Hap en Tap logo zonder streep
Soepje van mosseltjes met saffraan

Soepje van mosseltjes met saffraan

9 okt 2013 | Soep

Wat hebben we vandaag geleerd in onze kookles aan Spermalie? Hoe je peterselie moet hakken zodat hij zeker 2 dagen houdbaar èn makkelijk strooibaar blijft! Een kleine moeite voor een super resultaat, want zeg nu zelf, die peterselie die je ’s morgens hakt voor ’s avonds, eindigt toch meestal in de vuilnisbak wegens ‘verlept, te papperig of zelfs rot’, niet?

Welnu, vanaf vandaag is dat verleden tijd. Wat moet je doen? Eerst de peterselie wassen, dan plukken, dan drogen, dan hakken. En dan komt het! Dan neem je een zeef. Je legt hierin een keukenhanddoek. Hierop komt de gehakte peterselie. Nu de peterselie een 2de maal flink spoelen onder de koudwaterkraan. Je zal zien, het water dat uit de zeef drupt is grasgroen, allez peterseliegroen. Daarna de handdoek heel goed uitwringen en klaar!

Ditzelfde geldt trouwens voor fijngesnipperde ui die je bvb. op gerookte zalm wil gebruiken. Goed spoelen in een handdoek en uitknijpen en je ui is perfect droog en doseerbaar.

Zo zie je maar, zelfs na 13 jaar hotelschool leer ik nog bij. En dit soort gouden tips, krijg en deel ik graag!

Wat valt er voor de rest te vertellen over dit mosselsoepje? Dat het lekker is. Uiteraard, want anders is het Hap & Tap onwaardig en komt het niet op de blog.

Nodig voor 8 personen

4 kg kleine mosselen (Bouchot)
1 kleine groene selder
2 grote uien
Een bosje platte peterselie
0,5 g saffraandraadjes
Room

Bereiding

Reinig en spoel de mosselen grondig. Snijd de helft van de groene selder en 1 ui grof. Warm deze op in boter en voeg de gewassen mosselen toe. Voeg verder ook wat peterseliestengels toe. Dek af en kook op een hoog vuur tot alle mosselschelpen net open zijn. Schud ondertussen enkele malen op.

Snijd de andere helft van de groene selder en 1 ui in heel fijne brunoise (piepkleine blokjes). Blancheer de selderblokjes kort (4 minuten) in kokend, gezouten water. Stoof de uisnippers even aan in een klontje boter.

Haal de mosselen uit het kookvocht, verwijder de schelpen en de baarden en bewaar de mosselen.

Breng het kookvocht terug aan de kook. Voeg wat saffraandraadjes toe. Gier er een flinke scheut room bij en breng op smaak met peper.

Doe de mosselen net voor het serveren nog even terug in de soep zodat ze kunnen opwarmen. Vul de tasjes met de soep, doe er een schepje selderblokjes en uisnippers bij en werk af met vakkundig fijngehakte peterselie.

Bron: recept van Dhr. S. De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.373 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Soepje van mosseltjes met saffraan

by Myriam time to read: 2 min
0