Tulband met gekonfijte sinaasappel

Kleine gelukjes, daarmee moeten we ’t doen momenteel. Voor mij is dat het feit dat ik ondanks alles toch nog op bezoek mag bij mijn moederke (ook al is dat maar 1 keer een half uurtje per week). Da’s een man met een mondmasker van Club Brugge tegenkomen in de supermarkt en elkaar spontaan groeten (ja, ik heb een blauw-zwart mondmasker, mocht je daaraan nog twijfelen). En da’s een tulband die heelhuids uit de vorm glijdt, want dat is toch altijd tricky business.

Maar ik kreeg een gouden tip van een fan! Ten eerste, smeer de vorm in met boter, vééééél boter. Er moet echt een dikke laag boter te zien zijn. Geen bakspray. Boter, zei ik! Daarna strooi je bloem over de boter, wals je de vorm rond zodat de bloem zich mooi verdeelt en klop je de overtollige bloem er terug uit. En dan komt ie, de truc: strooi er nu ook wat fijne griessuiker over. De uitleg zou zijn dat die tijdens het bakken karamelliseert en dat daardoor de tulband makkelijk loskomt. Of het klopt, weet ik niet, maar in elk geval mijn bundt kwam eruit ‘gevlogen’.

 

Tulband met gekonfijte sinaasappel

Tulband met gekonfijte sinaasappel

Tulband met gekonfijte sinaasappel

Een eenvoudig recept voor een lekkere tulband, die de masterpiece van je kerstdiner kan worden.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Afkoelen 15 min
Gang Nagerecht
Porties 10 personen

Equipment

  • Bundtvorm (ik ben fan van het merk Nordic Ware)

Ingrediënten
  

Voor de tulband:

  • 270 ml zonnebloemolie
  • 330 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 320 g zelfrijzende bloem
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 2 bio sinaasappelen
  • Snuifje zout

Voor de gekonfijte sinaasappel:

  • 2 sinaasappelen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 300 g suiker

Voor het glazuur:

  • 250 g poedersuiker
  • Citroensap

Instructies
 

Voor de gekonfijte sinaasappel:

  • Maak eerst de gekonfijte sinaasappel: snij de sinaasappelen in dunne plakjes. Snij het vanillestokje overlangs door en schraap de zaadjes eruit. Doe de suiker met 200 ml water in een pan met dikke bodem. Voeg het vanillestokje en de zaadjes toe. Roer op een zacht vuurtje tot de suiker is opgelost. Breng de siroop aan de kook en voeg de sinaasappelplakjes toe.
  • Zet het vuur zachter en laat sudderen tot het vruchtvlees van de sinaasappel transparanter wordt en de siroop dikker. Laat afkoelen voor gebruik.

Voor de tulband:

  • Verwarm de oven voor op 180° C. Meng de zonnebloemolie en de suiker in een kom. Meng 1 voor 1 de eieren door het beslag. Voeg de bloem toe en schep voorzichtig om met de spatel. Roer de Griekse yoghurt erdoor.
  • Rasp de schil van de sinaasappelen. Verwijder de resterende schil en mix het vruchtvlees. (Ik gebruikte slechts het sap van 1 sinaasappel, maar alles hangt natuurlijk af van hoe sappig je sinaasappels zijn). Voeg dit samen met de rasp en een snuifje zout toe aan het beslag.
  • Beboter een tulbandvorm van 25 cm met véél boter en bloem (en suiker). Giet het beslag in de vorm en zet 50 à 60 min in de oven. Laat de cake minstens 15 min afkoelen voor je 'm uit de vorm haalt. Opgelet: laat de vorm niet volledig afkoelen want dan krijg je de cake er moeilijker uit.

Voor het glazuur:

  • Meng voor het glazuur de poedersuiker met het citroensap tot een glad papje. Giet dit over de afgekoelde cake.

Afwerking

  • Schik de gekonfijte sinaasappelplakjes op de tulband. Besprenkel met de siroop en werk af met rozemarijn en het vanillestokje.
Trefwoord bundtcake, gekonfijte sinaasappel, Griekse yoghurt, tulband, vanille, vanillestok

Bron: recept van de website Libelle Lekker.

Related Post

Tags: , , , , ,

Tulband met gekonfijte sinaasappel

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: