Risotto met eekhoorntjesbrood

Ik ben geen vegetariër en mijn man nog véél minder. Een gerecht is niet compleet zonder een stukske vlees of vis. En toch wou ik eens vegetarisch uitpakken om IEDEREEN die mijn blog volgt te plezieren. Om mijn man tevreden te stellen, bakte ik er voor hem een paar scampi’s bij.
Ik koos voor de enige echte Italiaanse risotto met paddestoelen. Makkelijk te maken en echt superlekker! Ik kocht gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood), liet die weken in lauw water en voegde het vocht gewoon toe aan de risotto. Het maakt je risotto zoveel lekkerder!

Ingrediënten voor 4 personen

400 g risottorijst (ik nam de Riso Classico Risotto van Scotti)
250 g paddestoelen (verse of gedroogde porcini oftewel eekhoorntjesbrood is echt het allerlekkerst, maar een andere soort mag natuurlijk ook)
85 g boter
1 grote ui, in ringen
1 sjalotje, fijngesnipperd
1,75 l groentenbouillon (of kippenbouillon voor de niet-vegetariër)
60 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
2 el olijfolie
Zout en peper

Bereidingswijze

Houd de bouillon op het fornuis tegen de kook aan als je de risotto maakt. Zo onderbreek je het garingsproces niet. Was de rijst NIET, anders gaat alle zetmeel verloren die de risotto zo romig maakt.
Fruit het sjalotje in een pan met dikke bodem aan in wat boter en de 2 el olijfolie. Als het sjalotje glazig is, roer je vervolgens de rijst erdoor. Zorg dat alle korrels met vet bedekt zijn. Begin dan de (hete) bouillon toe te voegen. Voeg 15 minuten lang steeds 1 pollepel tegelijk toe en roer voortdurend. Als de bouillon bijna volledig geabsorbeerd is, kan de volgende lepel worden toegevoegd.
Verhit een tweede pan, als de risotto bijna gaar is, voeg de helft van de boter toe en bak de paddestoelen en de ui gaar.
Haal vervolgens de risotto van het vuur en laat een minuutje staan. Schep er dan de rest van de boter, de Parmezaanse kaas en het paddestoelenmengsel door.
De risotto is op zijn best als hij “al dente’ is, zacht romig glanst en dik vloeibaar is. Je moet hem met een vork kunnen eten. Breng de risotto op smaak met (versgemalen) peper en een weinig zout (let op met zout, want de bouillon en Parmezaan is al zout!).

Serveertips
Schep de risotto op voorverwarmde borden. Op tafel kan je er nog een schaaltje versgeraspte Parmezaanse kaas bij zetten. Ik werkte de risotto af met enkele kerstomaatjes en enkele blaadjes rucola voor de kleur.

Bron: de website van Smulweb

Related Post

Tags: , ,

Risotto met eekhoorntjesbrood

by Myriam time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: