Hap en Tap logo zonder streep
Bietencilinders met geitenkaasvulling

Bietencilinders met geitenkaasvulling

21 jun 2023 | Hapjes

Onlangs deelde ik hier een recept met slechts 3 ingrediënten en 5 minuten werk en dat was een gigantisch succes. Twee minpuntjes aan dat recept: dat groentevel was niet makkelijk te vinden en kaviaar is niet voordelig. Dan zijn deze bietencilinders met geitenkaasvulling haalbaarder. Correctie: veel haalbaarder! Ook slechts 3 ingrediënten (als je de tijm en het ‘druppeltje’ room niet meetelt), alleen is er iets meer tijd voor nodig, al doet je oven of voedseldroger wel het werk.

En of het lekker is? Mijn man, den Eddy, lust geen rode biet, maar stak er 2 achter de kiezen, nog voor ik “tast toe” kon zeggen. De bietencilinders zijn lekker krokant en de geitenkaasvulling lekker romig. Kortom, de perfecte combo. Chef Majk, de chef bij wie ik dit recept ontdekte op YouTube, werkte de bietencilinders enkel af met toefjes geitenkaasvulling en nasturtium. Ik koos voor 3 verschillende afwerkingen: een eetbaar bloemetje (van de klaverzuring), een nasturtium blaadje en een restje bietenkrokant van de afsnijdsels.

En dan wil ik nu graag even de loftrompet afsteken over Chef Majk. Ik volg de Tsjechische chef al een tijdje op Instagram, maar heb nu pas zijn YouTube kanaal ontdekt en ben helemaal fan! Wat een sappig accent, wat een passie én wat een cute food inspector (minuut 1:18 van de beetroot video). In zijn video zie je dus hoe deze bietencilinders gemaakt worden. Maar het kan nog sneller en eenvoudiger: ik kocht een verpakking met reeds gegaarde rode bieten i.p.v. rauwe rode biet. Ik perste 100 ml sap in mijn sapcentrifuge, maar – zoals Majk al zegt – kan je ook perfect gekocht bietensap gebruiken.

Dit hapje is de perfecte amuse voor wie met Kerst vegetarische gasten over de vloer krijgt. Just sayin’! Nu het aspergeseizoen erop zit, telt Myriammeke af naar Kerst!

Bietencilinders met geitenkaasvulling

Bietencilinders met geitenkaasvulling

Bietencilinders met geitenkaasvulling

Gang Borrelhapje

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de bietencilinders:

  • 100 g gegaarde rode biet, gepureerd
  • 100 ml rode bietensap
  • 50 g tapioca parels
  • 1 snufje zout

Voor de geitenkaasvullling:

  • Geitenkaas
  • 1 gare rode biet, in brunoise
  • 1 scheutje room
  • 1 takje tijm
  • Zout
  • Zwarte peper

Voor de afwerking:

  • Olie om te frituren
  • Eetbare bloemen en/of kruiden

Instructies
 

Voor de bietencilinders:

  • Kook de tapioca parels in een ruime hoeveelheid kokend water tot ze zacht en transparant zijn.
  • Schep ze in een blender, samen met het bietensap en de gare biet, in blokjes. Mix op volle toeren gedurende 5 min.
  • Giet de dikvloeibare massa uit op een vel bakpapier en smeer dun uit.
  • Leg het bakpapier in een voedseldroger of in een oven op 50° à 60° C en laat drogen. Bij mij duurde dat 2 uur in mijn voedseldroger op de hoogste stand. De rode biet moet droog genoeg zijn om er mooie rechthoeken te kunnen van snijden, maar ook nog niet té droog, want dan lukt dat niet meer en breekt het vel. 1 rechthoek meet ongeveer 4 à 5 cm x 10 cm.
  • Leg de rechthoeken nog even terug in de oven of voedseldroger en laat volledig drogen.
  • Dompel de droge rodebietvellen in de voorverwarmde olie in een pannetje op 160° C.
  • Rol het rechthoekje meteen rond een cilinder en druk stevig aan. De cilinder wordt meteen hard, wanneer hij afkoelt.

Voor de geitenkaasvullling:

  • Klop de geitenkaas met een klopper los met een scheutje room. Houd 1/5 van het mengsel apart voor de afwerking. Doe in een spuitflesje of -zak.
  • Meng 4/5 van de geitenkaas met de rode biet in brunoise, fijngehakte tijmblaadjes en versgemalen zwarte peper. Schep in een spuitzak.

Afwerking:

  • Vul de bietencilinders met geitenkaasvulling.
  • Spuit op elk rolletje 3 toefjes geitenkaasvulling en werk af met een eetbare bloemetje, nasturtium en een krokant afsnijdsel van de gedroogde rode biet.
Trefwoord bietencilinder, cilinder, geitenkaas, geitenkaasvulling, kerst, kersthapje, kerstmenu, kerstmenu 2023, rode biet, tapioca, tijm

Bron: recept van Chef Majk op YouTube.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.487 andere abonnees

ARCHIEF

7 Reacties

  1. jan vanelven

    Vraag Kan je de tapioca samen met het bietensap koken?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat zou ik niet doen. Je hebt écht veel water nodig om de tapioca gaar te koken (die slorpen veel vocht op). Als je de tapioca zou koken in bietensap, dan klopt de hoeveelheid bietensap niet meer. Dus doen zoals er beschreven staat: de tapioca koken in veel water.

      Antwoord
      • Andres

        Ik droog mijn mengsel 3 uur op 60 graden in de oven maar het blijft plakkerig.

        Ik vond mijn vloeibare massa ook vrij waterachtig ondanks dat ik de aangegeven hoeveelheden heb gebruikt.

        Kan ik meer tapioca parels gebruiken om de massa wat dikker te maken?

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Langer in je oven laten dan. Het is moeilijk om dat in te schatten. De ene oven is de andere niet.

          Antwoord
  2. Rob Burgerhoudt

    hoeveel bietencilinders maak je met bovenstaand recept?
    Dat vind ik niet terug in de omschrijving.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      4 à 6, maar zeker 4. Maar let op, dit is een delicaat werkje. Dus je voorziet best een beetje meer voor alle zekerheid.
      Succes!

      Antwoord
  3. Rob Burgerhoudt

    Bedankt!
    Ik ga er mee aan de slag

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Bietencilinders met geitenkaasvulling

by Myriam Minne time to read: 2 min
7