Dit is dΓ© dag van het jaar waar ik altijd reikhalzend naar uitkijk: de dag waarvoor ik uren, dagen, weken in mijn keuken stond. De dag dat ik jullie mijn kerstmenu 2020 voorstel. Anders dan andere jaren heb ik geen idee wat ik ervan moet verwachten. Normaal wordt dit menu gigantisch vaak bekeken, al vanaf dag 1. Maar nu is er Covid en moeten we in heel beperkte kring vieren. Gaan jullie dan nog wel de moeite doen om te koken of gaan jullie kiezen voor takeaway of een fondue- of gourmetschotel? Of net het tegenovergestelde? Doordat het gezelschap zo beperkt is, zie je het misschien net wΓ©l zitten om te kokkerellen? Ik verwachtte/hoopte om deze maand voor het eerst de 100.000 unieke bezoekers op 1 maand te halen, maar nu durf ik daar geen uitspraken over doen. We zien wel.
Maar ik heb dus mijn best gedaan. Zo mogelijk nog meer dan de voorbije jaren. Tenslotte had ik niets anders te doen in het weekend Γ©n had ik natuurlijk een paar mooie partnerships met Rob, met Edouard Artzner en met Persian Caviar, waardoor ik met bijzonder mooie producten kon werken. Het resultaat? Mijn kerstmenu 2020 telt niet minder dan 42 recepten! (Een paar recepten zijn al gekookt en gefotografeerd, maar moeten nog uitgetypt worden, maar ik heb ze er wel al tussen gezet, zodat jullie weten wat jullie nog mogen verwachten). Ga er dus best maar even voor zitten en wik en weeg, mix & match. Bedenk: beter een gerechtje minder en een relaxte gastvrouw dan een gerecht meer en een gestresseerde gastvrouw. Vergeet niet, een menu koken, zelfs al is dat ‘maar’ voor een kleine bubbel, vergt toch wel wat organisatie.
Tot slot, nog een ding: mijn kerstmenuβs van de voorbije jaren 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013 en 2012 zijn dan wel oud, maar nog niet versleten en kunnen jullie ook nog altijd inspireren.
Een drietal hapjes naar keuze:
Espuma van foie gras met gekaramelliseerde brioche en noten
Makkelijk mosselhapje
Appetizer met gerookte eendenborst
Toast met dille en mousse van schelvis
Bouillabaisse crackers met gerookte makreeldip
Madeleines met foie gras en gedroogde veenbessen
Lolly van gerookte zalm met kaviaar
Gillardeau oesters met bacon en kaviaar
Lolly met mousse van foie gras
Scheermessen met amandelboter en lardo
Gegratineerde oesters met een saffraan botersausje
Tapioca cracker met cottage cheese en kaviaar
Twee van bovenstaande hapjes kunnen eigenlijk al meteen op tafel gezet worden, zodat je gasten hun eerste honger kunnen stillen terwijl jij de laatste hand legt aan de andere amuses: de bouillabaisse crackers met gerookte makreeldip en de madeleines met foie gras en gedroogde veenbessen. Verder vind ik een ’thema’ bij de hapjes altijd leuk, zoals bv. een trio met kaviaar, eentje met vis, eentje met vlees en eentje met kaas: de lolly met gerookte zalm, de oester met bacon en de cracker met cottage cheese. Maar nu ben ik jullie aan het beΓ―nvloeden en dat is niet de bedoeling. Bovenstaande hapjes zijn allemaal een lust voor het oog en een streling voor de smaakpapillen, al zeg ik het zelf.
Voorgerechten
Vis:
Gebakken tonijn, gekaramelliseerde venkel, gekonfijte aardappel en choronsaus
Noordzeekrabsalade met groene appel, avocadocrème en gele tomaat
Papillot van kreeft en coquilles met champagnesaus
Gelei van groene appel, tartaar van sint-jakobsnootjes en kaviaar
Tonijntartaar met gepocheerd eitje, rucola en parmezaan sabayon
Pladijsfilet met aardpeer, truffel en hazelnoot
Gegrilde tarbot met aardpeer, gekaramelliseerd witlof en beurre noisette
Vlees:
Varkenskop met radicchio, rode biet en appel
Gerookte paling met foie gras en structuren van biet
Suikerbrood met terrine, gerookte eendenborst en kwartelboutjes
Vegetarisch:
Tomatensalade 2.0
Het ultieme gepocheerde eitje, eekhoorntjesbrood, mais
Voor het voorgerecht houd ik het meest van een visgerecht (en dat is eraan te zien) omdat dit gewoon de lichtst mogelijke start is van een meergangenmenu. Hoe maak je nu de juiste keuze? Kijk eerst naar je budget. Liever niet teveel centen uitgeven? Dan kies je beter niet voor de papillot van kreeft en coquilles met champagnesaus, maar beter voor de pladijsfilet bvb. Verder beslis je of je een warm of koud voorgerecht wil. Neem je soep, dan kan je gerust kiezen voor een koud voorgerecht. Geen soep, opteer dan misschien beter voor een warm voorgerecht. En tot slot is natuurlijk de tijd die je eraan te besteden hebt, een doorslaggevende factor. Niet veel tijd? Dan is de tonijntartaar met gepocheerd eitje een uitstekende keuze.
Soep
Pastinaaksoep met coquilles
Noordzeetong met een soepje van vongole, vin jaune, rammenas en truffel
Slechts 2 soepjes dit jaar, maar wat voor feestsoepjes zijn dit geworden! Geen witte Kerst? Dan toch alvast een sneeuwwitte soep. Beide met seafood: met coquilles of met noordzeetong. Als je ervoor kiest om een van deze soepen te serveren, kan je het voorgerecht gerust weglaten. Ze zijn beide soep en voorgerecht in één.
Hoofdgerechten
Vis:
Bretoense kreeft met aardappelespuma en pruimencompote
Risotto van rode rijst met champignons, langoustines, kokos en curry
Vlees:
Wilde eend met structuren van wortel, bulgur en ras el hanout
Gevulde kipfilet met mosterd
Hertenrugfilet met gerookt spek, schorseneer en stoofpeer
Fazant, cannelloni van savooikool, beukenzwam, knolselder
Gebakken hertenbiefstuk met pastinaak, groenten en rodewijnsaus
Vegetarisch:
Ravioli met spinazie en 3 kazen, pompoensaus, gedroogde serranoham snippers (zonder de snippers uiteraard voor een veggie versie)
Kies ik als voorgerecht steevast voor vis, dan is dat bij het hoofdgerecht beslist voor een stevig stukske (wild) vlees. Eerlijk? Kreeft en langoustines kan je het hele jaar door eten, maar wild is alleen nu in het seizoen. Ben ik jullie nu aan het beΓ―nvloeden? Beetje wel. Ach ja, ik word toch beschouwd als een influencer. Laat me dan die rol maar met verve vervullen. ? Maar kijk, ik ben wel zo flink geweest om zowel voor het voorgerecht als voor het hoofdgerecht een vegetarisch alternatief te voorzien. Flink he?
Desserts
Panna cotta en crumble van peperkoek, in rum gepocheerde peer
Chocolademousse taartje met gezouten boterkaramel
Tulband met gekonfijte sinaasappel
Poire belle hélène, moelleux met hopbloemijs
Chocoladeganache taartje met zanddeeg
Een kerstkrans om op te eten (letterlijk)
Rudolf chocoladetaart met speculaaskruiden en veenbessen
Had ik vorig jaar nog 10 desserts, dan zijn dat er nu slechts 7. Maar ze hebben wel één ding gemeen: het zijn allemaal pareltjes. Er zijn de ‘grote stukken’ om te delen (de tulband en de kerstkrans) en voor de rest zijn er de prachtige dessertborden 3 x met chocolade en 1 x met peperkoek en peer. Voor mij rijmt Kerst eigenlijk met peperkoek. Just sayin’! Als is je kerstdiner afsluiten met het chocoladeganache taartje en een Straffe Hendrik 2019 ook geen slecht gedacht, mijn gedacht! Kiezen is verliezen, sowieso.
Voor bij de koffie
Citroenmadeleines met pralinΓ© hart en melkchocolade
Eindigen doe ik met een sneukelingske voor bij de koffie. Want, er is altijd nog wel een gaatje voor een sneukelingske toch?
Zo. En dan ga ik nu in real time zitten kijken hoe jullie (hopelijk) massaal dit menu ontdekken. Is helemaal gelogen dit. Ik ga vandaag koken met de ingrediΓ«nten die ik gisteren kocht bij Rob, want volgend jaar moet er ook nog geblogd en gegeten worden. En Valentijn zal er rapper zijn dan je denkt. ?
Ik wens jullie alvast heel smakelijke feesten. Stay calm & cook on en stay safe & stay at home!
Als jullie een gerecht van me maken, dan doet een follow en een tag op Instagram mij enorm veel plezier.
Liefs,
Myriam
Wat een schitterend en fantastisch menu!!! Fijne en smakelijke feestdagen.
Dankjewel, Michel. Voor jou ook!
Als we hier geen inspiratie vinden, dan vinden we het nergens !!! Topgerechten, elke keer weer en voor mij de eerste pagina die ik bezoek als ik iets nieuws wil proberen !! Keep on going en fijne feestdagen !!!
Dankjewel, Christophe. Heel fijn om dit te lezen. Fijne feesten en stay safe!
Wat een inzet ,Myriam ,heb jij ! Chapeau ,uitstekend gedaan !
Grs, Monique
Merci, Monique. Jullie reacties geven me vleugels!
Wat worden we weer verwend Myriam! Ik neem deze namiddag de tijd om te selecteren, ik weet nu al dat het moeilijk wordt!
Gezellige eindejaarsdagen en een dikke merci voor al die inspiratie!
Kathy
Heel graag gedaan, Kathy!
Beste Myriam, alweer een fantastische bron van inspiratie.
Dank u wel daarvoor.
Kan je mij suggesties geven voor volgend probleempje. De vriend van mijn dochter eet geen varkensvlees. Op zich geen probleem maar hoe vervang ik gerookt spek rond dadel, of spek rond kalkoenhapje, of chorizo rond scampi? In deze covid-tijd willen we het aperitief rond de winterbarbecue doen.
Dag Rita,
Tenzij ik me vergis, zijn er tegenwoordig vegetarische alternatieven voor spek en zo in de supermarkt te vinden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo thuis ben in die rayon. Wat wel altijd kan, is een wontonvelletje rond de dadel of scampi wikkelen. Heeft natuurlijk geen smaak, maar zorgt wel voor een krokante toets.
Succes!
Myriam
Fantastisch, woorden schieten alweer te kort om dit te beschrijven!
Geniet van de feestdagen en al dit lekkers.
Dankjewel, Els! x
Het is telkens weer een plezier om te grasduinen in jouw recepten. Het blijft me verbazen hoe moeiteloos je het kleurenpalet van de natuur naar het bord kunt brengen. Een mens wordt er blij van. Prettige feesten alvast en bedankt voor de vele mooie, leuke en uitnodigende recepten en de nuttige tips !
Oooooh zo lief, Kathleen! Veel kookplezier en smakelijk!
Myriam
Zoals altijd : TOP ! Mijn gedacht!
Dankjewel, AndrΓ©!
Oh wat heerlijk allemaal, dat wordt lastig kiezen.
Volgt het recept van de hertenbiefstuk ook nog (link werkt nu niet)?
Ja hoor, FrΓ©dΓ©rique, de recepten zonder linkje zijn al gemaakt en gefotografeerd, maar moeten nog uitgetikt worden. Nog een heel klein beetje geduld!
Dankjewel Myriam! Ik ben altijd zo blij met jouw recepten. Als er iets moet gekookt worden kijk ik altijd eerst op jouw blog. Deze recepten zien er stuk voor stuk heerlijk uit, het zal moeilijk kiezen worden. Geniet ook van de feestdagen met al deze heerlijkheden!
Dankjewel, Lydia, voor je reactie. Daarvoor doe ik het tenslotte allemaal.
Fijne feesten en stay safe!
Myriam
Serranoham als afwerking lijkt niet echt vegetarisch
Noten kunnen dit vervangen
Mooie voorstellen
Dag Mimi,
Dat klopt inderdaad, maar zoals ik in mijn intro van dat recept schrijf: “Ik ga zelfs meer zeggen, ik zou deze ravioli met spinazie en 3 kazen, pompoensaus en gedroogde Serranoham snippers gerust durven voorzetten aan vegetarische gasten op kerstavond. Uiteraard laat ik dan wel de Serranoham weg. ?”
Groetjes,
Myriam
Alles ziet er weer meer dan top uit… dikke proficiat!!!
Dankjewel, Marina. Laat zeker weten als je er iets van klaarmaakt en hoe het je het vond.
Fijne feesten!
Telkens opnieuw kijk ik reikhalzend uit naar jouw kerstsuggesties. En wederom ben ik ontzettend verrast. Voor mij is jouw blog mijn favo zondagsmomentje.
Dikke proficiat en een fijn culinair eindejaar toegewenst.
Dankjewel, Cindy! Heel leuk om te lezen!
Top top top…geweldig, dank je wel en fijne feestdagen.
Dankjewel, Hermanda. Voor jou ook! En stay safe. Nog efkes op de tanden bijten.
Zoals altijd een bron van inspiratie!
Prettige feestdagen!
Dankjewel. Voor jou ook, Sonja!
Wederom top, zoals gewoonlijk! Hoeft het nog te worden herhaald dat jouw blog een superbron van inspiratie is! Het wordt weer moeilijk om te kiezen.
Fijne feesten!!
Dankjewel Chantal! Fijne feesten en stay safe!
Beste Myriam, wat een inspirerende website/blog toch… Met Kerst een 100% Hap&Tap menu gemaakt : mosselhapje, zalmlollies, aardpeersoepje, makreeldip, tomatensla 2.0, papillot van kreeft en st jacobs, peer met speculaas panna cotta… héél veel complimentjes gekregen. Dank je wel voor zo veel inspiratie en duidelijke receptuur. Hop naar Nieuwjaar voor meer lekkers van de site… Geniet er vooral ook zelf van !
Dag Luc,
Je reactie doet me heel veel plezier. Daarvoor doe ik het eigenlijk: om mensen te inspireren.
Superbedankt dat je de moeite nam om te reageren.
Smakelijk met nieuwjaar en laat ons duimen voor een normaler 2021!
Liefs,
Myriam