Oooops, I did it again part 2! Ik kocht een mal. Eentje is geentje en dus kocht ik niet 1, niet 2, maar 3 nieuwe mallen. Eerst was er de Secret waarmee ik afgelopen woensdag de amuse van gerookte palingmousse met kaviaar en brioche deelde. Wat een zot succes was dat! Het recept werd ondertussen al 2.329 maal bekeken! Wel, ik vermoed dat dat met dit citroen meringue taartje 2.0 niet anders zal zijn. Ziet het er niet waanzinnig lekker uit? En origineel? (Voor wie nieuwsgierig is, de derde mal die ik kocht, is er een voor een leuke buche. Ik hoop daarmee eerstdaags nog aan de slag te kunnen gaan. Zou een beetje stom zijn om er pas in januari iets mee te doen he?)
Wat denken jullie: is dit citroen meringue taartje geschikt voor Kerst? Uiteraard kan je het nu al eens maken om voor te proeven. Let wel: je moet er op vrijdagavond aan beginnen als je er op zondag wil van genieten. Op vrijdag maak je de limoencrème die binnenin verstopt zit. Op zaterdag maak je dan de lemon curd mousse die errond komt. En op zondag maak je de meringue. Wanneer je het koekje maakt, maakt niets uit.
Citroen meringue taartje 2.0
Equipment
- 1 staande mixer (type KitchenAid)
- 1 Thermometer
- 1 Bunzenbrander
Ingrediënten
Voor het zanddeeg:
- 120 g bloem, gezeefd
- 15 g amandelpoeder
- 60 g boter, zacht
- 40 g poedersuiker
- 1 g zout
- 30 g ei
Voor de limoencrème (dag -2):
- 35 g limoensap
- 20 g suiker
- 50 g ei (volledig ei, gewicht zonder de schaal)
- 35 g boter
- 1 limoen, de schil
Voor de lemon curd mousse (dag -1):
- 50 g citroensap
- 20 g suiker
- 50 g ei (volledig ei, gewicht zonder de schaal)
- 15 g boter
- 2 citroenen, de schil
- 1 blaadje gelatine van 3 g
- 140 g volle room
Voor de citroen-limoen meringue (D-day):
- 35 g eiwit
- 60 g suiker
- 25 g water
- 1/2 limoen, de zeste
- 1/2 citroen, de zeste
Instructies
Voor het zanddeeg:
- Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ca. 4 mm dikte. Steek in totaal 12 cirkels uit met de meegeleverde uitsteker.
- Bak de ringen gedurende ca. 12 min tot ze mooi goudbruin kleuren.
Voor de limoencrème (dag -2):
- Breng het limoensap en de rasp aan de kook. Klop ondertussen het ei los met de suiker. Giet geleidelijk het limoensap over het losgeklopte ei met de suiker en verwarm het mengsel opnieuw tot het dikker wordt. Haal van het vuur, voeg de boter toe en mix tot de boter is opgenomen.
- Vul de binnenste ringen en vries in.
Voor de lemon curd mousse (dag -1):
- Breng 30 g citroensap en de zeste van 1 citroen aan de kook. Klop ondertussen het ei los met de suiker. Giet het citroensap langzaam over het losgeklopte ei met de suiker en verwarm het mengsel opnieuw tot het dikker wordt. Haal van het vuur, voeg de boter toe en mix tot die is opgenomen. Zet apart.
- Verwarm in een andere kleine steelpan de resterende 20 g sap met de zeste en voeg de eerder geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
- Voeg dit mengsel toe aan de lemon curd, meng en zet apart.
- Klop de room in een kom. Voeg geleidelijk de room toe aan de lemon curd.
- Vul de cilindrische vormen voor de helft met de lemon curd mousse. Duw een ring diepgevroren limoencrème in elke holte en vul de vormen tot boven. Strijk het oppervlak glad en vries in.
Voor de citroen-limoen meringue (D-day):
- Doe in een pan het water en 50 g suiker om een siroop te maken.
- Klop ondertussen het eiwit op. Wanneer het eiwit begint te schuimen, voeg je de resterende suiker toe en blijf je kloppen.
- Wanneer de siroop 120º C heeft bereikt, giet je deze heel voorzichtig op het opgeklopte eiwit zonder te stoppen met kloppen.
- Wanneer alle siroop is opgenomen, voeg je de zeste toe en blijf je kloppen tot de meringue koud is. Die moet glanzend en dik zijn.
Samenstelling:
- Ontvorm de diepgevroren cilinders en plaats die tussen 2 koekjes.
- Vul de buitenrand met meringue met behulp van een spuitzak en strijk het oppervlak glad met een spatel of plat mes.
- Brand tot slot de meringue af met een bunzenbrander en strooi er nog wat limoen- en citroenzeste over.
- Laat het citroen meringue taartje gedurende 2 à 4 uur ontdooien in de koelkast voor je het serveert.
Notities
- Voor de meringue maakte ik de dubbele hoeveelheid. Ik vond de hoeveelheid van het recept te weinig om deftig te kunnen ‘kloppen’.
- Je kan ook kant en klare lemon curd van goede kwaliteit kopen in de winkel. Maak die zacht in de microgolf om de gelatine toe te voegen.
Bron: recept uit het Spaans vertaald door Google Translate van de website Gourmetier.
Dag Myriam,
Welke mal gebruik je voor het CITROEN MERINGUE TAARTJE 2.0
Ik ben maar een hobbykok maar wil dit dessertje echt eens proberen
Proficiat voor de prachtige creaties
Mvg
Annie
Dag Annie,
De link naar de mal staat in mijn tekst boven het recept. Alle tekst die in het rood staat, kan je aanklikken.
Het gaat om deze:
https://alatarte.be/product/kit-the-ring-65-silikomart/
Groetjes,
Myriam
hallo myriam
heb je kersttaart gemaakt , supperlekker en licht
zou graag dit taartje maken maar heb die vorm niet wel de donut 100, truffle crown,kit taartring 80,en de promise
kan ik met iets van dit aan dit taartje beginnen
Dag Andrée,
Je kan die vormen zeker gebruiken, alleen moet je nog een kleine ring hebben voor de limoencrème en die heb je niet bij alle vormen die je opsomt, vrees ik…
Je kan die limoencrème natuurlijk ook gewoon weglaten. En je Promise vorm bvb. vullen met enkel lemoncurd mousse.
Groetjes,
Myriam
Hoi Myriam,
Vul je de mallen met limoen crème eerst voor de helft en vries je ze in. Om vervolgens dezelfde mal te vullen met de lemon curd mousse samen met de bevroren limoen crème? Ik dacht dat je twee maten mallen nodig had, maar dat hoeft dan zeker niet?
Groetjes Ylva
Dag Ylva,
De gebruikte mal bevat inderdaad 2 mallen: een kleine en een grote. De kleine vul ik met limoencrème en laat die volledig invriezen.
Daarna vul ik de grote mal met de lemon curd mousse, duw de diepgevroren kleine mal met de limoencrème erin en dek verder af met lemon curd mousse.
Duidelijker?
Sorry dat mijn uitleg niet helemaal duidelijk was!
Heyhey, ik ben volop aan de slag met dit recept. Toen ik de limoenmousse uit de mal wilde halen, valt die helemaal in stukjes. Is er een bepaalde techniek om de stukken uit de mal te halen of heb ik iets verkeerd gedaan? Alvast bedankt voor uw hulp! Groetjes
Dag Tine,
Had je hem lang genoeg in de diepvries gelaten? Normaal is die mousse superhard en kan je best veel kracht zetten om hem uit de mal te halen.
Bij mij is er nog nooit iets in stukken gebruiken bij het verwijderen uit de mal.
Reageer gerust!
Mijn mousse uit de eerste ring kwam er in stukjes en brokjes uit. Nochtans 24 uur in de diepvries gestaan. Wat zou ik verkeerd gedaan hebben?
Bedoel je de limoencrème van de binnenste ring?
Ik heb alle benodigdheden voor dit recept. Heb de mal bij Alatarte besteld maar stel me de vraag hoe jij de mooie vierkantjes in je zanddeeg koekje verkrijgt. Heb jij een speciale mat of zijn die erin gedrukt?
Thx bij voorbaat voor je antwoord. By the way jouw schitterende blog is een voortdurende bron van inspiratie. Heb zelf 3 jaar naar Spermalie in Gent geweest en volg nu nog 1x bij Rene Debaets en Jurgen Baumans workshop in Gent op woensdagavond.
Dag Guido,
Ik gebruik hiervoor de Airmat van Silikomart:
https://alatarte.be/product/siliconen-air-mat-40x30cm-silikomart/
Oh wat leuk!
Nog veel kook- en bakplezier!
Groetjes,
Myriam