Voor bepaalde dingen heb ik veel geduld. Vroeger maakte ik borduurwerken in kruisjessteek waar ik màànden aan bezig was. Ook om de fijnste brunoise te snijden, moet je bij mij zijn. Vraag dat maar aan mijn ex-klasgenoten van Spermalie. Als er moest gesneden worden, was Bibi de pineut. Of om zuurdesembrood te bakken. Wie mij volgt op Instagram heeft al kunnen zien dat ik ondertussen aan mijn 3de zuurdesembrood ben en toch wel met succes: de korst is al prima en ik heb ook al van die mooie gaten. Alleen het rijzen kan nog beter. Maar voor andere dingen heb ik dan weer géén geduld. Sommige ingrediënten kunnen er voor mij nooit vroeg genoeg zijn: rabarber zou ik al willen in januari, morilles in februari, mosselen in juni…
Maar dat gaat niet he: de natuur laat zich niet forceren. Voor de bodemcultuur mosselen is het nog een kleine maand wachten, maar gelukkig zijn er ook al uit hangcultuur én zijn die bovendien van prima kwaliteit. Ik had immers dit recept voor mosselen à la Wout Bru gespot in mijn nieuwe kookboek Joie de Vivre en wilde die ASAP op tafel zetten.
Gerecht geserveerd in een handgemaakte kom van Aster & Jasmien Keramiekatelier.
Recept voor mosselen à la Wout Bru
(Voor)bereiding: ± 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Voor 2 personen als voorgerechtje (serveer het met (zuurdesem)brood om die heerlijke saus op te deppen) of voor 4 personen als hapje:
600 g mosselen
Voor de saus:
8 teentjes knoflook, gesnipperd
1 wortel, fijngesneden
1 prei, fijngesneden
1 ui, gesnipperd
1 el olijfolie
60 ml pastis
1 bosje verse dragon
1 el ketchup
250 ml room
Paar draadjes saffraan
Peper en zout
2 tomaten gepeld en gesneden
1 handje bieslook, fijngehakt
Werkwijze
Was de mosselen. Doe ze in een pan met een bodempje water op hoog vuur en kook de mosselen tot ze opengaan. Zeef de mosselen en laat ze afkoelen. Bewaar het kookvocht.
Stoof voor de saus in een andere pan de knoflook, wortel, prei en ui licht in de olijfolie. Blus af met de pastis. Laat de alcohol goed uitdampen. Giet het mosselvocht erbij. Voeg de dragon en ketchup toe. Doe de room en saffraan erbij en laat het geheel 30 min koken. Breng op smaak met peper en zout. Passeer de saus door een zeef.
Schep de mosselen in een schaal, giet de saus erover en leg de tomaat en bieslook erop. Serveer direct.
Bron: recept van Wout Bru in het boek Joie de Vivre.
voila opgeslagen …..ziet er superlekker uit…..voor juli, etentje met vrienden.
Thx voor de lekkere receptjes
Laat het smaken en geniet ervan! x
Myriam,
Het was SUPERLEKKER ! Dat ga ik nog eens maken als we terug bezoek mogen ontvangen ! Dikke merci voor dit lekkere recept !
Je reactie doet me veel plezier, Lydia.
Much appreciated!
Dag Myriam,
Is het de bedoeling om dit koud te serveren?
Nee hoor, Monique.
Warm. Succes en smakelijk!
Myriam
Deze staat voor vanavond op het menu!! Ben heel benieuwd! Ziet er zalig uit.
Laat het smaken, Hennie en laat zeker weten wat je ervan vond!
Het was echt super lekker!! Had (natuurlijk) veel meer mosselen ingeslagen en als hoofdgerecht op tafel gezet. Ik dacht nog, laat ik niet overdrijven en de dubbele portie saus gemaakt. Maar die had gerust driedubbel mogen zijn. Wat een heerlijke saus!! Die pastis schijnt heel delicaat door waardoor het een prachtige zachte licht anijsige smaak krijgt. Alles is schoon opgegaan.
Met veel enthousiasme ook weer van onze buren (waren ook proefkonijn bij de paella onlangs en vonden dat ook hélemáál niet erg).
Heb overigens wel één wijziging aangebracht; ik heb de saus niet gezeefd. Vond het zonde van al die prachtige brunoise groentetjes. En we vonden het allemaal lekker met die groenteblokjes erin.
Beste Myriam,
Denkt u dat deze saus ook lekker is met kokkels en scheermessen?
Zeker en vast! Niet twijfelen!
Succes en smakelijk!
Ziet er overheerlijk uit en zal ik – bij begin van het mosselseizoen – zeker uitproberen.
Maar ik vraag me dan af : hoe hou je de mosselen 30 minuten warm, terwijl je de saus laat inkoken?
Dag Stefanie,
De mosselen koelen inderdaad af (dat staat ook letterlijk zo in het recept: Zeef de mosselen en laat ze afkoelen. Bewaar het kookvocht.), maar door er de warme saus weer over te schenken warmen ze snel weer op. Ze zijn immers uit de schelp gehaald.
Succes en smakelijk!