Voordeel van deze zoete-aardappelquiche: je eet hem zowel warm, als lauw of koud, naargelang de weersomstandigheden. Die kunnen immers nogal snel omslaan in ons landje. Zoals een duik van meer dan 10 graden tijdens het lange weekend…
Recept voor zoete-aardappelquiche met feta en gekaramelliseerde uien
(Voor)bereidingstijd: 50 min
Rusten: 2 uur
Oven: ca. 1 uur + 35 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor het speltdeeg:
250 g speltbloem + extra voor uitrollen
100 g koude boter, in blokjes
1 eidooier
3 el tijmblaadjes
1 el appelciderazijn
Ook nodig: ingevette quichevorm van 24 cm diameter, steunvulling
Voor de quichevulling:
3 el extra vergine olijfolie
1 ui, in dunne ringen
1 toefje rozemarijn, naaldjes afgeritst + 1 extra takje voor garnering
150 g feta, verbrokkeld
7 eieren
80 ml melk
1/2 – 1 tl gerookt paprikapoeder (pimenton)
50 g zoete aardappel, in flinterdunne plakjes (gebruik een dunschiller of beter nog een mandoline)
1 el ahornsiroop
Werkwijze
Mix voor het deeg de speltbloem met een snuf zout en de boter in de keukenmachine met de pulseknop tot een grof kruimelig mengsel. Mix de eidooier en tijm erdoor.
Meng in een maatbeker de azijn met 4 el water en 4 ijsblokjes. Voeg zoveel van dit mengsel toe, en druk op de pulseknop, tot het deeg net bij elkaar komt. Vorm het deeg tot een platte schijf en omwikkel het met plasticfolie. Leg 2 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 cm diameter en 3 mm dik en bekleed hiermee de vorm. Snijd de rand bij en prik de bodem hier en daar met een vork in. Leg er een vel bakpapier in en daarop de steunvulling. Bak de bodem ca. 20 min tot het deeg licht kleurt. Verwijder papier en steunvulling en bak nog ca. 15 min tot de bodem gaar is.
Schakel de oven terug naar 160° C.
Verhit intussen de olie in een koekenpan op laag vuur. Voeg de uiringen toe en strooi er 1/2 tl zout over. Laat ze op laag vuur al omscheppend in 12-15 min karamelliseren. Laat afkoelen.
Verdeel de uien samen met de helft van de rozemarijnnaaldjes en 100 g feta over de deegbodem.
Roer de eieren in een kom los met de melk, het paprikapoeder en wat zout en peper. Schenk in de deegbodem.
Schep de aardappelschijfjes om met de ahornsiroop en verdeel ze over de vulling.
Strooi de rest van de feta en rozemarijnnaaldjes erover. Garneer met een takje rozemarijn.
Bak ca. 1 uur in de oven tot het eimengsel gestold is (dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt).
Laat de zoete aardappel-quiche enigszins afkoelen en serveer.
Bron: recept uit Delicious april 2018.
Myriam,
Ziet er heerlijk uit en zal binnenkort gemaakt worden. Maar ander vraagje :
Nu blijkt dat men niet met alle olijfolieën mag bakken en braden wegens giftige stoffen die vrij komen bij hoge temperatuur. Bertolli classico zijn bruikbaar zijn. Is dit zo?
Eigenlijk is het beter om met arachideolie te bakken en braden, Cecile, omdat die beter tegen heel hoge temperaturen kan. De Bertolli Classico is inderdaad ook geschikt om te bakken en braden.
Succes met de quiche!
Myriam
Hoi Myriam,
Deze ga in morgen maken!
Klopt het aantal grammen van de aardappel wel?
Gr Carla
Laat het smaken! ?
Ja hoor, 50 gram aardappel in dunne plakjes met de mandoline is genoeg om de quiche net te bedekken.
Dank je!
Was erg lekker !