- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Zacht gebak met citroen en frambozen

Zacht gebak met citroen en frambozen

Dit zacht gebak met citroen en frambozen zat al heel lang, meer bepaald sinds de maand mei, verstopt in mijn achterhoofd. Ik ontdekte het recept bij Carine van Chic Chic Chocolat en vond het de max. Het enige dat me ontbrak was de vorm om het te maken. Ik deed het nodige opzoekwerk, maar de prijs hield me tegen. Bijna 42 EUR, dat vond ik erover. En toen zag ik een gelijkaardige vorm passeren in een Facebook groep. Te koop voor 12 EUR… én top of the bill, de dame die hem verkocht woonde in Lochristi. Ik kon niet snel genoeg in mijn auto springen!

“Daar ben ik vet mee”, hoor ik jullie denken. Maar kijk, ik ben de slechtste niet. Ik heb de vorm voor jullie even door Google gehaald en heb de link naar de voordeligste hier voor jullie neergezet. Hij kost 22 EUR en een beetje. Da’s toch al 20 EUR minder dan de oorspronkelijke he! You can thank me later. En ik beloof op mijn plechtig communiezieltje dat ik hem zeker nog eens ga gebruiken, kwestie dat de aankoop rendeert. En dan nog een argument dat jullie over de streep kan trekken: dit zacht gebak met citroen en frambozen is poepsimpel, superlekker en spotgoedkoop. Meer dan bloem, suiker, eieren, olijfolie, frambozenconfituur en citroen is dit niet.

Wie een bedenkelijk gezicht zou trekken bij het woord “olijfolie”, maak je geen zorgen. Je proeft de olijfolie totaal niet. Ik was met olijfolie in gebak trouwens niet aan mijn proefstuk toe. Ik gebruikte olijfolie al eerder in een peer amandel olijfolie cake, in een pruimencake met ricotta en olijfolie en in een chocolade olijfolie cake. Ik gebruikte de Classico van Filippo Berio, een milde olijfolie. Dit is #nospon. Filippo Berio is wel een klant van me op het werk.

Zacht gebak met citroen en frambozen

Zacht gebak met citroen en frambozen

Zacht gebak met citroen en frambozen

5 van 4 stemmen
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Voor het gebak:

  • 130 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 90 g suiker
  • 1 snufje zout
  • 3 eieren
  • 55 g fruitige olijfolie
  • 40 g lauwe melk
  • 1 biologische citroen (35 g sap)

Voor de frosting en vulling:

  • Frambozenconfituur
  • 60 g poedersuiker
  • 25 g citroensap
  • 10 g olijfolie

Instructies
 

Voor het gebak:

  • Verwarm de oven voor op 160° C.
  • Doe de bloem en het bakpoeder in een kom.
  • Voeg de suiker en het zout toe en meng.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe.
  • Maak een kuiltje en voeg de eidooiers, olie en melk toe. Meng.
  • Voeg het citroensap toe. Meng.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig in meerdere keren met een spatel door het beslag.
  • Giet het beslag in de vorm.
  • Bak gedurende ca. 40 min. Als hij uit de oven komt, draai de cake dan om op een rooster en laat hem zo afkoelen.
  • Ontvorm voorzichtig en laat volledig afkoelen.

Voor de frosting en vulling:

  • Verwarm de oven voor op 220° C.
  • Snijd de cake in de dikte middendoor en garneer met confituur.
  • Meng de poedersuiker, het citroensap en de olijfolie.
  • Bestrijk de cake met dit mengsel met een kwastje.
  • Zet het gebak ca. 1 min 30 in de oven.
Trefwoord citroenen, frambozen, frambozenconfituur, gebak, taartje

Bron: recept vertaald van de prachtige Franse blog Chic Chic Chocolat.

Related Post