Butternutvelouté met een schuimkraag van eekhoorntjesbrood

De herfst is NIET mijn favoriete seizoen. Geef mij maar de zomer! Maar anderzijds heeft de herfst ook wel mooie kanten: noten rapen tijdens een lange boswandeling, het thuis extra gezellig maken met massa’s kaarsjes, cocoonen in de zetel met een goed boek en dito glaasje wijn,…

Het nieuwe seizoen brengt ook nieuwe producten mee die we hebben moeten missen: pompoenen, boschampignons, wildsoorten, noten, mandarijntjes… verschijnen terug in de winkelrekken!

Ach, de herfst is al bij al zo slecht nog niet. En als, zoals vandaag, het zonnetje dan ook nog voluit schijnt, dan genieten we dan toch gewoon van the best of both worlds!

Nodig voor 6 grote kommen soep

1 butternutpompoen
2 aardappelen
2 el vloeibare room
2 dl slagroom
1 eekhoorntjesbrood (ik vond geen verse en koos voor een handjevol gedroogd eekhoorntjesbrood dat ik eerst een kwartiertje in lauw water liet weken)
Peper en zout
1 liter gezouten water

Bereiding

Breng het water aan de kook.
Schil de butternut en de aardappelen, snijd in stukken en dompel ze in het kokend water. Laat 20 minuten koken.
Maak ondertussen het schuim van eekhoorntjesbrood.
Heb je een verse, borstel die dan heel voorzichtig schoon met een tandenborstel bvb. Verwijder de onderkant van de voet en versnijd de rest in stukken.
Heb je droog eekhoorntjesbrood, laat dat dan eerst een kwartiertje weken in lauw water.
Laat de slagroom een kwartiertje op een zacht vuur sudderen met het eekhoorntjesbrood. Zeef (houd de stukken bij en snijd ze klein) en zet koel weg.
Giet 2/3den van het water van de soep weg, voeg de vloeibare room bij, evenals peper en zout en mix met een staafmixer of een blender tot je een velouté bekomt.
Kruid nog bij naar smaak.
Wanneer de slagroom met eekhoorntjesbrood afgekoeld is, klop je ‘m op tot je stijve pieken bekomt. Schep een lepel op je soep. Werk af met stukjes eekhoorntjesbrood.
Serveer warm.

Bron: de blog van Marine is Cooking

Related Post

Tags: , , ,

Butternutvelouté met een schuimkraag van eekhoorntjesbrood

by Myriam time to read: 1 min
0
%d bloggers liken dit: