Open lasagne met gamba’s, spinazie en tuinbonen

door | jan 26, 2018 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Dit recept printen? Print dit recept

Voor mijn Valentijnsmenu blogde ik al een mals en sappig stukje lamsvlees, maar misschien geeft je liefste wel de voorkeur aan vis of zeevruchten? Wel, ook daarvoor heb ik hét recept: deze open lasagne met gamba’s, spinazie en tuinbonen. Je maakt de saus helemaal vooraf, zodat je op het laatste moment enkel nog de gamba’s, spinazie en tuinbonen kort moet garen en de lasagne koken. Een klusje van hooguit 10 minuten. De borden dresseren doen jullie samen. En genieten van het heerlijke gerecht ook. Wedden dat je Valentijn na deze open lasagne je met open armen zal ontvangen en in zijn/haar armen zal sluiten?

Je kan deze open lasagne trouwens ook maken met (verse) rivierkreeftjes. Je gaat op identiek dezelfde manier te werk, waarbij je de rivierkreeftjes eerst kookt. Enkel met rivierkreeftjesvlees werken lukt niet, want je hebt de schalen nodig om je saus te maken.

En jawel, jullie herkennen haar stijl vast al: ook deze beauty is een foto van de hand van Ekkow.

 

Open lasagne met gamba's, spinazie en tuinbonen

 

Recept voor open lasagne met gamba’s, spinazie en tuinbonen

(Voor)bereidingstijd: 1 u 15 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg gamba’s (diepvries)
20 g zout
2 tl olijfolie
1 sjalot, fijngesnipperd
1 wortel, geschild en in grove brunoise
1 prei, geschild en in rondjes gesneden
3 teentjes look, fijngehakt
1/2 tl venkelzaadjes
3 takjes verse dragon
3 takjes dille
3 takjes verse tijm
1 laurierblad
40 g ongezouten boter
2 el tomatenpuree
125 ml witte wijn
2 el bloem
600 ml kippenbouillon (verse is het best)
50 ml volle room
300 g babyspinazie
15 g boter
750 g verse tuinbonen, gedopt (ik kocht diepvries)
7 verse lasagnevellen
Olijfolie
Zeezout
Versgemalen zwarte peper

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 200° C.

Laat de gamba’s ontdooien, pel ze en verwijder het darmkanaal. Doe de koppen en schalen in een ovenvaste schotel en zet die in de voorverwarmde oven gedurende 20 min.

Verhit ondertussen de olijfolie in een ruime sauspan op een middelhoog vuur. Voeg de sjalot, wortel, prei, look, venkelzaadjes, dragon, dille, tijm en laurier toe. Zet het vuur lager en laat gedurende 10 min zachtjes sudderen tot de groenten beginnen te kleuren, terwijl je af en toe roert.

Voeg de gambakoppen en -schalen toe in de sauspan met de groenten. Roer goed en laat nog 5 min verder bakken.

Voeg nu de boter toe, roer goed, voeg dan de tomatenpuree toe en roer nogmaals. Laat nog 1 min verder bakken voor je het vuur hoger zet en de wijn toevoegt. Wanneer de wijn half is ingekookt, voeg je de bloem toe. Roer goed.

Voeg nu langzaam de kippenbouillon toe, waarbij je constant roert. Kruid met peper en zout en laat gedurende 20 min zachtjes sudderen, waarbij je nog wat extra kippenbouillon toevoegt wanneer de saus te dik wordt (de saus moet zo dik zijn als volle room).

Bereid ondertussen de spinazie, de tuinbonen en de pasta. Sauteer de spinazie in een klein beetje water tot ze net gekookt is. Roer er de boter door en kruid naar smaak met peper en zout.

Blancheer de gedopte tuinbonen in kokend water gedurende 3 min en verfris ze daarna onmiddellijk in ijswater. Verwijder het velletje van de bonen en zet ze apart in een kom.

Kook de repen verse lasagne in kokend, gezouten water gedurende 4–5 min of tot ze zacht zijn. Laat de lasagne uitlekken en sprenkel er wat olijfolie over.

Passeer de saus door een puntzeef, waarbij je met de achterkant van een lepel de schalen en groenten aanduwt om zo een maximaal aan vocht eruit te persen. Gooi de inhoud van de puntzeef weg. Passeer de saus nu door een fijne puntzeef in een schone sauspan en warm de saus lichtjes terug op.

Roer er de room onder, controleer de kruiding en giet de saus in een hoge beker. Schuim de saus nu kort op met de Bamix uitgerust met de gladde schijf.

Schep een lepel spinazie in het midden van elk bord. Lepel wat saus op de spinazie en vouw er 3 repen lasagne over. Voeg de helft van de gamba’s en tuinbonen toe en schik er nog de resterende repen lasagne op, de resterende spinazie, gamba’s en tuinbonen. Werk af met nog wat extra saus en serveer meteen.

 

Bron: recept van de website Great British Chefs.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.044 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

6 Reacties

  1. colette ferlin

    Ziet er weer heerlijk uit.
    Zal dat wel eens proberen.
    Njam njam !

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Doen, Coco! Het is écht de moeite. Het meeste werk is de saus, maar die maak je vooraf. Je ventje zal in de zevende hemel zijn!
      Liefs
      Mimi

      Antwoord
  2. mieke

    hallo Myriam,
    50 ml room klopt dit? Dat lijkt niet veel, een vierde van een berlingootje van 200ml..

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, Mieke. Dat klopt. Er wordt enkel een scheutje room gebruikt om de saus af te werken.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  3. Veerle Van Hecke

    Wauw, gisteren geprobeerd en dit is echt een topgerechtje, zowel qua smaak als qua looks!
    Mag ik juist even vragen vanwaar dit prachtige bord komt?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Veerle
      Bedankt voor het compliment.
      Ik heb dat bord toen cadeau gekregen met kerst van mijn zoon en zijn liefje. Ik vraag het eens na en laat je iets weten mochten ze het zich nog herinneren.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open lasagne met gamba’s, spinazie en tuinbonen

by Myriam Minne time to read: 3 min
6
%d bloggers liken dit: