Hap en Tap logo zonder streep
Citroen meringue taartje 2.0

Citroen meringue taartje 2.0

6 nov 2022 | Gebak en koekjes, Zoet

Oooops, I did it again part 2! Ik kocht een mal. Eentje is geentje en dus kocht ik niet 1, niet 2, maar 3 nieuwe mallen. Eerst was er de Secret waarmee ik afgelopen woensdag de amuse van gerookte palingmousse met kaviaar en brioche deelde. Wat een zot succes was dat! Het recept werd ondertussen al 2.329 maal bekeken! Wel, ik vermoed dat dat met dit citroen meringue taartje 2.0 niet anders zal zijn. Ziet het er niet waanzinnig lekker uit? En origineel? (Voor wie nieuwsgierig is, de derde mal die ik kocht, is er een voor een leuke buche. Ik hoop daarmee eerstdaags nog aan de slag te kunnen gaan. Zou een beetje stom zijn om er pas in januari iets mee te doen he?)

Wat denken jullie: is dit citroen meringue taartje geschikt voor Kerst? Uiteraard kan je het nu al eens maken om voor te proeven. Let wel: je moet er op vrijdagavond aan beginnen als je er op zondag wil van genieten. Op vrijdag maak je de limoencrème die binnenin verstopt zit. Op zaterdag maak je dan de lemon curd mousse die errond komt. En op zondag maak je de meringue. Wanneer je het koekje maakt, maakt niets uit.

Citroen meringue taartje 2.0

Citroen meringue taartje 2.0

Citroen meringue taartje 2.0

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 stuks

Equipment

  • 1 staande mixer (type KitchenAid)
  • 1 Thermometer
  • 1 Bunzenbrander

Ingrediënten
  

Voor het zanddeeg:

  • 120 g bloem, gezeefd
  • 15 g amandelpoeder
  • 60 g boter, zacht
  • 40 g poedersuiker
  • 1 g zout
  • 30 g ei

Voor de limoencrème (dag -2):

  • 35 g limoensap
  • 20 g suiker
  • 50 g ei (volledig ei, gewicht zonder de schaal)
  • 35 g boter
  • 1 limoen, de schil

Voor de lemon curd mousse (dag -1):

  • 50 g citroensap
  • 20 g suiker
  • 50 g ei (volledig ei, gewicht zonder de schaal)
  • 15 g boter
  • 2 citroenen, de schil
  • 1 blaadje gelatine van 3 g
  • 140 g volle room

Voor de citroen-limoen meringue (D-day):

  • 35 g eiwit
  • 60 g suiker
  • 25 g water
  • 1/2 limoen, de zeste
  • 1/2 citroen, de zeste

Instructies
 

Voor het zanddeeg:

  • Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ca. 4 mm dikte. Steek in totaal 12 cirkels uit met de meegeleverde uitsteker.
  • Bak de ringen gedurende ca. 12 min tot ze mooi goudbruin kleuren.

Voor de limoencrème (dag -2):

  • Breng het limoensap en de rasp aan de kook. Klop ondertussen het ei los met de suiker. Giet geleidelijk het limoensap over het losgeklopte ei met de suiker en verwarm het mengsel opnieuw tot het dikker wordt. Haal van het vuur, voeg de boter toe en mix tot de boter is opgenomen.
  • Vul de binnenste ringen en vries in.

Voor de lemon curd mousse (dag -1):

  • Breng 30 g citroensap en de zeste van 1 citroen aan de kook. Klop ondertussen het ei los met de suiker. Giet het citroensap langzaam over het losgeklopte ei met de suiker en verwarm het mengsel opnieuw tot het dikker wordt. Haal van het vuur, voeg de boter toe en mix tot die is opgenomen. Zet apart.
  • Verwarm in een andere kleine steelpan de resterende 20 g sap met de zeste en voeg de eerder geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
  • Voeg dit mengsel toe aan de lemon curd, meng en zet apart.
  • Klop de room in een kom. Voeg geleidelijk de room toe aan de lemon curd.
  • Vul de cilindrische vormen voor de helft met de lemon curd mousse. Duw een ring diepgevroren limoencrème in elke holte en vul de vormen tot boven. Strijk het oppervlak glad en vries in.

Voor de citroen-limoen meringue (D-day):

  • Doe in een pan het water en 50 g suiker om een ​​siroop te maken.
  • Klop ondertussen het eiwit op. Wanneer het eiwit begint te schuimen, voeg je de resterende suiker toe en blijf je kloppen.
  • Wanneer de siroop 120º C heeft bereikt, giet je deze heel voorzichtig op het opgeklopte eiwit zonder te stoppen met kloppen.
  • Wanneer alle siroop is opgenomen, voeg je de zeste toe en blijf je kloppen tot de meringue koud is. Die moet glanzend en dik zijn.

Samenstelling:

  • Ontvorm de diepgevroren cilinders en plaats die tussen 2 koekjes.
  • Vul de buitenrand met meringue met behulp van een spuitzak en strijk het oppervlak glad met een spatel of plat mes.
  • Brand tot slot de meringue af met een bunzenbrander en strooi er nog wat limoen- en citroenzeste over.
  • Laat het citroen meringue taartje gedurende 2 à 4 uur ontdooien in de koelkast voor je het serveert.

Notities

Tips:
  • Voor de meringue maakte ik de dubbele hoeveelheid. Ik vond de hoeveelheid van het recept te weinig om deftig te kunnen ‘kloppen’.
  • Je kan ook kant en klare lemon curd van goede kwaliteit kopen in de winkel. Maak die zacht in de microgolf om de gelatine toe te voegen.
Trefwoord citroen, Italiaanse meringue, lemon curd, limoen, limoencrème, meringue

Bron: recept uit het Spaans vertaald door Google Translate van de website Gourmetier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.485 andere abonnees

ARCHIEF

10 Reacties

  1. Annie Dobbelaere

    Dag Myriam,
    Welke mal gebruik je voor het CITROEN MERINGUE TAARTJE 2.0
    Ik ben maar een hobbykok maar wil dit dessertje echt eens proberen
    Proficiat voor de prachtige creaties
    Mvg
    Annie

    Antwoord
  2. Andreé Vanhaeren

    hallo myriam
    heb je kersttaart gemaakt , supperlekker en licht
    zou graag dit taartje maken maar heb die vorm niet wel de donut 100, truffle crown,kit taartring 80,en de promise
    kan ik met iets van dit aan dit taartje beginnen

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Andrée,
      Je kan die vormen zeker gebruiken, alleen moet je nog een kleine ring hebben voor de limoencrème en die heb je niet bij alle vormen die je opsomt, vrees ik…
      Je kan die limoencrème natuurlijk ook gewoon weglaten. En je Promise vorm bvb. vullen met enkel lemoncurd mousse.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
  3. Ylva

    Hoi Myriam,
    Vul je de mallen met limoen crème eerst voor de helft en vries je ze in. Om vervolgens dezelfde mal te vullen met de lemon curd mousse samen met de bevroren limoen crème? Ik dacht dat je twee maten mallen nodig had, maar dat hoeft dan zeker niet?

    Groetjes Ylva

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ylva,
      De gebruikte mal bevat inderdaad 2 mallen: een kleine en een grote. De kleine vul ik met limoencrème en laat die volledig invriezen.
      Daarna vul ik de grote mal met de lemon curd mousse, duw de diepgevroren kleine mal met de limoencrème erin en dek verder af met lemon curd mousse.
      Duidelijker?
      Sorry dat mijn uitleg niet helemaal duidelijk was!

      Antwoord
    • Tine

      Heyhey, ik ben volop aan de slag met dit recept. Toen ik de limoenmousse uit de mal wilde halen, valt die helemaal in stukjes. Is er een bepaalde techniek om de stukken uit de mal te halen of heb ik iets verkeerd gedaan? Alvast bedankt voor uw hulp! Groetjes

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Dag Tine,
        Had je hem lang genoeg in de diepvries gelaten? Normaal is die mousse superhard en kan je best veel kracht zetten om hem uit de mal te halen.
        Bij mij is er nog nooit iets in stukken gebruiken bij het verwijderen uit de mal.
        Reageer gerust!

        Antwoord
  4. Guido Lochy

    Ik heb alle benodigdheden voor dit recept. Heb de mal bij Alatarte besteld maar stel me de vraag hoe jij de mooie vierkantjes in je zanddeeg koekje verkrijgt. Heb jij een speciale mat of zijn die erin gedrukt?
    Thx bij voorbaat voor je antwoord. By the way jouw schitterende blog is een voortdurende bron van inspiratie. Heb zelf 3 jaar naar Spermalie in Gent geweest en volg nu nog 1x bij Rene Debaets en Jurgen Baumans workshop in Gent op woensdagavond.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Citroen meringue taartje 2.0

by Myriam Minne time to read: 3 min
10