De oplossing tegen Corona? Deze tomatenplaattaart met toum! Deze laat iederéén de social distancing respecteren. Zo eenvoudig kan het zijn om het dagelijkse aantal coronabesmettingen terug te dringen: serveer deze tomatenplaattaart en ik verzeker jullie: er komt geen kat meer in jullie buurt. Niet op 1 meter. Niet op 1 1/2 meter. En niet op 2 meter. Je lookadem houdt iedereen op een veilige afstand. ? Maar laat dat je er vooral niet van weerhouden om deze plaattaart op het menu te zetten: kleur, smaak en zon op tafel in no-time!
Dit recept is minder gastronomisch dan wat jullie van me gewoon zijn, maar daarom niet minder lekker. Stoffels tomaten made me do it. Ze stuurden me een Pakket met grote P op: grilltomaten, trostomaten, Tomachef tomaten,… en dus ging ik op zoek en kwam uit op dit kleurrijke gerecht, het ideale nazomerrecept. Iets voor een été indien. Die zou er volgende week aankomen! Jeuj!
En dan nog even een woordje over de toum. Je houdt wel wat over na het maken van dit recept, maar hey, zero waste he! De toum blijft in de koelkast minimaal 1 maand goed. Je kan hem gebruiken als marinade, als dressing voor je salade, op lookbrood, als spread, als dip, als basis voor elke maaltijd waarin je gehakte knoflook zou gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos… En het goede nieuws is: mensen blijven uit je buurt!
Tomatenplaattaart met ricotta en toum (Libanese knoflooksaus)
Equipment
- Blender
- Oven
Ingrediënten
Voor de toum:
- 1/2 cup knoflooktenen
- Water
- 2 cups zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
- 1 tl zout (naar smaak)
- 2 el citroensap
Voor de tomatenplaattaart:
- 8 vellen filodeeg
- 60 g boter (of enkele el olijfolie)
- 400 g ricotta
- Zeste van 1 citroen
- 2-3 el basilicum, fijngehakt
- 3 el toum (of 3 fijngerapste knoflooktenen)
- 1 tl zout (of meer naar smaak)
- 2-3 grote tomaten in verschillende kleuren (ik gebruikte dus de Tomachef van Stoffels)
- Basilicum voor de afwerking
- 1 snufje zeezout voor op de tomaten
Instructies
Voor de toum:
- Pel eerst een 10-tal knoflook teentjes, afhankelijk van hoe groot ze zijn. (Neem verse knoflooktenen, dus niet waar er al een groene stengel uitgroeit).
- Snijd daarna de top met het harde stukje van de knoflookteentjes weg.
- Vul vervolgens 1/2 cup maatbeker met de knoflooktenen en voeg daar water aan toe tot aan de rand.
- Doe alles (knoflookteentjes en water) in je blender en mix tot je een puree hebt.
- Je kan zonodig nog even de knoflook van de rand schrapen en alles fijn hakken.
- Voeg nu langzaam de olie toe, echt minimaal tot je ziet dat de massa lekker dik begint te worden en je een witachtige substantie overhoudt!
- Wanneer je een mayonaise achtige substantie hebt gekregen, kan je de toum op smaak brengen met eerst 1 tl zout en het citroensap.
- Mix en proef nog eens of je nog wat zout moet toevoegen.
Voor de tomatenplaattaart:
- Verwarm de oven voor bij 200° C. Bekleed een bakplaat met opstaande rand met bakpapier.
- Schik er 1 vel filodeeg op. Strijk het lichtjes in met olijfolie of gesmolten boter (ik verkies boter, maar dat weten jullie wellicht al). Leg er nog een vel filodeeg op en strijk lichtjes in. Herhaal tot alle 8 vellen filodeeg zijn opgebruikt.
- Doe alle ingrediënten in een middelgrote kom en klop tesamen: de ricotta, basilicum, citroenzeste, toum en zout tot alles goed gemengd is. Spreid het ricottamengsel in een egale laag uit, waarbij je rondom een rand van 1 1/2 cm vrijlaat.
- Schuif in de voorverwarmde oven gedurende 17-20 min. Neem na 15 min alvast een kijkje in de oven om er zeker van te zijn dat het niet verbrandt. Haal de tomatenplaattaart uit de oven en leg er allerlei dunne plakjes kleurrijke tomaten op. Schik de tomatenplaattaart op een bord of schaal.
- Strooi er nog wat zout over en werk af met gehakte basilicum. Ik schikte er ook nog wat bloemen van mijn Duitse knoflook uit mijn kruidentuintje op. Serveer warm of lauw.
Bron: recept vertaald van de blog Lena’s Kitchen.
0 reacties