Hap en Tap logo zonder streep

Mossel- en venusschelpen lasagne

18 aug 2013 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Ik heb geen enkele aflevering van de laatste reeks van De Beste Hobbykok van Vlaanderen gezien. Heel spijtig, vind ik dat, maar ja, de uitzendingen vielen nu eenmaal op dinsdagavond en laat dat net mijn vaste kookavond in Spermalie zijn. Laat één ding duidelijk zijn: die leerrijke en lekkere avonden wil ik voor geen goud missen.

En nu ik het toch over goud heb, hier komt een gouden tip: wanneer jullie mosselen klaarmaken, gooi dan NOOIT het kookvocht weg. Deze jus is dè ideale basis voor een lekker sausje. Heb je geen tijd of geen zin om er onmiddellijk iets mee te doen, vries het vocht dan in. Je kan dit bvb. doen in vormpjes voor ijsblokjes. Handig in het gebruik.

En laat mij dan nu tot de essentie komen. Ik heb Koen Knockaert dit gerechtje dus niet zien klaarmaken in Hobbykok, maar toen ik het toevallig onder ogen kreeg op de website van VTM Koken, dan wist ik meteen: dit MOET een topper zijn. En dat is het ook! Errrrrrug lekker!

Komaan, genoeg geleuterd. We beginnen eraan.

Nodig voor 4 personen

1 kg mosselen
200 g bloem
Boter
Een scheut droge witte wijn
2 eieren
2 teentjes look
Olijfolie
Peper
Een scheut Ricard
100 ml room
Enkele takjes rozemarijn
1 selder
Enkele takjes tijm
1 ui
1 venkel met groen
500 g venusschelpen

Bereidingswijze

Voor de pasta:
Schep 200 g bloem op je werkblad. Maak in het midden een kuiltje en doe er 2 eieren, een klein beetje zout en een scheutje olijfolie in. Meng dit alles voorzichtig om daarna goed te kneden. Meng het fijngesneden loof van de venkel onder de pasta en laat een kwartier rusten.
PS Ik gebruikte lasagnevellen die ik kant-en-klaar kocht in de supermarkt.

Voor de mosselen:
Controleer de mosselen op baarden. Vul een mosselpot met aromaten (selder, geplette look, geritste tijm, 1/2 venkel, grof gesneden ui en peper). Leg de mosselen op de groenten. Voeg een flinke geut Ricard toe en leng aan met wat water.
Plaats op een hevig vuur en laat koken. Schud even op en laat terug verder garen (2 minuten). Haal de mosselen uit de schelp en bewaar ze in hun eigen vocht.

Voor de venusschelpen:
Laat een scheutje olie heet worden in een pan, gooi de venusschelpen erin samen met de geritste tijm, rozemarijn en knoflook. Blus af met witte wijn en plaats het deksel op de pan. Na 2 minuten kan je de venusschelpen uit hun schelp halen en ook bewaren in eigen vocht.

Voor het maken van de lasagne:
Maak 4 porties van de pasta en draai deze door de pastamolen. Verfijn de stand geleidelijk tot je de gewenste dikte bekomt. Steek ringen uit de lasagnevellen en leg deze opzij.

Voor de saus:
Giet wat vocht van de mosselen en venusschelpen in een pan om de saus te maken. De rest van het vocht gebruiken we straks om de lasagnevellen in te garen (voeg eventueel wat water toe). Laat de jus van de schaaldieren pruttelen in de pan en voeg er een scheutje room aan toe. Werk de saus op het laatst af met wat klontjes koude boter om het geheel mooi te doen blinken. Kruid eventueel nog met wat peper.

Warm de mosselen en venusschelpen heel kort op in wat gesmolten boter op een laag vuur.

Gaar de lasagnevellen in het overgebleven vocht.

Voor de afwerking:
Leg een aantal mosselen in een diep bord, leg er een lasagnevel over, dan een laag venusschelpen, lasagnevel, mosselen en terug een lasagnevel. Overgiet met de saus en werk af met wat fijngesneden rauwe venkel en wat loof ter versiering. Ik deed er ook nog wat brunoise van tomaat bij voor de kleur.

Bron: website van VTM Koken.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.383 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Mossel- en venusschelpen lasagne

by Myriam time to read: 2 min
0