Dimsum met abrikozensaus

Dimsum, gyoza, dumplings,… het verschil tussen die drie ontgaat me volledig. Ik heb dan ook een goed excuus: ik was nog maar 1 keer 3 dagen in Azië, meer bepaald in Bangkok, op doorreis naar Sydney. Ik kan dus ook niet met stokjes eten. De stokjes op de foto liggen er dus puur bij voor de show. Schoon he? 😆

Ik maakte deze dimsum in mijn AMC-kookpotten, het Zwitserse kwaliteitsmerk waarvan ik ambassadrice ben. (Lees zeker ook eens mijn 2 vorige artikels over de potten, hoe ik ze ontdekte en mijn review na 6 maand). Dat ging bijzonder snel, want de dimsum werden – onder hoge druk – gaargestoomd boven de kom waarin de saus ondertussen inkookte: 5 min, meer was er niet nodig. Aangezien jullie de AMC-potten en bijhorende accessoires (misschien) (nog) niet hebben, deel ik uiteraard ook het recept op de klassieke manier. (De verschillende stappen van dit recept kan je in mijn Instagram highlights terug bekijken. Wel flink naar rechts tappen).

Nog even dit: ik maakte de hoeveelheid x 2, want een mens kan nooit genoeg dimsum hebben, toch? In het oorspronkelijke recept zaten geen scampi’s in de vulling, maar met een scampi kan je nooit verkeerd doen, toch? En wat die abrikozensaus betreft, die is écht zalig! De perfecte balans tussen zoet en pittig.

 

Dimsum met abrikozensaus

 

Recept voor gestoomde dim sum, garnalen, koriander

(Voor)bereiden: ± 40 min
Rusten: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Bereiding voor 8 stuks:

Voor het deeg:
100 g bloem
2 tl arachideolie
1/2 tl zout
50 ml water
Boter of olie om in te vetten

Voor de vulling:
1/2 rode paprika
1 lente-ui
2 el sojasaus
2 scampi’s

Voor de abrikozensaus:
1/2 rode paprika
1 Spaanse peper
1 knoflook
20 g gember
800 g abrikozen (uit blik)
3 el honing
3 el tomatenpuree
2 el witte wijnazijn

 

Bereiding in de AMC-potten:

Meng voor het deeg de bloem, de olie en het zout en kneed met het water tot een glad deeg. Dek af en laat ± 30 min rusten.

Maak voor de vulling de paprika, lente-ui en scampi’s schoon, snijd ze in stukjes en hak ze fijn met de sojasaus in de Quick Cut.

Kneed het deeg opnieuw, verdeel het in 8 balletjes en rol die uit tot cirkels van ± 7 cm. Verdeel de vulling over de ene helft van elke cirkel en vouw de andere helft om tot halve cirkels. Sluit voorzichtig aan de randen en leg ze in het ingevet combi inzetvergiet.

Maak voor de saus de peper en chilipeper schoon en pel de knoflook en gember. Giet de abrikozen af ​​en vang ca. 100 ml sap op.

Hak de abrikozen met de paprika en de chili, evenals de gember en knoflook in de Quick Cut fijn en meng met sap, honing, tomatenpuree en witte wijnazijn in een kookpot 20 cm 2,3 l.

Plaats het combi inzetvergiet op de kookpot, plaats de EasyQuick met afdichtring 24 cm erop. Plaats de kookpot op de Navigenio en zet deze op stand “A”, voer ± 5 min kooktijd in de Audiotherm in, plaats hem op Visiotherm en draai hem 2x totdat het stoomsymbool verschijnt.

Verwijder aan het einde van de kooktijd de inzet van de combi-zeef en verdeel de Dimsum over de saus.

 

Bereiding zonder de AMC-potten:

Meng voor het deeg de bloem, de olie en het zout en kneed met het water tot een glad deeg. Dek af en laat ± 30 min rusten.

Maak voor de vulling de paprika, lente-ui en scampi’s schoon en hak ze fijn met de sojasaus in een blender.

Kneed het deeg opnieuw, verdeel het in 8 balletjes en rol die uit tot cirkels van ± 7 cm. Verdeel de vulling over de ene helft van elke cirkel en vouw de andere helft om tot halve cirkels. Sluit voorzichtig aan de randen en leg ze in een stoommandje of in de geperforeerde bakplaat van je stoomoven.

Maak voor de saus de peper en chilipeper schoon en pel de knoflook en gember. Giet de abrikozen af ​​en vang ca. 100 ml sap op.

Hak de abrikozen met de paprika en de chili, evenals de gember en knoflook fijn en meng met sap, honing, tomatenpuree en witte wijnazijn en doe in een kookpot.

Stoom de dimsum gaar in ± 8 min en kook de abrikozensaus in tot die stroperig geworden is.

Serveer de dimsum met de koude of warme abrikozensaus.

 

Bron: recept van de website van AMC.

Related Post

Tags: , , ,

Dimsum met abrikozensaus

by Myriam Minne time to read: 3 min
2
%d bloggers liken dit: