Hap en Tap logo zonder streep
De Smaakboot: gezelligheid troef aan boord!

De Smaakboot: gezelligheid troef aan boord!

21 nov 2013 | Events, Reviews

Deze week is ’t Week van de Smaak. Allez, ’t is eigenlijk meer dan een week, eerder een 10-daagse, want de ‘week’ loopt van van 14 t/m 24 november. Da’s een jaarlijks terugkerend initiatief dat al aan z’n 7de editie toe is. Doel is om via eetcultuur en smaak mensen samen te brengen, waarbij de nadruk ligt op participatie, ontmoeting en beleving.

Thema van de Week dit jaar is Water & Vuur: roken, stoken en stomen, rivieren, kanalen en de zee staan dit jaar centraal. Speciaal om het thema kracht bij te zetten, sloegen de mensen van de vzw Vol-au-Vent een boot aan de haak. Niet zomaar de eerste de beste boot, maar de Gentse Barge. Da’s een historische replica van een 18de eeuwse trekschuit die werd gebouwd door twee tewerkstellingsprojecten. Een prachtsloep.

De Gentse Barge alias de Smaakboot

Tien dagen lang vaart de boot van de ene stad naar de andere met aan boord een chef-kok, een biersommelier, een witloofboer en 40 passagiers die tijdens het traject genieten van een driegangenmenu met witloof in de hoofdrol Γ¨n van de bijpassende streekbieren. Uiteraard (gelukkig maar!) ook nog 3 ervaren Smaakbootkapiteins Γ¨n last but not least, 3 gedreven leerlingen van deΒ hotelschool GentΒ en hun verantwoordelijke om spijs en drank vakkundig te serveren.

De 4de jaars van Hotelschool Gent en hun verantwoordelijke, klaar om alles in goede banen te leiden

Op maandag 18 november mocht ik mee bootje varen van Gent naar Dendermonde. Chef van dienst was Olivier Van de Meerssche, sinds 2011 eigenaar van restaurant Appelsveer, gelegen vlak aan het water in Dendermonde. Biersommelier Sofie Vanrafelghem zorgde ervoor dat de bieren van Brouwerij Bosteels uit Buggenhout perfect matchen met de gerechten.

Chef Olivier Van de Meerssche en biersommelier Sofie Vanrafelghem

Het anker was nog niet gelicht of we werden al getrakteerd op een eerste glaasje DeuS Brut des Flandres, een sprankelend aperitiefbiertje dat volgens de mΓ©thode champenoise aan zijn vrij sterke prikkeling komt. Het bier wordt in BelgiΓ« gebrouwen, waarna het naar Frankrijk verhuist om daar volgens een eeuwenoude techniek (die maandenlang duurt) omgetoverd te worden tot een mousserende godendrank van 11,5Β°!

DeuS Brut des Flandres, een verraderlijk (en) lekker aperitiefbiertje!

Op de tafels staan hartige koekjes, bladerdeegstengels en chips. Om te vermijden dat het bier te snel naar ons hoofd stijgt, proeven we uitgebreid van het lekkers. Later zou de chef ons komen vertellen dat de chips op basis van varkenspoot waren… Slik.
Gelukkig komt er al snel iets stevigers op tafel: een schaaltje met kopvlees, een specialiteit uit Dendermonde, met een mousse van oude Gouda en een crumble van Gouda. Een hapje dat best z’n mannetje kan staan naast het ondertussen al 2de glas van het stevig biertje.

Een 2de en zelfs 3de glas Deus gaan er makkelijk in

Hoe meer ik ervan drink, hoe beter ik begrijp waarom de brouwerij dit bier omschrijft als godendrank… ’t is precies een engeltje dat op mijn tong pist. En ik ben blijkbaar niet de enige die dit effect voelt. Het aantal decibels aan boord stijgt met de minuut. Eef Rombaut van de vzw Vol-au-Vent moet flink haar stem verheffen om ons toe te spreken. Zij licht het doel van de Week van de Smaak kort toe: mensen samenbrengen via de eetcultuur. Opzet meer dan geslaagd, als ik rondkijk: alle passagiers, tot voor kort nog nobele onbekenden van mekaar, zijn gezellig aan het keuvelen over eten, over bier, over de foto met witloof die ze instuurden en waardoor ze nu tot de gelukkige winnaars behoren…

Eef Rombaut van de vzw Vol-au-Vent

En dan is het tijd voor het voorgerecht: makreel, king-crab en tijm, 2 texturen van schorseneer, salade van zurkel en peterselie. Β Dankzij de toetsen van tijm in zowel bier als gerecht een perfecte match! Een pluim voor de biersommelier. Maar vooral een dikke pluim voor de chef en souschef die er in hun minuscule kombuis in geslaagd zijn om een prachtbordje te voorschijn te toveren!

Voorgerecht: makreel, king-crab en tijm, 2 texturen van schorseneer, salade van zurkel en peterselie

Tussen het voor- en hoofdgerecht kregen we een woordje uitleg over de witloofteelt van een dame die al sinds jaar en dag actief bezig is met het witte goud. Eerst runde ze met haar man een witloofboerderij met grondwitloof, maar omwille van gezondheidsredenen zijn ze nu overgeschakeld naar hydrocultuur. Kortom, ze weet er echt alles van en deelde heel wat tips met ons. Zo heb ik geleerd dat witloof geen daglicht verdraagt want daardoor bitter wordt…

Witloof, het witte goud

Tijd voor een nieuw biertje van brouwerij Bosteels: de Pauwel Kwak. Typisch voor dit amberkleurige bier is de houten houder waarin het doorgaans (op de boot niet) geschonken wordt. De brouwer, Pauwel Kwak, was naast brouwer ook eigenaar van een koetsiersherberg in Dendermonde. Aangezien de koetsiers hun gespan niet mochten verlaten, moesten ze hun bier wel meepakken om het op te drinken op hun koets. Een onbegonnen opdracht, natuurlijk. Om te vermijden dat alles eruit gutste, liet Pauwel een speciaal Kwakglas blazen dat kon opgehangen worden aan de koets. Op vandaag wordt het karakterbier nog steeds in dit speciale glas geschonken.

Pauwel Kwak, de perfecte partner van de fazant en cocotte

De Kwak, met zijn mout-, kandij- en karamelaroma’s in de neus Γ¨n de mond, is de perfecte match voor het wildgerecht dat de chef voor ons in petto heeft: fazant in cocotte met Pauwel Kwak, sjalot, witloof en havermout krokant met marjolein.

Fazant in cocotte met Pauwel Kwak, sjalot, witloof en havermout krokant met marjolein

Na het hoofdgerecht en de bijhorende Kwaks (goed voor 8Β° alcoholpercentage per stuk) was het de hoogste tijd om even een frisse neus te halen op het dek. Het was ideaal vaarweer: een schuchter zonnetje en zo goed als windstil. De Smaakboot had ondertussen de Leie achter zich gelaten en koos het ruime sop van de Schelde.

De Gentse Barge glijdt door het water
Β 
Het mooie Vlaamsche Scheldeland,
voor de verandering eens niet al lopend op de dijk,
maar van de andere kant bekeken.
Β 
De 3 Smaakbootkapiteins lieten zich de Kwak ook goed smaken…

En dan wachtte ons nog het dessert, uiteraard niet zonder bijpassend gerstenat. Ook nu kreeg biersommelier Sofie meteen iedereen op haar hand met uitspraken als ‘Wie regelmatig een biertje drinkt, leeft langer!’ of speciaal voor de dames aan boord ‘Neen, bier is geen dikmaker!’.
Onder het motto ‘save the best for last’ werd de Tripel Karmeliet bovengehaald, de topper van brouwerij Bosteels.

Β 
De Tripel Karmeliet, het paradepaardje van brouwerij Bosteels

Dit fruitige bier met toetsen van oranjebloesem, sinaas en kardemom paste perfect bij het fruitdessert dat chef Olivier voor ons bereid had: peer gegaard in Karmeliet, verloren brood van peperkoek en gember en roomijs met oranjebloesem.

Peer en peperkoek, toppie in combinatie met Tripel Karmeliet

Een stevig potje koffie van Hoorens, vergezeld van zoete versnaperingen, zorgde ervoor dat we toch nog min of meer recht de steiger van de Smaakboot konden afstappen. Het was de fijne afsluiter van een zΓ lige middag. Nieuwe mensen leren kennen, lekker gegeten Γ¨n gedronken (wat niet van mijn gewoonte is),… Dikke chapeau voor het team van Vol-au-Vent dat het presteert om met 3 personen zo’n organisatie op het getouw te zetten. Alles was tot in de puntjes geregeld tot het onthaal door de fanfare aan de aanmeerplaats in Dendermonde toe!
En dit 10 dagen aan een stuk, je moet het maar doen…

CannelΓ©s bordelais en madeleinecakejes met pistache

Interessante links:
Week van de Smaak
De Smaakboot
Vrouwen en bier
Vol-au-vent

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.483 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

De Smaakboot: gezelligheid troef aan boord!

by Myriam time to read: 5 min
0