de cake met dit mengsel met een kwastje.
  • Zet het gebak ca. 1 min 30 in de oven.
Trefwoord citroenen, frambozen, frambozenconfituur, gebak, taartje

Bron: recept vertaald van de prachtige Franse blog Chic Chic Chocolat.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 3.356 andere abonnees

ARCHIEF

17 Reacties

  1. Angélique

    Wat ziet dit er leuk en lekker uit. En zo te lezen simpel te maken.
    Ik heb de vorm al besteld😃

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Haha, sorry Angélique dat ik je op kosten jaag. Da’s nooit mijn bedoeling! 😉

      Antwoord
  2. Josette Schreurs

    Beste Mirjam,
    Jaren geleden kreeg ik deze bakvorm van mijn zus als cadeau omdat ik graag bak…
    Maar door de speciale vorm durfde ik tot nu toe er niet aan beginnen, ik ben zo bang dat de koek zal breken bij het ontvormen.,, ik zocht online naar info – de gebruiksaanwijzing die bij de vorm zat had ik verloren gelegd! Typisch!! – en ik vond een aantal recepten waar uitdrukkelijk stond: zet de taart in diepvries om haar uit de vorm te halen. Laten ontdooien om verder af te werken.
    Nu, dat ging wél over bavarois, dat scheelt natuurlijk ook hè?!
    Maar mijn vraag is nu: lukt dat vlotjes om het gebak eruit te halen of ook best in diepvries stoppen eerst?
    Ik wil graag dit recept maken want mijn kleindochters zijn allebei gek op citroentaart én gek op frambozen 😊

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Voor een cake lukt het perfect wanneer de cake gewoon afgekoeld is. Dus diepvries hoeft niet. Voor een bavarois is dat natuurlijk wel absoluut nodig. Anders krijg je die nooit heelhuids uit de vorm.
      Succes!

      Antwoord
  3. Odette

    5 sterren
    Wat een simpel mooi recept. Dankjewel.
    Moet de vorm gesloten in oven? Kan het ook in een open vorm?
    Groeten Odette

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dit is een open vorm, hoor, Odette! Geen idee waarom je denkt dat het een gesloten vorm is?

      Antwoord
      • Odette

        Ik had niet goed naar de foto vd vorm gekeken. Bedankt

        Antwoord
  4. FREDDY

    5 sterren
    ik vond een heerlijk dessert om bij groot bezoek te geven samen met een heerlijk tas koffie

    Antwoord
  5. Annemie Saelens

    Hallo, misschien ligt het aan mij, maar kan het zijn dat er een foutje geslopen is in jouw recept?
    Na het doorsnijden en bestrijken met confituur en icing….nog eens 1u30 in de oven….of in de koelkast misschien?

    Groetjes

    Annemie

    Antwoord
  6. marleen

    Beste Myriam,
    Op welke manier kan je gemakkelijk deze cake doormidden snijden ?
    Groeten,
    Marleen

    Antwoord
  7. Marijke

    5 sterren
    Vandaag werd deze taart zelfstandig gemaakt door één van mijn leerlingen OV2 BUSO binnen mijn les ‘koken’!!!!! Wat een succes! Het enige minpunt aan elk recept van Myriam …. Ik laat me keer op keer mee verleiden door haar gebruikte vormen ….

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Sorryyyyyyyyyyyy dat ik je op kosten jaag, Marijke! Maar wel leuk om te lezen!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Zacht gebak met citroen en frambozen

by Myriam Minne time to read: 2 min
17
%d bloggers liken dit: