Tegen mijne winkel, voor die van Delhaize

Afgelopen vrijdag was ik voor de 1e keer uitgenodigd op de Delhaize Foodshow in Brussels Kart. Geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen… Het aantal wagens op de parking deed mij echter al snel vermoeden dat het groot(s) zou zijn. En dat was het ook!

Alle toeleveranciers van Delhaize hadden er een standje om hun nieuwe exclusieve eindejaarsproducten voor te stellen aan de directeurs van een Delhaize winkel èn aan de pers. Er werd niet alleen een woordje uitleg gegeven, er mocht (lees: moest) ook uitgebreid geproefd worden. Een taak die ik met plezier waarnam, want het was bijna middag en ik had een ‘hongertje’.

Wat ik nu ga schrijven, strookt eigenlijk totaal niet met wat de bedoeling is van mijn blog… en toch ga ik het doen. Met mijn blog wil ik graag mijn fans receptideetjes aanreiken waarmee ze aan de slag gaan om hun familie en/of vrienden en zichzelf te verwennen. Maar met wat Delhaize tijdens de eindejaarsperiode te bieden heeft, hoef je eigenlijk helemaal niet meer in je keuken te gaan staan om een overheerlijk menu te serveren…

Zo kan je bij het aperitief bvb. kiezen voor:
– flinterdun gesneden plakjes Italiaanse charcuterie van Rosa dell’Angelo, waaronder de prosciutto crudo maiale ou salumi misti maiale nero op basis van zwart varken uit Parma

– crackers en/of grissini’s met een trio humus van vergeten groenten, rijk aan kleuren en originele smaken

 
– crackers en/of grissini’s met de nieuwe algentapenade op basis van algen en vis. De structuur werd bewust lekker grof gehouden volgens het principe ‘what you se(a)e is what you get!’
 
 
 
– of nog macarons met ganzenlever… Macarons zijn zo lekker dat je ze al wil eten als aperitief!
 
 
 
 

Je zet gewoon alles op de salontafel en iedereen bedient zichzelf. Zo kan je gezellig bij je gezelschap blijven. Alleen een oogje in het zeil houden dat je gasten zich niet volproppen met al dit lekkers, want er is nog meer, veel meer!

Als koud voorgerecht kan je bvb. kiezen voor Christer’s Gravad Lax van gemarineerde zalm, ultraverse zalm bereid volgens een authentiek recept: 48u gemarineerd in een mengeling van zout, suiker, kruiden en specerijen. Boterzacht van textuur en zeer ‘naturel’. Samen te serveren met de Zweedse mosterdsaus, een delicatesse!

Ook heel lekker waren de escargots van Bourgogne, een gerechtje uit de goeie ouwe tijd, helemaal terug van weggeweest, maar dan wel aangepast aan onze moderne microgolftijd!
Ze worden verpakt in een plastic vlootje dat zo in de oven mag en zo gemaakt is dat de boter niet uit de escargot loopt. Njam en geen schrik voor een lookadem. De look is maar heel subtiel aanwezig.

Ben je niet zo’n slakkenmens, dan MOET je ongetwijfeld de cappellacci met cantharellen van Bertagni in huis halen. Cappellacci is een ronde pasta met een heel originele cantharelsmaak. Het is een unieke specialiteit op basis van gezonde ingrediënten, zorgvuldig gemengd, volgens de traditionele wijze van Italiaanse verse pasta. Het resultaat: een uitzonderlijke vulling met een delicate smaak van wilde handgeplukte cantharellen, gebakken en verrijkt met romige ricotta. Gewoon een 3-tal cappellacci op een bord schikken, wat goeie olijfolie erover sprenkelen, een draai van de pepermolen en klaar is Kees.

Als hoofdgerecht had ik maar 1 favoriet en die persoonlijke voorkeur ga ik jullie nu opdringen. Vergeet de opgevulde kalkoen, vergeet het wild, er kan NIKS tippen aan de smaak van de Rubia Galicia, rund- en kalfsvlees van T-O-P-K-W-A-L-I-T-E-I-T! Het vlees van de Rubia Gallega-runderen kenmerkt zich door de mooie en subtiele vetdooradering. Door de traditioneel kruidige en ietwat zilte smaak, staan de Rubia Gallega-producten bij veel sterrenkoks in Spanje op de kaart. De unieke smaakbeleving is overigens het gevolg van de natuurlijke en vrije levenswijze. Het is in Galicië normaal om een rund na 2 tot 7 jaar te slachten, wat relatief laat is i.v.m. andere rasrunderen. De dieren hebben dan ook alle tijd gehad om te genieten van al het moois wat Galicië te bieden heeft. Serveer hierbij handgesneden frieten en een handgeklopte verse bearnaise en je gasten zijn in de culinaire hemel!

Hierna wordt het de hoogste tijd om het dessert te serveren en ook daar biedt Delhaize een héél ruime keuze. Ik heb mijn naam van ‘snoepgat’ alle eer aangedaan en heb van àlles geproefd tot ik geen pap meer kon zeggen…

Eerst en vooral was er de 5-persoons stronk Fantasy van Gaelens. In plaats van een buche in 1 smaak op tafel te zetten, serveer je hier 5 verschillende mousses in 1 buche: chocolade, hazelnoot, mascarpone, bosaardbeien en pistache. Iene-miene-mutte! Je kan natuurlijk ook van elk stuk een beetje proeven…

Liever ijs dan taart? Dan moet je de Cava sorbet met rood fruit en violet proeven. Deze nieuwjaarssorbet wordt exclusief geproduceerd voor Delhaize. Er wordt gewerkt met een mix van de beste frambozen en bosbessen, echte Cava en de zoete smaak van violetjes. Een waar feest voor de fijnproevers!

Heb je dan nòg een gaatje, dan zijn er in eerste instantie de chocolaatjes van Alex&Alex. Geschilferd, zoet, met speculoos, onbewerkt,… Een echte verrukking voor je smaakpapillen!

Mogen ook niet bij de koffie of thee ontbreken, zijn de schijfjes citroen of sinaasappel omhuld met chocolade. Een echt luxeproduct!

 
En last but surely not least zijn er de artisanale koekjes van Stephen Destrée. Hij leerde het vak bij de grote Belgische huizen en liep stages bij de Meilleurs Ouvriers de France. Hij wil ieder koekje anders maken: krokant of zacht, met amandelen, twee soorten chocolade of oranjebloesem. Ze zijn er in maar liefst 8 variëteiten: rooibosthee, chocolade karamel, amandel, Bernardin, chocolade sinaasappel, citrusvruchten, intense chocolade of oranjebloesem. Stuk voor stuk, gewoonweg heerlijk!
 
 

Er waren nog veel meer nieuwigheden en exclusiviteiten dan deze hierboven vermeld natuurlijk. Delhaize haalt vanaf 5 december niet minder dan 500 (!) extra items in de rekken, denk maar aan allerlei soorten pensen, vitello tonato, kaasfondue, risotto van Bart Desmidt, sushi, gemarineerd vlees voor de teppanyaki, speciale dressings,… enz. enz. enz. Teveel om op te sommen. Trek voldoende tijd uit en ga het allemaal zelf ontdekken in de Delhaize bij jou in de buurt. Vanaf 5 december!

Eén gouden raad: vergeet bij het zien van al dat lekkers niet dat je ook heel veel lekkere recepten vindt op Hap & Tap! 😉 Zelfgemaakt en zelfgekocht is de ideale combinatie om zonder stress van de feesten te kunnen genieten, als je ’t mij vraagt…

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tegen mijne winkel, voor die van Delhaize

by Myriam time to read: 4 min
0
%d bloggers liken dit: