Het ultieme gepocheerde eitje met eekhoorntjesbrood en mais, als dat geen feestelijk voorgerecht is! Maar vooral (en niet naar mijn doen) het is ook een vegetarisch voorgerecht. (OK, het prijskaartje is ook feestelijk. Eekhoorntjesbrood kost om en bij de 60 EUR/kg. Het positieve nieuws is, je hebt er niet heel veel nodig). Hoe ik erbij kom om een vegetarisch voorgerecht te bloggen, lees je hieronder.
Of ik ruchtbaarheid wilde geven aan de boodschap die Bonduelle onder de #bonduellebelooft wil uitdragen? Wel, ja. Vooral omdat het een positieve boodschap is, maar ook omdat het toch wel een beetje van een uitdaging voor me was. Ik verklaar me nader. Bonduelle heeft op World Food Day 7 beloftes gemaakt voor een duurzame toekomst. Ik som ze snel even op: #1 Bonduelle belooft groente altijd vers uit het seizoen van volle grond, #2 Bonduelle belooft de biodiversiteit en bodem te beschermen, #3 Bonduelle belooft minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken, #4 Bonduelle belooft geen overbodige toevoegingen, #5 Bonduelle belooft biologische producten, #6 Bonduelle belooft duurzame verpakkingen en #7 Bonduelle belooft plantaardige inspiratie voor chefs. Met deze 7 beloftes werkt Bonduelle met plantaardige voeding aan een betere toekomst. Meer weten? Klik hier.
Met zo’n beloftes kon ik het niet maken om de Bonduelle groenten te combineren met vlees of vis, mijn gedacht. Mijn eerste idee was om mais te matchen met tonijn. Totally not done, natuurlijk! ? En dus bleef ik zoeken tot ik op dit ultieme gepocheerde eitje met eekhoorntjesbrood en mais botste. Dàt was het! Ik wilde altijd al eens een eitje garen op lage temperatuur. Dit was dus dé uitgelezen kans! Het resultaat: een mooi en lekker herfstbordje waar de mais voor de krokante en zoete toets zorgt bij de aardse smaak van de paddenstoelen.
Het ultieme gepocheerde eitje, eekhoorntjesbrood, mais
Equipment
- Anova (facultatief)
- Mandoline
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
- 4 kakelverse eieren
- 1 sjalot
- 5 champignons
- 5 stuks eekhoorntjesbrood
- 50 g boter
- 100 g volle melk
- 1 blikje mais (van Bonduelle)
- Extra vierge olijfolie
- Peper
- Zout
- Vene cress (of andere takjes verse groene kruiden voor de afwerking)
Instructies
- Het garen van de eitjes kan op 3 manieren:1/ In de stoomoven: kook de hele eieren gedurende 42 min op 62-65 ° C. 2/ Gaar de eitjes met een Anova in een kom met water op 62-65 ° C gedurende 42 min. (Ik deed het op deze manier).3/ Of verwarm een pan met water: het water moet heet zijn, maar mag niet koken. Dompel de eieren erin en kook gedurende 45 min op deze temperatuur. Als de eieren gaar zijn, doe je ze in een kom met water en ijsblokjes.
- Terwijl de eieren koken, hak je de sjalot fijn. Maak 4 champignons en 3 stuks eekhoorntjesbrood schoon en snijd ze in stukjes. Bak de sjalot in bruine boter. Voeg de champignons en het eekhoorntjesbrood toe en bak bruin. Voeg de melk toe en laat 10-15 min zachtjes koken. Giet de champignons af, maar vang het kookvocht op. Mix de paddenstoelen en voeg gaandeweg de melk terug toe tot je een gladde puree bekomt. Houd warm.
- Snijd met een mandoline de overgebleven champignon in dunne plakjes uit. Snijd het eekhoorntjesbrood in vieren en bak ze in een pan met wat olijfolie samen met de maiskorrels bruin.
- Schep de hete puree op een bord. Breek een ei en plaats het er voorzichtig op. Voeg het eekhoorntjesbrood en de mais toe. Werk af met de champignonplakjes en blaadjes Vene cress.
Notities
Bron: recept van chef Denny Imbroisi vertaald van de Franse betaalsite Académie du Goût. Recept gerealiseerd in samenwerking met Bonduelle. Lees mijn disclaimer hier.
45 min.voor een gepocheerd eitje?
Gr. Marinette
Met de Anova inderdaad. Dit is een traaggegaard eitje.
Maar 45 minuten in heet water? Dat geloof ik echt niet …
Geloof me nu toch. Ik heb me echt niet vergist.
In de pan met het hete water lukt dit echt niet, heb het geprobeerd, ei hard…
Was je water op de juiste temperatuur, Anja? Heb je de Anova of een ander type toestel voor een warmwaterbad gebruikt?
Zoals beschreven in een pan met heet, zeker niet kokend water….
Ik kan me voorstellen dat het op deze manier inderdaad niet lukt. Ik zou – als je geen stoomoven of Anova hebt – voorstellen om op de klassieke manier je eitje te pocheren: zonder de eierschaal in heet water met een scheut azijn.
Wat is dat oranje, onderaan in het midden?
Dat is de eidooier die uit het gepocheerd ei loopt.