Mosselen à la Wout Bru

Voor bepaalde dingen heb ik veel geduld. Vroeger maakte ik borduurwerken in kruisjessteek waar ik màànden aan bezig was. Ook om de fijnste brunoise te snijden, moet je bij mij zijn. Vraag dat maar aan mijn ex-klasgenoten van Spermalie. Als er moest gesneden worden, was Bibi de pineut. Of om zuurdesembrood te bakken. Wie mij volgt op Instagram heeft al kunnen zien dat ik ondertussen aan mijn 3de zuurdesembrood ben en toch wel met succes: de korst is al prima en ik heb ook al van die mooie gaten. Alleen het rijzen kan nog beter. Maar voor andere dingen heb ik dan weer géén geduld. Sommige ingrediënten kunnen er voor mij nooit vroeg genoeg zijn: rabarber zou ik al willen in januari, morilles in februari, mosselen in juni…

Maar dat gaat niet he: de natuur laat zich niet forceren. Voor de bodemcultuur mosselen is het nog een kleine maand wachten, maar gelukkig zijn er ook al uit hangcultuur én zijn die bovendien van prima kwaliteit. Ik had immers dit recept voor mosselen à la Wout Bru gespot in mijn nieuwe kookboek Joie de Vivre en wilde die ASAP op tafel zetten.

Gerecht geserveerd in een handgemaakte kom van Aster & Jasmien Keramiekatelier.

 

Mosselen à la Wout Bru

 

Recept voor mosselen à la Wout Bru

(Voor)bereiding: ± 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor 2 personen als voorgerechtje (serveer het met (zuurdesem)brood om die heerlijke saus op te deppen) of voor 4 personen als hapje:

600 g mosselen

Voor de saus:
8 teentjes knoflook, gesnipperd
1 wortel, fijngesneden
1 prei, fijngesneden
1 ui, gesnipperd
1 el olijfolie
60 ml pastis
1 bosje verse dragon
1 el ketchup
250 ml room
Paar draadjes saffraan
Peper en zout

2 tomaten gepeld en gesneden
1 handje bieslook, fijngehakt

 

Werkwijze

Was de mosselen. Doe ze in een pan met een bodempje water op hoog vuur en kook de mosselen tot ze opengaan. Zeef de mosselen en laat ze afkoelen. Bewaar het kookvocht.

 

Stoof voor de saus in een andere pan de knoflook, wortel, prei en ui licht in de olijfolie. Blus af met de pastis. Laat de alcohol goed uitdampen. Giet het mosselvocht erbij. Voeg de dragon en ketchup toe. Doe de room en saffraan erbij en laat het geheel 30 min koken. Breng op smaak met peper en zout. Passeer de saus door een zeef.

Schep de mosselen in een schaal, giet de saus erover en leg de tomaat en bieslook erop. Serveer direct.

 

Bron: recept van Wout Bru in het boek Joie de Vivre.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Mosselen à la Wout Bru

by Myriam Minne time to read: 2 min
9
%d bloggers liken dit: