Tomatensalade 2.0

Alsmaar vaker krijg ik de vraag van merken of ik een recept wil maken met hun product en ik besef dat ik hier de laatste weken wel wat aan “productplacement” gedaan heb: een dessert met Vondelmolen, een hartige taart met tomaten van Stoffels, mosselbeignets met Brugse Zot,… en daar komt vandaag nog eentje bij: deze tomatensalade 2.0 met YOOM tomaten.

 

Tomatensalade 2.0

 

Ik had bij Harold Kookt al een tomatensalade gespot en toen ik de vraag kreeg of ik aan de slag wilde gaan met de zwarte cocktailtomaatjes, wist ik direct waar ik mijn inspiratie zou zoeken. Zo’n lekkere tomaatjes hebben écht niet veel nodig: wat geitenkaas, goeie olijfolie en dito balsamicoazijn en je krijgt een vegetarisch Voorgerecht met grote V! In de ingrediënten kon ik me niet uitleven en dus deed ik dat dan maar in de presentatie waarvoor ik weer mijn favoriete silicone vormen vanonder het stof haalde… fout uitgedrukt: die krijgen de tijd niet om stof te verzamelen.
(Voor wie wil weten over welke vormen het gaat, het is de Tourbillon van 7,5 cm en de pralinevorm Choco Flame 3D, beiden van het Italiaanse merk Silikomart).

Nog even kort over de YOOM tomaatjes: die worden overal ter wereld geteeld, maar ook in ons eigen Belgenlandje bij Den Berk in Merksplas. “De tomaatjes hebben een Umami-smaakgevoel dat voor een verrassende smaak zorgt in de mond: niet te zoet, niet te zuur. Net zoals een tomaat moet zijn. De rijping vindt plaats aan de plant en het kleurbereik geeft het optimale rijpings- en consumptiepunt aan; van zwart tot karakteristiek paars, wat de tomaat een stevige textuur geeft. Lekker als snack, maar ook het ideale ingrediënt in koude gerechten.”

 

Tomatensalade 2.0

 

Tot zover de tekst en uitleg op de website van de teler. Wat veel meer zegt, dat is de reactie van mijn man. Mijn man is geen tomatenfan. Totaal niet. Tomaten (en komkommer) laat hij altijd links liggen. Maar deze tomatensalade speelde hij tot de laatste hap naar binnen. Mét veel smaak! Hij zou zo de Coca Cola boy van de YOOM tomaatjes kunnen worden. Allez, da’s er misschien over gezien zijn postuur. 😅

En dan nog even kort over dit recept. Ik volgde voor de geitenkaas het recept van Harold, maar zou de volgende keer opteren voor dit recept. (Na het ontdooien van de geitenkaas kwam er nl. nogal wat vocht vrij, iets wat niet het geval was met dit recept). Maar voor alle duidelijkheid, volg gerust het recept van Harold en kies voor een makkelijke toef geitenkaas uit een spuitzak. De smaak blijft, alleen het uitzicht verandert. Voor de afwerking koos ik voor de bloemetjes en blaadjes van mijn paarse “Magic Mountain” basilicum uit mijn kruidentuintje omdat ik de kleur zo mooi vond passen bij de tomaatjes.

 

Tomatensalade 2.0

Tomatensalade 2.0

Tomatensalade 2.0

Voorbereidingstijd 30 min
Rusttijd 1 d
Totale tijd 1 d 30 min
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen

Equipment

  • Sapcentrifuge
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de tomatengel:

  • 1 doosje YOOM tomaten
  • Witte wijnazijn
  • Enkele basilicumblaadjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Agar

Voor de tomatensalade:

  • 1 pakje Chavroux geitenkaas, op kamertemperatuur
  • 10 YOOM tomaten
  • Enkele jonge blaadjes basilicum of basilicum cress
  • Balsamicoazijn (de beste die je hebt!)
  • Grof zeezout
  • Olijfolie (de beste die je hebt!)

Instructies
 

Voor de tomatengel:

  • Doe de YOOM tomaten in de sapcentrifuge en verwijder het schuim.
  • Crush de basilicum blaadjes en voeg ze bij het tomatensap samen met de look.
  • Doe ca. 1 tl witte wijnazijn bij het sap en voeg 1 snufje zout toe.
  • Roer en dek af met plasticfolie. Laat 1 nacht in de koelkast staan.
  • Passeer de volgende dag het sap door een fijne zeef en breng zachtjes aan de kook.
  • Voeg de agar toe aan het mengsel (1 g per 100 ml) en laat gedurende enkele minuutjes doorkoken.
  • Giet uit op een plaat en laat koelen en vast worden in de koelkast (30 min volstaan).
  • De mengeling is nu geleiachtig. Doe ze in een hoge maatbeker en mix tot een puree met een staafmixer.
  • Passeer de mengeling door een fijne zeef en doe in een knijpflesje.

Voor de tomatensalade:

  • Breng een kookpot met water aan de kook en zet een kom met ijskoud water klaar.
  • Snijd de onderkant van de tomaatjes heel voorzichtig en zo oppervlakkig mogelijk kruislings in.
  • Kook de tomaatjes tot de schil een klein beetje begint los te laten.
  • Schep de tomaatjes uit de pan en leg in het ijskoude water.
  • Haal voorzichtig de schil van de tomaten af (vanaf de kruisjes) en leg opzij.
  • Meng 2 el geitenkaas met een snufje zout en een scheutje olijfolie tot deze helemaal glad is en doe dit dan in een spuitzak en zet opzij. Ik gebruikte de volledige verpakking en smeerde die uit in mijn spiraalvormige silicone vormen en zette die in de diepvries.
  • Schenk een scheutje balsamico in een klein schaaltje en zet opzij.
  • De laatste stap voor het opmaken: leg de tomaten op hun kant en snijd heel voorzichtig het kapje eraf (niet de kant van het kroontje).

Afwerking

  • Zet een grote dot geitenkaas in het midden van het bord of doe zoals ik deed: duw de spiraal uit de vorm en leg die in het midden van het bord. Laat ontdooien.
  • Plaats hier 5 tomaatjes per bord tegenaan.
  • Zet tussen de tomaatjes, aan de zijkant, kleine dotjes geitenkaas.
  • Doe hetzelfde met de tomatengel.
  • Gebruik het pipetje om heel voorzichtig de tomaatjes te vullen met balsamico
  • Strooi enkele zoutkorrels over de tomaatjes.
  • Steek de jonge basilicumblaadjes tussen de tomaatjes in.
  • Besprenkel met een (heel) klein beetje extra vergine olijfolie.
Trefwoord balsamicoazijn, geitenkaas, olijfolie, tomaten, tomatengel, tomatensalade, YOOM

Bron: recept geïnspireerd op een recept van mijn favoriete Hollandse blog Harold Kookt. Dit recept werd gerealiseerd in samenwerking met YOOM. Lees mijn disclaimer hier.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Tomatensalade 2.0

by Myriam Minne time to read: 4 min
2
%d bloggers liken dit: