Hap en Tap logo zonder streep
Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, gestoofd witloof & spek, zuurdesemtoast met foie gras

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, zuurdesemtoast met foie gras

4 nov 2022 | Soep

Een tweede soep voor mijn kerstmenu, die had ik nog nodig. Ik had al een cappuccino van Zeeuwse mosselen met zuurdesemtoast, daar komt nu dus een witloofsoep met gekaramelliseerde appel, gestoofd witloof & spek met zuurdesemtoast met foie gras bij. Het recept voor de soep kwam zomaar in mijn mailbox gevallen in een newsletter van Knack Weekend. Het idee om daar een zuurdesemtoast met foie gras bij te serveren, kwam van mezelf. Foie gras matcht goed met zoet en dus moest de combo met de gekaramelliseerde appel wel top zijn. En of het dat was!

Geen fan van foie gras? Dan laat je die gewoon weg. Deze witloofsoep blijft een feestelijk soepje. En sowieso steun je er onze witloofboeren mee. Het was deze week in het nieuws dat er alsmaar minder witloof gegeten wordt. Ik spring dus als het ware in de bres voor de boeren. Niet gepland, puur toeval, maar wel leuk!

En aangezien ik nog onvoldoende tekst heb (dat vertelt mijn SEO plug-in mij), deel ik nog even een update over mijn loopavonturen. Normaal gingen we met 15 deelnemers van mijn loopclub de reis naar de marathon van Honolulu maken, maar toen kwam 2 weken geleden het bericht dat er heel wat leden hadden afgebeld en dat de reis niet doorging. In een impulsieve bui cancelde ik al mijn gepland verlof… tot Jo, een van de loopmaten die ook zou meegaan naar Honolulu, terecht opmerkte dat we ook gewoon zonder de club naar Hawaï konden reizen. Met hangende pootjes stond ik een kwartier later aan het bureau van mijn diensthoofd met de vraag om mijn planning niet onmiddellijk te beginnen opvullen, want dat ik dat geannuleerde verlof misschien toch nog zou opnemen. (Levensles geleerd: wees minder impulsief, Myriammeke!).

Long story short, we GAAN naar Honolulu. Zelfs langer dan oorspronkelijk voorzien: 2 volle weken i.p.v. 10 dagen, we gaan veel meer zien (want we gaan met de auto van Los Angeles naar San Francisco rijden i.p.v. te vliegen) en dan nu het leukste nieuws: de prijs is écht een pak voordeliger. Niet te geloven dat een reis met slechts 3 echtparen goedkoper is dan een groepsreis met 15 man, maar het is zo. Uiteraard gaan jullie deze reis kunnen volgen via mijn Instagram stories. En maak je geen zorgen, ik ga alles opslaan in een speciale highlight, want er is maar liefst 11 uur tijdsverschil.

Voor wie zich nu afvraagt: oei, hoe zit dat dan met je kerstrecepten? Ik ga mijn laatste kersttaart delen op 4 december, dag waarop we vertrekken. Mijn kerstmenu komt dan live op zondag 11 december, dag waarop ik de marathon loop. En tot dan blijf ik doorgaan. Elk weekend: 20, 25 of 30 km lopen en voor de rest, koken en bakken. Dedication! 💪

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, gestoofd witloof & spek, zuurdesemtoast met foie gras

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, gestoofd witloof & spek, zuurdesemtoast met foie gras

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, zuurdesemtoast met foie gras

5 van 1 stem
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de witloofsoep:

  • 500 g witloof
  • 1 kleine ui
  • 1,5 l kippenbouillon
  • Witte peper en zout

Voor het garnituur:

  • 1 stronk witloof
  • Boter
  • Peper en zout
  • 50 g spekreepjes
  • 1/2 appel
  • 1 el suiker
  • Verse bieslook

Voor de zuurdesemtoast:

  • Zuurdesembrood, dun gesneden
  • Olijfolie
  • Foie gras*
  • Luikse siroop
  • Fleur de sel

Instructies
 

Voor de witloofsoep:

  • Snijd het witloof grof en spoel onder koud stromend water. Snijd de ui fijn en doe bij het witloof. Fruit 2 min in een klontje boter, laat niet kleuren. Voeg de bouillon toe en kook gaar. Mix tot een gladde soep en kruid met (witte) peper en zout.
  • Trek de bladeren van het witloof en stoof gaar in boter. Kruid bij.
  • Bak de spekreepjes krokant in een antikleefpan zonder vetstof.
  • Snijd de appel in kleine dobbelstenen en bak die kort in boter met de suiker.
  • Serveer alles in de soep met de fijngesneden verse bieslook.

Voor de zuurdesemtoast:

  • Verwarm de oven voor tot 180° C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de sneden zuurdesem erop, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met fleur de sel. Leg er terug bakpapier en een bakplaat op (om te vermijden dat de toast gaat krullen).
  • Bak 10 min in de oven tot het brood goudbruin en crispy is. Laat afkoelen.
  • Trek met een dunschiller krullen van de foie gras.
  • Maak de Luikse siroop zachter in de microgolf.
  • Druppel de siroop over de toast en schik hierop de foie gras krullen.
  • Breng op smaak met fleur de sel.
  • Werk af met een takje platte peterselie.

Notities

De foie gras die ik gebruikte was de lingot de foie gras d’oie van Edouard Artzner. #gekregen
Trefwoord appel, foie gras, gekaramelliseerde appeltjes, gerookt spek, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, Maison Edouard Artzner, witloof, zuurdesem, zuurdesemtoast

Bron: recept voor de witloofsoep gevonden op de website van Knack Weekend.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

8 Reacties

  1. Pascale de Kock

    5 sterren
    Goedemorgen,

    Wat ziet dit er weer grandioos uit, het is elke keer weer een feestje om jou mail te openen .
    Ga vooral zo door,
    Lieve groetjes uit Rotterdam

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Pascale! Heel fijn om te lezen dit.
      Fijn weekend voor straks. Kook ze en bak ze!
      x

      Antwoord
  2. Mieke

    jammie wat een soepje!!!
    Knuf

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Zeker eens maken, Mieke. Totaal niet moeilijk en heel errug lekker!

      Antwoord
  3. Ginny

    Weer een lekker recept en mooi , ik snap niet goed waar je al je tijd haalt , bij alles wat je doet lijkt het of u dagen langer zijn dan 24 uur , super , zal een mooie reis worden groeten Ginny

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ginny,
      En dan moet je weten dat ik een marmotje ben. Ten laatste om 22u30 in mijn bed! 😉

      Antwoord
  4. Linda

    Oooh dees ziet er een super lekker soepje uit . Dit komt op mijn kerst tafel ! Kan ik de soep op voorhand maken en invriezen om dan op moment zelf af te werken. En gebruik je verse kippen bouillon ?
    Nog eens merci lieve Myriam voor al deze inspiratie !
    Linda

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Linda,
      Dat kan je zeker! Gewoon het spek, de appelblokjes en het gestoofd witloof er pas de dag zelf bijdoen.
      Verse kippenbouillon is uiteraard altijd beter, maar met een blokje lukt het ook, hoor. Leg jezelf niet teveel druk op!
      Succes en smakelijk.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, zuurdesemtoast met foie gras

by Myriam Minne time to read: 3 min
8