Kerstmenu 2014

It’s that time of the year again. Na de zomer (ik ben een koukleum en zonneklopper) is de Kerstperiode voor mij de leukste periode van het jaar: de lichtjes, de gezelligheid, samen genieten van een spelletje en van exquise gerechten, cadeautjes geven en krijgen, verbondenheid,… Zàlig! Al van in de maand september begin ik na te denken over mijn kerstmenu. Allez, niet MIJN kerstmenu, maar het menu van mijn blog. Met kerstavond zijn mijn man en ik meestal alleen thuis en dan houden we het heel eenvoudig, te meer ook daar ik meestal moet werken (teveel vakantie genomen tijdens het jaar voor blogevents allerhande, tjah!). Maar voor de fans van mijn blog mag het dus een beetje meer zijn.

Uiteraard hoef je niet alle gangen te maken. Mix & match. Pick your choice. En zorg er vooral voor dat je geniet! Aan een gestresseerde gastvrouw hebben je gasten niks… Let the party begin!

Een drietal hapjes naar keuze:
Macaron met wildpastei (klik hier)
Keineig bladerdeeghapje met vijg (klik hier)
Tartaar van Sint-Jakobsschelp, granaatappel en pompelmoes (klik hier)
Velouté van erwtjes met Saint-Augur, Sint-Jakobsnootjes, clementine (klik hier)
Bouillon van kokos, citroengras en Nobashi garnaal (klik hier)
Hartige panna cotta van roquefort, Luikse siroop, avocado en chili popcorn (klik hier)
Trio van hapjes uit de zee (klik hier)

De hapjes kies je uiteraard in functie van wat je daarna gaat maken. Zo kies je uiteraard geen sint-jakobsschelpen als amuse als je als voorgerecht ook coquilles voorzien hebt. Voor de rest raad ik aan om bij de keuze van je hapjes rekening te houden met de tijd (en zin) die je hebt om te koken: het bladerdeeghapje met vijg is snel en makkelijk, de bouillon van kokos is dat ook, de macaron is een uitdaging…

Koud voorgerecht:
Sint Jakobsnootjes, king crab, mierikswortel, avocado (klik hier)
Of
Remoulade van kreeft, erwten, gerookte paling (klik hier)
Of
Rivierkreeftjes, mango, appel, mergpompoen, vanille (klik hier)

Dit zijn drie toppertjes. Kiezen is verliezen.

Soep:
Bisque van langoustines met baluchon van wijting (klik hier)
Of
Soep van oesters, hoorn des overvloeds, witte truffel (klik hier)

Een klassieker en een trendy soepje (ook voor wie niet van oesters houdt!).

Warm voorgerecht:
Scampi’s in gerookt spekjasje met kruidenkaassaus en cappellini (klik hier)
of
Pieterman, mosselen, saffraan, bloemkool (klik hier)

Hier zou ik niet twijfelen. De pieterman is origineel, niet duur en lukt gegarandeerd. 

Hoofdgerecht:
Duif, witloof, spelt, pompoen (klik hier)
Of
Konijnenrolletjes met cantharellenpesto, Luikse aardappelwafeltjes, knolselder-peer tatin (klik hier)
of
Wildragout, boschampignons, veenbessen (klik hier)
Of
Patrijs geflambeerd met cognac, groene kool, spruitjes, wortelpuree, amandine aardappelen (klik hier)
Of
Zeeduivel, fregola met pompoen en chorizo, boschampignons (klik hier)

Tweemaal vlees, tweemaal wild en een keer vis. En om het jullie nog moeilijker te maken: je kan ook de bijgerechten van de ene dish matchen met het vlees of de vis van de andere. De amandine aardappelen passen bv. ook bij de konijnenrolletjes of bij de wilragout,… Hihi! Ik ben een slecht karakter om het jullie zo moeilijk te maken… Allez, een tip: het eenvoudigste voor een groot gezelschap is de wildragout, die kan (lees: moet) al een dag vooraf klaargemaakt worden. 

Nagerecht:
Peer, yuzu, vanille, dulce de leche (klik hier)
Of
Panna cotta van kokosmelk, mango, passievruchten en frambozen (klik hier)
Of
Soufflé glacé van Grand Marnier (klik hier)

Tjah, dit is moeilijk kiezen… Deze 3 nagerechten zijn stuk voor stuk toppers. Ze zijn ook alle 3 al op voorhand klaar te maken. De soufflé is de lichtste en friste en kan zelfs al een week op voorhand gemaakt worden. De andere 2 zijn dan weer origineler…
Voor bij de koffie:
Homemade Raffaello’s (klik hier)
en
Girly Pink marshmallows (klik hier)
en
Cannelés bordelais (klik hier)
en
Kerstkoekjes: sneeuwballen met hazelnoot (klik hier)
Hier geen ‘of’, ‘of’, ‘of’, maar ‘en’, ‘en’, ‘en’… Omdat nagenieten (en nababbelen) nooit lang genoeg kan duren, met een koffietje, een pousse-caféke én veel zoetigheid!

Ik wens je veel kookplezier, een overheerlijke maaltijd (met veel oprechte complimentjes van je gasten) en veel gezellige momenten om te koesteren: 0% stress, 100% genieten!

Smakelijk!

Myriam

PS Vragen? Suggesties? Aarzel niet om mij te contacteren! Je vindt mijn contactgegevens in About me.
PS2 Uiteraard is er ook nog altijd het menu van vorig jaar (of dat van het jaar daarvoor, in dat geval moet je mijn lelijke foto’s er wel bijnemen ;-)) dat als inspiratiebron kan dienen. De gerechten zijn heus nog niet gedemodeerd.

Related Post

Tags: , , ,

Kerstmenu 2014

by Myriam time to read: 3 min
1
%d bloggers liken dit: