Hap en Tap logo zonder streep

Het ultieme gepocheerde eitje, eekhoorntjesbrood, mais

28 okt 2020 | Voorgerecht, Voorgerecht vegetarisch

Het ultieme gepocheerde eitje met eekhoorntjesbrood en mais, als dat geen feestelijk voorgerecht is! Maar vooral (en niet naar mijn doen) het is ook een vegetarisch voorgerecht. (OK, het prijskaartje is ook feestelijk. Eekhoorntjesbrood kost om en bij de 60 EUR/kg. Het positieve nieuws is, je hebt er niet heel veel nodig). Hoe ik erbij kom om een vegetarisch voorgerecht te bloggen, lees je hieronder.

 

Het ultieme gepocheerde eitje, eekhoorntjesbrood, mais

 

Of ik ruchtbaarheid wilde geven aan de boodschap die Bonduelle onder de #bonduellebelooft wil uitdragen? Wel, ja. Vooral omdat het een positieve boodschap is, maar ook omdat het toch wel een beetje van een uitdaging voor me was. Ik verklaar me nader. Bonduelle heeft op World Food Day 7 beloftes gemaakt voor een duurzame toekomst. Ik som ze snel even op: #1 Bonduelle belooft groente altijd vers uit het seizoen van volle grond, #2 Bonduelle belooft de biodiversiteit en bodem te beschermen, #3 Bonduelle belooft minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken, #4 Bonduelle belooft geen overbodige toevoegingen, #5 Bonduelle belooft biologische producten, #6 Bonduelle belooft duurzame verpakkingen en #7 Bonduelle belooft plantaardige inspiratie voor chefs. Met deze 7 beloftes werkt Bonduelle met plantaardige voeding aan een betere toekomst. Meer weten? Klik hier.

Met zo’n beloftes kon ik het niet maken om de Bonduelle groenten te combineren met vlees of vis, mijn gedacht. Mijn eerste idee was om mais te matchen met tonijn. Totally not done, natuurlijk! ? En dus bleef ik zoeken tot ik op dit ultieme gepocheerde eitje met eekhoorntjesbrood en mais botste. Dàt was het! Ik wilde altijd al eens een eitje garen op lage temperatuur. Dit was dus dé uitgelezen kans! Het resultaat: een mooi en lekker herfstbordje waar de mais voor de krokante en zoete toets zorgt bij de aardse smaak van de paddenstoelen.

 

Het ultieme gepocheerde eitje, eekhoorntjesbrood, mais

Het ultieme gepocheerde eitje, eekhoorntjesbrood, mais

Een vegetarisch voorgerecht dat niet zal misstaan op je feesttafel!
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Anova (facultatief)
  • Mandoline
  • Staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • 4 kakelverse eieren
  • 1 sjalot
  • 5 champignons
  • 5 stuks eekhoorntjesbrood
  • 50 g boter
  • 100 g volle melk
  • 1 blikje mais (van Bonduelle)
  • Extra vierge olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Vene cress (of andere takjes verse groene kruiden voor de afwerking)

Instructies
 

  • Het garen van de eitjes kan op 3 manieren:
    1/ In de stoomoven: kook de hele eieren gedurende 42 min op 62-65 ° C.
    2/ Gaar de eitjes met een Anova in een kom met water op 62-65 ° C gedurende 42 min. (Ik deed het op deze manier).
    3/ Of verwarm een ​​pan met water: het water moet heet zijn, maar mag niet koken. Dompel de eieren erin en kook gedurende 45 min op deze temperatuur. Als de eieren gaar zijn, doe je ze in een kom met water en ijsblokjes.
  • Terwijl de eieren koken, hak je de sjalot fijn. Maak 4 champignons en 3 stuks eekhoorntjesbrood schoon en snijd ze in stukjes. Bak de sjalot in bruine boter. Voeg de champignons en het eekhoorntjesbrood toe en bak bruin. Voeg de melk toe en laat 10-15 min zachtjes koken. Giet de champignons af, maar vang het kookvocht op. Mix de paddenstoelen en voeg gaandeweg de melk terug toe tot je een gladde puree bekomt. Houd warm.
  • Snijd met een mandoline de overgebleven champignon in dunne plakjes uit. Snijd het eekhoorntjesbrood in vieren en bak ze in een pan met wat olijfolie samen met de maiskorrels bruin.
  • Schep de hete puree op een bord. Breek een ei en plaats het er voorzichtig op. Voeg het eekhoorntjesbrood en de mais toe. Werk af met de champignonplakjes en blaadjes Vene cress.

Notities

Wil je per se wat vlees erbij, dan kan je bvb. blokjes spek (van Brasvar varken) meebakken met de champignons.
Trefwoord eekhoorntjesbrood, eitje, mais, traaggegaard

Bron: recept van chef Denny Imbroisi vertaald van de Franse betaalsite Académie du Goût. Recept gerealiseerd in samenwerking met Bonduelle. Lees mijn disclaimer hier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.488 andere abonnees

ARCHIEF

10 Reacties

  1. Marinette

    45 min.voor een gepocheerd eitje?
    Gr. Marinette

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Met de Anova inderdaad. Dit is een traaggegaard eitje.

      Antwoord
  2. Caroline

    Maar 45 minuten in heet water? Dat geloof ik echt niet …

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Geloof me nu toch. Ik heb me echt niet vergist.

      Antwoord
  3. Anja

    In de pan met het hete water lukt dit echt niet, heb het geprobeerd, ei hard…

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Was je water op de juiste temperatuur, Anja? Heb je de Anova of een ander type toestel voor een warmwaterbad gebruikt?

      Antwoord
  4. Anja

    Zoals beschreven in een pan met heet, zeker niet kokend water….

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik kan me voorstellen dat het op deze manier inderdaad niet lukt. Ik zou – als je geen stoomoven of Anova hebt – voorstellen om op de klassieke manier je eitje te pocheren: zonder de eierschaal in heet water met een scheut azijn.

      Antwoord
  5. Jos

    Wat is dat oranje, onderaan in het midden?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat is de eidooier die uit het gepocheerd ei loopt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Het ultieme gepocheerde eitje, eekhoorntjesbrood, mais

by Myriam Minne time to read: 2 min
10