Met het mooie weer en na de lange lockdown periode wil mijn man terug uitvliegen in het weekend. Maar ik wil/moet lopen (ik ben eindelijk terug goed op dreef met het oog op Tokio marathon in oktober) en koken/bakken. Da’s dus een moeilijke match. Gelukkig kwam ik dit heerlijke hapje tegen op de Instagram feed van Pieter D’Hoop. Neen, Pieter is geen chef of blogger, maar een Beroepsfotograaf met grote B gespecialiseerd in food. Een recept had ik dus niet, maar de foto sprak eigenlijk voor zich: getoaste brioche met gerookte paling, wat kaviaar en een streepje zure room. En dus maakte ik er ‘werk’ van. Alleen is mijn foto 100 keer minder mooi dan die van Pieter. En ook het hapje is minder perfect (mijn brioche was al voorgesneden en dus kon ik geen perfecte kubussen maken), maar de smaken, die waren er wel boenk op. En dat is wat telt, toch?
Brioche, gerookte paling, kaviaar, zure room
Ingrediënten
- 1 sneetje briochebrood
- 1 mooie gerookte palingfilet
- 1 doosje kaviaar
- 1 potje zure room
- Eetbare bloempjes voor de afwerking
- Olijfolie
Instructies
- Versnijd het briochebrood in balkjes, besprenkel die met olijfolie en bak ze goudbruin in de oven van 180° C. Dit duurt ca. 5 min.
- Snijd de gerookte palingfilet op maat van de brioche balkjes en leg de paling op de getoaste brioche.
- Schep er wat kaviaar op en werk af met een streep zure room.
- Werk af met een eetbaar bloemetje.
Notities
Bron: geïnspireerd op een recept van Wouter Van Laarhoven van restaurant Alma in Oisterwijk, gefotografeerd door Pieter D’Hoop.
Hoi Myriam, vraagje, is de brioche toast nog warm als je dit serveert ?
Neen, Rikkert, dat is hij niet. Want dan zou de zure room uitlopen.
Ik heb een soort gelijke amuse eens gegeten bij Noble als ik het mij goed herinner, echt een aanrader! Leuk dat ik het nu zelf ook kan proberen te maken!
Laat het smaken!
Hallo,
Kan je dit ook met een andere gerookte vis doen? (gerookte makreel, forel, …)
Absoluut! Met gerookte forel moet dit zeker lukken.
Heeft u suggesties wat ik hier verder bij kan doen om dit als volwaardig voorrgerecht op te dienen
Jazeker. Je zou dit als afwerking van een soepje op de rand van je soepkom kunnen dresseren.
Zoals dit bvb:
https://www.hap-en-tap.be/soepje-van-kastanjes-tartaar-van-gerookte-paling-en-scheermessen/
PS Er komt eerstdaags een soepje online waarbij een een toast serveer op de rand.
Goedeavond,
Zeer enthousiast over de site/recepten. Zojuist ontdekt en kan niet stoppen met klikken! Dit recept is echter bedacht door de chef van Noble, ‘s-Hertogenbosch. Lijkt me niet juist om het recept aan Dhr. van Laarhoven toe te schrijven.
Wel erg lekker!
Mvg
Steven
Dag Steven,
Ik noteer altijd waar ik het recept of het idee ervoor vond en in mijn geval was dat dus op de Instagram account van fotograaf Pieter D’hoop die het fotografeerde bij chef Van Laarhoven. Geen idee waar die “de mosterd ging halen”. 😉
Groetjes,
Myriam
Beste, Wat een feestje dit heerlijke recept. Gebruikt als apero hapje op kerstavond. Dikke merciekes, t’was subliem.
Feestelijke groeten
Wat fijn om te lezen, Arca!