Papillot van kreeft en coquilles met champagnesaus

Wanneer ik 1 keer per maand bij Rob langsga voor mijn boodschappen, dan zet ik op mijn boodschappenlijstje altijd topproducten/delicatessen. Het zou stom zijn om speciaal naar Rob te rijden om patatten, wortels en worst, niet? En dus schuim ik het net af naar… kerstrecepten, want in kerstrecepten mag het meestal ietsje meer zijn. En zo ontdekte ik dit recept voor een papillot van kreeft en coquilles met champagnesaus. Is er iets dat meer Kerst ademt dan kreeft, coquilles en champagne? Voor mij niet. Kreeft en Kerst gaan samen zoals Ruud Vormer en Hans Vanaken. 😅 En ja, ik kocht effectief een flesje échte champagne om mijn saus te maken. Want ik ben het waard. 😂

 

Papillote van kreeft en coquilles met champagnesaus

 

Papillote van kreeft en coquilles met champagnesaus

Papillot van kreeft en coquilles met champagnesaus

Eenvoudig recept
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 50 min
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Spiraalsnijder

Ingrediënten
  

  • 2 Bretoense kreeften, gekookt
  • 12 coquilles
  • 2 preiwitten
  • 1 wortel
  • 1 courgette
  • 2 sjalotten
  • 25 cl champagne
  • 15 cl culinaire room
  • 2 snufjes saffraan
  • 20 g boter
  • 8 takjes dille
  • 4 vellen Carta Fata
  • Peper & zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor bij 180° C. Haal de staart en de scharen uit het pantser.
  • Maak de groenten schoon en schil de wortel. Haal de wortel en de courgette door de spiraalsnijder. Snijd de prei fijn. Kook de groenten heel kort in kokend gezouten water: doe er eerst de wortel in, dan de prei en tot slot de courgette. Giet af en spoel onder koud stromend water.
  • Smelt 10 g boter in een hete pan en doe er de fijngesnipperde sjalotten in. Bak de kreeften gedurende 4 min op hoog vuur. Schroei ook de coquilles kort aan beide kanten.
  • Schep een flinke portie groenten in individuele ingeboterde schaaltjes. Schik er ½ staart en 1 schaar op en voeg 3 coquilles toe per schaaltje.
  • Deglaceer de pan met de champagne, voeg de room en saffraan toe en kruid met witte gemalen peper en zout. Laat lichtjes inkoken.
  • Nappeer de zeevruchten en groenten met de champagnesaus. Strooi er fijngehakte dille over. Wikkel elk schaaltje in een vel Carta Fata en sluit de papillotten hermetisch af. Zet ze gedurende 10 min in de oven en serveer ze meteen.

Notities

  • Carta Fata folie is doorzichtige, hittebestendige plasticfolie. Als je die niet kan vinden, dan kan je hem vervangen door bakpapier of aluminiumfolie om je papillot te maken. Ik kocht de Carta Fata in het ispc.
  • Je kan dit recept helemaal voorbereiden en tot net voor het serveren in de koelkast bewaren. Zet de papillot dan wel 5 min extra in de oven.
  • Voor een saus zonder zwarte spikkels, gebruik ik altijd witte gemalen peper.
  • Ik passeerde de saus door een fijne puntzeef voor ik ze op de zeevruchten nappeerde.
Trefwoord champagnesaus, coquilles, kreeft, papillote, sint-jakobsnootjes

Bron: recept vertaald (en aangepast) van de Franse website Cuisine Actuelle.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Papillot van kreeft en coquilles met champagnesaus

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: