Kreeftenmedaillons, vanillepuree

14 kerstmagazines heb ik gekocht. 14! Zalig vind ik het om tijdens de week hierin te snuisteren, post-itjes te plakken, boodschappenlijstjes te maken om dan in het weekend aan de slag te gaan in mijn keuken. Ik kocht niet alleen Nederlandstalige tijdschriften, maar ook een aantal Frans- en Engelstalige. Die laatste vallen mij wat tegen: niet echt verfijnde Engelse puddings, grote opgevulde kalkoenen,… Een uitschieter in de positieve zin is dan weer het Franse magazine Saveurs. Ik wil écht alles maken. Voor mijn part mag het 52 weken Kerst zijn. Het eerste recept dat bovenaan mijn lijstje kwam te staan, waren deze kreeftenmedaillons met vanillepuree.

Vanille in een puree? Ja, je leest dat goed. Ik gebruikte ooit al vanille in een dressing bij zeebaars en dat was me toen goed bevallen. Voor de rest komt er weinig bij kijken. De kreeft wordt vrij puur gelaten. Afwerken doe je met croûtons van donker brood, enkele blaadjes bloedzuring (ik vergat het woordje bloed bij mijn bestelling en kreeg dus gewone zuring) en een straaltje hazelnootolie. Met andere woorden, deze kreeftenmedaillons zet je in geen tijd op tafel, zodat je zelf lekker lang kunt genieten met je gasten. Oh ja, wow-effect verzekerd. Dat ook!

PS Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken, dan kan je je visboer vragen om de kreeft voor je te koken of stomen. Ik deed dat zelf ook. In mijn Carrefour. Ondertussen maakte ik van de gelegenheid gebruik om nog even in de rayon van de magazines te gaan rondneuzen. Lap! Nog 2 kerstmagazines gekocht. Dat brengt de teller op 16… Zo wordt het wel een dure kreeft, natuurlijk. 😂

 

Kreeftenmedaillons, vanillepuree

 

Nodig voor 4 personen

2 mooie kreeften (ca. 700 à 800 g per stuk)
8 fijne sneetjes zwart Noors brood
1 handje bloedzuring
1 kruidentuiltje
2 el olijfolie
1 straaltje hazelnootolie
Fleur de sel, peperkorrels, peper

Voor de vanillepuree:
200 g Ratte de Touquet aardappelen
65 g halfgezouten boter
5 cl volle room
15 cl volle melk
1 eierdooier
25 g suiker
10 g Maïzena
1 vanillestok

 

Werkwijze

Schil de aardappelen en kook ze in een kookpot met kokend water tot ze zacht zijn. Duw ze door een pureepers of een passe-vite tot je een gladde textuur krijgt.

Breng een zeer grote hoeveelheid gezouten water aan de kook met het kruidentuiltje en de peperkorrels. Dompel er de kreeften in gedurende 10 min. Laat ze uitlekken en vervolgens volledig afkoelen.

Meng in een kom de nog warme gepureerde Ratte aardappelen met de boter en de room. Giet de melk in een pannetje. Gooi het vanillestokje erbij dat je middendoor gesneden hebt én het vanillemerg dat je eruit geschraapt hebt. Warm de melk op een zacht vuurtje op. Klop ondertussen de dooier met de suiker tot die wit uitslaat. Doe er de Maïzena bij en klop nog even verder. Voeg de helft van de warme melk toe (waaruit je het vanillestokje gevist hebt) en klop goed. Giet alles terug in het pannetje bij de rest van de warme vanillemelk en zet op een zacht vuurtje. Laat zachtjes koken terwijl je constant klopt tot de massa indikt. Giet op de Ratte aardappelen en meng.

Steek rondjes uit de sneetjes brood en bak ze goudbruin in een pan met de olijfolie. Zet apart. Verwijder de karkassen van de kreeften en snijd ze in dunne kreeftenmedaillons. Verdeel over 4 borden, voeg 2 quenelles vanillepuree toe, enkele blaadjes bloedzuring en de croûtons. Breng op smaak met fleur de sel en peper van de molen, drizzle er een straaltje hazelnootolie over en serveer meteen.

 

Kreeftenmedaillons, vanillepuree

 

Bron: recept uit het kerstnummer van Saveurs Hors série Spécial Fêtes 2016.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Kreeftenmedaillons, vanillepuree

by Myriam Minne time to read: 2 min
3
%d bloggers liken dit: