Hap en Tap logo zonder streep
Gefrituurde mosselbeignets in beslag van Brugse Zot

Gefrituurde mosselbeignets in beslag van Brugse Zot

11 sep 2020 | Hapjes

Geen grotere Brugse Zot(tin) dan dedees! Ik heb de voorliefde voor Brugge gewoon met de paplepel binnengekregen: voor de stad (waar ik mijn studentenjaren sleet) en ook en vooral voor het voetbal. Maar daar is nu onlangs ook nog het bier bijgekomen: de Brugse Zot en Brugse Zot Dubbel. Mijn collega, Thibault, ’t kakkernestje van Wax (die ik hier al eerder vernoemde) heeft z’n job bij Wax ingeruild voor een meer uitdagende functie bij brouwerij De Halve Maan en in die hoedanigheid vroeg hij me of ik het zag zitten om een 3-tal recepten met de Brugse biertjes te maken. Eén ‘voorwaarde’: de recepten mochten niet te gastronomisch zijn. Met deze gefrituurde mosselbeignets in een beslag van Brugse Zot ben ik alvast al 1 keer in die opdracht geslaagd, mijn gedacht. 1 down, 2 to go! Deze mosselbeignets zijn f***ing good fingerfood! Uiteraard drink je er een Brugse Zot bij.

 

Gefrituurde mosselbeignets in beslag van Brugse Zot

 

Gefrituurde mosselbeignets in beslag van Brugse Zot

Gefrituurde mosselbeignets in beslag van Brugse Zot

Eenvoudig recept
Voorbereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Borrelhapje
Porties 8 personen

Equipment

  • Staafmixer
  • Friteuse (facultatief)

Ingrediënten
  

Voor de mosselen:

  • 2 kg mosselen
  • 1 ei (gesplitst)
  • 100 g bloem
  • 1 mespuntje bakpoeder
  • 1 el verse Italiaanse kruiden
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflook (geperst)
  • 100 ml Brugse Zot (gekoeld)
  • 1 liter frituurolie
  • 1 citroen (in partjes)

Voor de currymayonaise:

  • 2 eidooiers
  • 2 el dragonazijn
  • Currypoeder (ik ben fan van de Indian Style curry mango van Santa Maria)
  • Kurkuma
  • 1 tl mosterd
  • 2 dl arachideolie

Instructies
 

Voor de mosselen:

  • Spoel de mosselen onder koud stromend water en verwijder kapotte exemplaren. Stoom ze in een afgedekte pan, zonder toevoeging van vocht, in 6-10 min gaar.
  • Wanneer de mosselen allemaal open staan, zijn ze klaar. Laat ze afkoelen en haal het mosselvlees uit de schelpen.
  • Klop het eiwit met een snuf zout stijf. Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom en voeg de kruiden, een snuf zout en de knoflook toe.
  • Klop de Brugse Zot door het bloemmengsel en klop de eidooier erdoor. Spatel als laatste de stijfgeklopte eiwitten erdoor.
  • Verhit de olie op middelhoge stand. Schep de mosselen door het beslag en schep steeds met 2 lepels een paar hoopjes tegelijk in de olie.
  • Frituur ze om en om in een paar min goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer warm met partjes citroen en met de currymayonaise.

Voor de currymayonaise:

  • Doe de eierdooiers met de dragonazijn, een flinke snuf currypoeder, wat kurkuma en de mosterd in een hoge maatbeker.
  • Giet er de arachideolie bij en mix met de staafmixer tot mayonaise.
Trefwoord bierbeslag, Brugse Zot, currymayonaise, finger food, hapje, mosselen, mossels

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Gefrituurde mosselbeignets in beslag van Brugse Zot

by Myriam Minne time to read: 2 min
0