Hap en Tap logo zonder streep
Wit kersttaartje met limoenganache

Wit kersttaartje met limoenganache

30 okt 2022 | Gebak en koekjes, Zoet

Het is Halloween, maar dat feestje is niet aan mij besteed. Kerst des te meer. Dus deel ik vandaag al mijn eerste kersttaartje (en het zal zeker niet de laatste zijn): een wit kersttaartje met limoenganache. Laat je niet afschrikken door “het aantal dagen werk”, want dat is gewoon de tijd die nodig is voor het opstijven. Het werk valt reuze mee!

Ik ben niet alleen geen fan van Halloween, maar bovendien is ’t ook van moeten. Ik vertrek uiteindeljk vroeger dan voorzien naar Honolulu. Op zondag 4 december ben ik weg en ik keer pas terug op zondag 18 december. Dat betekent dus, dat al mijn kerstrecepten klaar moeten zijn voor die tijd. Want laat 1 ding duidelijk zijn: ik ga niet zitten bloggen op Waikiki Beach. Ik ga met mijn strooien rokje en kokosnoten de show stelen. 😉 Aloha! (Voor wie dat wil meemaken, ik ga stories delen op mijn Instagram account).

En om dan nog even terug te komen op dit kersttaartje: het is verrassend fris en licht. Dankzij het limoensap in de ganache en de laag plattekaasmousse in het midden wordt de zoete witte chocolade perfect gecounterd. Nog een voordeel: je hebt er niet veel speciaal materiaal voor nodig, 1 silicone mal van 16 cm diameter en 1 van 18 cm. Al lukt het misschien ook wel als je een taartring van 16 en 18 cm bekleedt met rhodoïd en de onderkant volledig afdekt met plasticfolie.

Wit kersttaartje met limoenganache

Wit kersttaartje met limoenganache

Wit kersttaartje met limoenganache

Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 2 ronde silicone mallen van 16 cm en 18 cm diam
  • 1 Bakring van 16 cm

Ingrediënten
  

Voor de limoenganache (dag -2):

  • 350 g volle room
  • 100 g witte chocolade
  • 70 g limoensap

Voor de plattekaasmousse (dag -2):

  • 250 g volle verse kaas
  • 3 el poedersuiker
  • 1,5 dl volle room
  • 1/2 citroen, de zeste
  • 1/2 vanillestok
  • 3 g gelatine

Voor de dacquoise (dag -1):

  • 3 eiwitten
  • 90 g amandelpoeder
  • 90 g suiker
  • 12 g bloem

Voor het spiegelglazuur (D-day):

  • 150 g suiker
  • 150 g glucosestroop
  • 75 g water
  • 100 g volle room
  • 150 g witte chocolade
  • 9 g gelatine

Extra:

  • Frambozenconfituur
  • 100 g zwarte chocolade
  • Bladgoud, zilveren parels, gouden glitters

Instructies
 

Voor de limoenganache (dag -2):

  • Verwarm 150 g room, giet die op de gesmolten chocolade en mix.
  • Voeg 200 g koude room en het limoensap toe. Meng goed.
  • Bewaar afgedekt 1 nacht in de koelkast.

Voor de plattekaasmousse (dag -2):

  • Week het 1 1/2 gelatineblaadje in koud water.
  • Doe de plattekaas in een mengkom.
  • Snij de ½ vanillestok overlangs in 2 en schraap de zaadjes eruit. Voeg toe aan de plattekaas. Roer de bloemsuiker en de citroenzeste door de kaas.
  • Verwarm een klein deeltje van de room en los daarin het uitgeknepen gelatineblaadje op. Laat de room zeker niet koken. Haal onmiddellijk van het vuur als de gelatine opgelost is.
  • Klop de rest van de room op tot hij dik vloeibaar is.
  • Giet de opgeklopte room en de room met de gesmolten gelatine bij het plattekaasmengsel en meng.
  • Giet het mengsel in een cirkelvormige silicone mal van 16 cm diameter.
  • Zet 1 nacht in de diepvries.

Voor de dacquoise (dag -1):

  • Klop de eiwitten tot sneeuw. Voeg 20 g suiker in 3 keer toe om stevige sneeuw te bekomen.
  • Meng de poeders met de rest van de suiker en spatel ze onder de tot sneeuw geklopte eiwitten.
  • Smeer het beslag uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Zet in de voorverwarmde oven op 180° C gedurende 12 min tot de biscuit goudbruin begint te kleuren.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Steek er een cirkel van 16 cm uit.

Montage (dag – 1):

  • Maak de frambozenconfituur zacht in de microgolfoven en schenk een dun laagje op de diepgevroren plattekaasmousse. Zet de plattekaasmousse terug in de diepvries.
  • Klop de limoenganache op tot stevige pieken. Start langzaam met kloppen en voer de snelheid traag op! Overklop niet.
  • Schep de ganache in de mal van 18 cm diameter tot over halverwege.
  • Haal de plattekaasmousse uit de diepvries, haal de mousse uit de mal en duw die met de confituur naar onder in de ganache.
  • Lepel of spuit de rest van de ganache erover.
  • Duw er de dacquoise bodem in.
  • Strijk glad en zet 1 nacht in de diepvries.

Afwerking (D-day):

  • Maak het spiegelglazuur. Week de gelatine in een grote kom met koud water.
  • Giet het water, de suiker en de glucose in een pan en kook tot een siroop bij 103° C.
  • Doe de room, witte chocolade en uitgeknepen gelatine in een maatbeker.
  • Giet de siroop erover.
  • Mix met een staafmixer, vermijd het opnemen van lucht: breng je mixer nooit omhoog als hij in werking is om te voorkomen dat er luchtbellen ontstaan.
  • Gebruik je glazuur tussen 30° C en 35° C.
  • Als het de juiste temperatuur heeft: haal je taartje uit de diepvries en plaats het op een rooster of op een schaal die zal worden gebruikt om overtollig glazuur op te vangen.
  • Giet het glazuur continu en snel royaal over heel het taartje om het te coaten.
  • Smelt de zwarte chocolade, doe in een spuitzakje en teken een kerstboompje op je kersttaartje. Werk af met bladgoud, zilveren parels en gouden glitters.
  • Laat het taartje minstens 4 uur ontdooien in de koelkast.
Trefwoord dacquoise, kerstmenu, kerstmenu 2022, kersttaartje, limoenganache, plattekaasmousse, spiegelglazuur, witte chocolade

Bron: recept geïnspireerd (maar aangepast) door Marie-Emilie Merlin.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 3.356 andere abonnees

ARCHIEF

12 Reacties

  1. Manda

    Hoeveel gram is 1.5 gelatine blaadje

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat staat bij de ingrediënten: 3 gram. 1 blaadje is 2 gram.

      Antwoord
  2. Francine

    Een fantastisch kerstdessert, lekker en dienbaar! Wat wil ne mens nog meer! Proficiat Myriam!
    Francine

    Antwoord
  3. Dirk Devos

    Hallo,ik ben zelf 45 j banketbakker geweest en je taartje ziet er fantastisch uit maar wat ik echt zou weglaten bij dit gebakje zijn de zilveren bolletjes op je gebak,dit is echt niet meer van deze tijd het is keihard en onsmakelijk voor de rest volg ik je met heel veel plezier en heb al veel leuke ideeën van je kunnen gebruiken.Vele groeten en doe zo verder👍👍👍

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Dirk,
      Dat was om mijn bibberende lijntjes te verbergen. Haha, ik had stress, want die kerstboom tekenen moest direct goed zijn. 1 kans maar.
      En dus bibberde ik. En heb ik de lijntjes een beetje verborgen met “kerstdecoratie”.

      Antwoord
  4. Christine Morris

    3 proteins what is this? Is it lost in translation? Chris

    Antwoord
    • Myriam Minne

      I guess that Google Translate was not that good. 3 proteins = 3 egg whites.

      Antwoord
  5. Andree

    taartje gemaakt voor dit weekend , zeer lekker zelfs zoon die geen desserteter is vroeg nog een stukje
    zeer licht en fris ga nog eens maken maar in induvidue porties, heb toch silliconnevormpjes genoeg, danks zij jou
    jou laatste dessert kan ik dat ook maken in de donuts 100 silicone vorm of in de promise vorm
    gaat over citroen merinque taartje 2.0 voor het moment nu foie terrine aan het bakken
    groetjes

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ooooh waaaw!
      Ja kan dat laatste taartje inderdaad daarin maken, maar dan moet je wel een ring hebben die in de Promise past. De Donuts 100 ken ik niet. Dus geen idee of dat lukt.
      Succes! Goed bezig!

      Antwoord
    • Ingrid Maes

      Kan ik dit ook in deze vormpjes maken .Siliconenvorm Truffles 120 – Silikomart
      Zo er een kerstbal van willen maken

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Dat kan, al zal dat wel even een gepruts zijn, vrees ik. Maar ik wens je heel veel succes!

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Wit kersttaartje met limoenganache

by Myriam Minne time to read: 3 min
12
%d bloggers liken dit: