Dit recept voor Indische Tikka Masala komt van de website van AMC, het Zwitsers kookpottenmerk. Ik leerde het merk vorig jaar in oktober kennen tijdens een event n.a.v. hun pop-up store in Brugge. Toch wel erg dat een foodie als ik het merk niet kende? Nou ja, ik heb een paar excuses (OK, ik ben nogal goed in het verzinnen van excuses): 1. het merk gaat al generaties mee en wordt vaak overgedragen van moeder op dochter, maar mijn moeder was helemaal niet into cooking en 2. de kookpotten worden enkel verkocht tijdens home party’s of op beurzen.
Nu werd ik op dat evenement danig van mijn sokken geblazen door wat die potten allemaal kunnen en schreef daar toen een blogartikel over. Oprecht en vanuit mijn buik, zoals altijd. Zonder bijbedoelingen ook, want ik was goed voorzien van kookpotten en -pannen. Een understatement! Aan gerief geen gebrek hier. ? Maar blijkbaar was het management van AMC Belgium danig onder de indruk dat ze me prompt voorstelden om ambassadrice van het merk te worden. Wel ja, dacht ik, met zo’n kwaliteitsmerk wil ik wel in zee gaan. (Ik stel strenge eisen aan mijn partnerships en ga enkel in op voorstellen van merken waar ik 200% achtersta en houd het aantal bewust beperkt). AMC is na Falcon en Campina nog maar mijn 3de vaste partner en dat zal wellicht ook zo blijven. Ik wil geen reclamepaneel worden!
Soit, dit gezegd zijnde, wilden Charlotte en Thomas dat ik het proces doorliep zoals een échte prospect/klant. Strak plan, vond ik dat en dus organiseerde ik ergens in januari een homeparty. Ik nodigde 4 foodie friends uit om te proeven van de kookkunsten van Charlotte en Thomas. Ze maakten pizza, gebakken kip, risotto, een groentemengeling en op mijn speciaal verzoek ook ossobuco. Ik wilde vooral dat laatste zien omdat ossobuco – in een normale pot – een paar uur moet staan sudderen voor het klaar is en omdat ik alle andere gerechten al tijdens de demo in de pop-up store gezien had natuurlijk.
Het werd een gezellige avond, Charlotte en Thomas zijn dan ook geboren entertainers en een komisch duo. (Oeps! Subiet ben ik ambassadrice af!). Die avond kreeg ik mijn eigen pottenset zodat ik daarna zelf aan de slag kon. Bij de pottenset wordt ook een Starter Package afgeleverd, een mooi afgewerkte receptenbundel die je door de eerste weken moet helpen. Euh? Heb je dan recepten nodig om met de AMC kookpotten te kunnen koken? Ja en nee. Uiteraard kan je de potten gebruiken zoals je een gewone kookpot gebruikt, maar dat zou zonde zijn (Wat een mooie alliteratie! Ik ❤️ alliteraties!). Je kan er zoveel meer uithalen!
De AMC-kookpotten komen met een speciaal deksel en een ‘audiotherm’ waarmee je de duur kan programmeren. Heb je ook een Navigenio (een mobiele kookplaat) erbij, dan kan je je potten laten communiceren met je kookplaat en kan je duur én temperatuur regelen. Ja, ik heb zo’n Navigenio erbij en zou die niet meer willen missen. Hiermee kan je dus gewoon gratineren he! Door ‘dat ding’ omgekeerd op je kookpot te zetten, wordt je kookpot omgetoverd tot een klein oventje al dan niet met grill. Zo maakte ik al gegratineerde macaroni, zalm met gegratineerde groenten, pizza én chocoladecake met appel (écht waar!) in mijn ‘AMC-oventje’. Hoe? En je Falcon dan? Niks mis met mijn Falcon, maar de bereidingen in de AMC-potten gaan sneller én besparen me een pak energie (ik koop liever dingen dan mijn centen aan Engie Electrabel te geven).
De voor- en nadelen van AMC op een rijtje
Wil je zien wat ik nog allemaal maakte, dan kan dat op mijn Instagram account, daar heb ik een speciale highlight AMC gemaakt waarin ik alle recepten opsla. Mijn persoonlijke bevindingen? De 3 grootste voordelen op een rijtje:
1. Je bespaart tonnen energie (zoals ik hierboven al schreef)
2. Je bespaart tijd! Risotto? Klaar in 7 minuten. Stoofvlees? 12 minuten (hoe crazy is dat!). Pizza? Ready to eat in 2 minuten. Ik herhaal: 2 minuten! Daar kan geen Dr. Oetker tegenop.
3. En dat laatste brengt me naadloos bij mijn 3de voordeel: koken met AMC is zoveel gezonder. Je gebruikt immers zo goed als geen vetstof en toch hebben je kip of zalm of whatever een knapperig krokant korstje (alliteraties, remember?)
Zijn er dan ook nadelen? Die zijn er, ja.
1. Je moet echt met de potten leren werken. En de handleiding lezen voor je begint! ? Zo programmeerde ik voor een van mijn eerste recepten de audiotherm op 7 uur i.p.v. op 7 minuten. Gelukkig viel mijn EURO snel genoeg dat de minuten zo traag aftelden en kon ik mijn risotto nog redden.
2. Tweede nadeel, dat zijn alle speciale termen die AMC gebruikt: audiotherm, visiotherm, navigenio, secuquick, easyquick,… mijn hoofd ging ervan duizelen. Al komt dat misschien ook weer doordat ik het lezen van de handleiding had overgeslagen. ? En uiteraard is dat iets waar je snel aan went.
3. Hoewel ik nu al 4 maand met de potten werk, zou ik nog niet in staat zijn om er een eigen recept in te creëren. Met die audiotherm, visiotherm en navigenio bedoel ik dan he. Er gewoon patatjes in koken of vlees in braden lukt uiteraard wel. Maar anderzijds is de vraag: moet dat? Op de AMC-website staan ondertussen een 400-tal recepten en die worden wekelijks nog verder aangevuld.
Ik vermoed dat het prijskaartje ook een nadeel voor velen kan zijn, maar ik kan hier geen uitspraak over doen: ik heb de kookpotten #gekregen om te testen en weet dus niet wat ze kosten. Anderzijds zijn de potten zo degelijk dat ze een leven lang meegaan én zoals gezegd laten ze je écht veel energie besparen. Op termijn betaalt de investering zich dus terug. En moest je overgaan tot de aanschaf, investeer dan zeker ook in die Navigenio mobiele kookplaat. Er gaat een (extra) wereld voor je open!
Bovenstaande mening is volledig gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en geldt dus enkel voor mij. Ook benieuwd geworden? Volg dan zeker mijn stories op mijn Instagram account. Ik blijf de potten daar uittesten en beoordelen met pro’s en contra’s.
Recept voor Indische Tikka Masala
Marineren: 1 uur of langer
(Voor)bereiding: ± 20 min
Bereiding: ± 20 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de marinade:
800 g kalkoenfilet
250 g yoghurt
2 el knoflookpoeder
1 el gemberpoeder
2 tl zout
2 tl Garam Masala
2 tl komijn
2 tl paprikapoeder
Voor de saus:
2 tl kurkuma
2 tl Garam Masala
1 tl paprikapoeder
1/2 tl vanillepoeder
1/2 tl kaneel
1 el cayennepeper
2 tl gemalen koriander
2 el tomatenpuree
600 ml gezeefde tomaten
300 ml water
1 ui
6 teentjes knoflook
20 g verse gember
6 el zonnebloemolie
100 ml slagroom
Bereiding
Snijd de kalkoenfilet in hapklare stukjes. Meng alle ingrediënten voor de marinade, meng met het vlees en marineer minimaal een uur.
Meng voor de saus alle ingrediënten samen met het water en zet apart. Snipper de ui, knoflook en gepelde gember in de Quick Cut.
Zet kookpot 24 cm 3,5 l op het fornuis en zet op het hoogste niveau. Schakel de Audiotherm in, zet op de Visiotherm en draai tot het vleessymbool verschijnt. Zodra de Audiotherm piept bij het bereiken van het vleesvenster, zet het fornuis op een laag niveau en voegt u 2 el olie en braad de helft van het vlees zonder een deksel te gebruiken voor ca. 3 min. Verwijder het vlees uit de kookpot.
Spoel de kookpot uit, veeg schoon en verwarm opnieuw. Braad het tweede deel van het vlees op dezelfde manier als in stap 3. Spoel de kookpot opnieuw af.
Fruit het uienmengsel in de resterende olie ca. 1 min, voeg de saus toe en breng aan de kook. Voeg het vlees toe en laat ongeveer 10 min sudderen en roer af en toe. Voeg de room toe en roer.
Tip:
Serveer een beetje rijst met de Tikka Masala.
Bron: recept van de AMC-website.
Het is Indiase ipv Indische
Bedankt voor je reactie, maar Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.