Mosselkroketjes

Herinneren jullie zich het boek Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid nog? Ik zei het toch dat er ook haalbare recepten in stonden? Wel, ik nam de proef op de som en maakte 1 van de 7 ‘eenvoudige gerechten voor een walking dinner’: de mosselkroketjes van Albert Verdeyen. Die kunnen samen met de mosselen met champagnesabayon geserveerd worden als een ‘duo van mossel’ aperitiefhapje met Valentijn. Misschien nog een mosselsoepje erbij presenteren en dan wordt het een triootje. (Sorry, als dat een beetje raar klinkt. Was niet mijn bedoeling. 🙄)

Hapje geserveerd op het Dusk double use kommetje designed by Martine Keirsebilck voor Serax.

 

Mosselkroketjes

 

Recept voor mosselkroketjes

(Voor)bereiden: ± 40 min
Opstijven: 1 nacht
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Nodig voor 10 hapjes:

Voor de mosselkroketjes:
500 g mosselen
1 ui, gesnipperd
1 selderij, gesnipperd
Olijfolie
150 ml droge witte wijn
300 ml melk (hier betrapte ik het boek op een fout: er stond 3 liter melk)
2 blaadjes gelatine (die van mij wegen ca. 3 g / blaadje)
80 g boter
120 g bloem
Peper en zout
100 g geraspte kaas
2 eieren
Paneermeel
Citroen
Peterselie

Voor de mosselsaus:
3 el mayonaise
3 el mosterd
2 el yoghurt
Dragonazijn
Peper en zout

 

Werkwijze

Voor de mosselkroketjes:
Spoel de mosselen in koud water. Stoof de stukjes ui en selderij aan in een ruime hoge pan met een scheutje olijfolie. Voeg de mosselen en de witte wijn toe en zet het deksel op de pan. Kook de mosselen 5 min, tot alle schelpen openstaan. Schud af en toe met de pan zodat alle mosselen eenzelfde temperatuur krijgen en opengaan. Haal de mosselen uit de schelp, zeef het mosselvocht en meet een halve liter mosselvocht af.

Doe de melk in een steelpan en voeg het mosselvocht eraan toe. Laat deze mosselmelk 20 min trekken op een laag vuur en voeg er dan de geweekte en uitgelekte gelatineblaadjes aan toe.

Maak een roux van boter en bloem en voeg op een laag vuur al roerend scheutje voor scheutje de mosselmelk toe. Laat nog even doorkoken tot de saus indikt. Snijd de mosselen in stukjes en voeg ze toe. Kruid met peper en zout. Voeg tenslotte de geraspte kaas toe en roer goed tot de kaas volledig gesmolten is.

Wrijf een diepe schaal in met olijfolie en stort het mengsel erop uit. Laat het gedurende één nacht opstijven in de koelkast.

Rol er de volgende dag met vochtige handen kleine mosselkroketjes van. Paneer ze eerst met bloem, dompel ze dan in een diep bord met eigeel en paneer ze tenslotte met paneermeel. Frituur de mosselkroketjes op 180° C.

 

Voor de mosselsaus:
Meng de mayonaise met de mosterd en de yoghurt. Breng de saus op smaak met een scheutje dragonazijn, een snufje zout en wat versgemalen peper.

Serveer de mosselkroketjes met de saus, een partje citroen en een bosje gefrituurde peterselie.

 

Mosselkroketjes

 

Bron: recept van Albert Verdeyen verschenen in het boek Be our guest, de ambassadeurs van de Belgische gastvrijheid.

Related Post

Tags: , , , , ,

Mosselkroketjes

by Myriam Minne time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: