Varkenskop met radicchio, rode biet en appel

Aan dit korte recept voor varkenskop met radicchio, rode biet en appel gaat een heel verhaal vooraf. Het begon met een berichtje van Van Laethem met de vraag of ik iets kon/wilde doen met hopbloemen. Even Google afschuimen en 5 min later antwoordde ik al dat dat wel zou lukken. (Recept volgt later). En toen vroegen ze of ik ook appelbloesem wilde ontvangen, nu ze toch een koerier moesten zenden. Dààr zeg ik geen nee tegen. (Ik zeg nooit nee tegen Van Laethem, ik ben fan van het bedrijf.) En zo ging ik ook op zoek naar een recept met de mooie bloemetjes.

Al snel kwam ik op de website van Duroc d’Olives terecht. En wat bleek? Die varkentjes worden gewoon in Lochristi geboren, begot. En dat weet ik niet! Nu ja, ik heb een geldig excuus: ik ben niet afkomstig van Lochristi en ik kom niet zo vaak buiten. Of het is om te gaan lopen en dan kijk ik niet bepaald naar de varkentjes in de wei. 😃

 

Varkenskop met radicchio, rode biet en appel

 

Soit, als die varkentjes van mijn eigen gemeente zijn, dan moest ik toch wel op heel korte termijn aan varkenskop geraken en dus mailde ik naar het bedrijf met de vraag waar ik varkenskop kon kopen/halen. De lieve man antwoordde vrij snel met een lange lijst van slagers in Lochristi en omstreken die het varkensvlees verkopen. Het toeval wilde dat ik die avond in Lochristi ging eten en dat daar een van die slagers aanwezig was en dus vroeg ik hem op welke korte termijn hij voor mij aan een varkenskop kon geraken. Een telefoontje later en alles was in kannen en kruiken: ik kon ’s anderendaags in de late namiddag al om mijn varkenskop.

Je raadt het al! Gelukkig vroeg/zei ik hem nog dat ik niet echt een varkenskop zocht, maar de bereide versie. Ik mag er niet aan denken dat ik in de slagerij zou gestaan hebben en dat de man met een échte varkenskop van achter de toonbank zou komen. 🤦‍♀️

Voor wie geen varkenskop lust, die kan je perfect vervangen door (wild)paté, mijn gedacht. En dat maakt het een mooi en lekker feestgerechtje. En klaar in 10 minuten. Ziet er fancy uit, is het niet. Zo hebben jullie het graag als ik de stats van mijn makkelijk mosselhapje bekijk.

 

Varkenskop met radicchio, rode biet en appel

Varkenskop met radicchio, rode biet en appel

Varkenskop met radicchio, rode biet en appel

Een héél makkelijk recept
Voorbereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • Mandoline

Ingrediënten
  

  • 400 g Duroc d’Olives varkenskop, in dikke sneden
  • 2 radicchio’s
  • 1 Jonagold appel
  • 1 el appelazijn
  • 50 g mayonaise
  • 1 gekookte rode biet
  • 1 bakje appelbloesem
  • Peper en zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn

Instructies
 

  • Snijd de varkenskop in blokjes van 2 x 2 cm. Schik ze rondom een bord.
  • Snijd de radicchio’s in de lengte in fijne reepjes en schik ze tussen de kopblokjes. 
  • Snijd de appel en de rode biet in schijfjes en steek hiervan rondellen uit. 
  • Schik die ook tussen de kopblokjes en de radicchio.
  • Voeg de appelazijn bij de mayonaise en roer goed om. Zet rondom wat puntjes mayonaise. 
  • Druppel wat olie en balsamico over het geheel en werk af met wat appelbloesem.
Trefwoord appel, appelbloesem, Duroc d'Olives, rode biet, varkenskop

Bron: recept van chef Tom Cosaert, L’Hôte gastronomie aan huis voor de website van Duroc d’Olives.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Varkenskop met radicchio, rode biet en appel

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: