Och. Och. Och. Wat heb ik nu gedaan? Ik heb het meest verrukkelijke dessertenboek allertijden in huis gehaald! ON-WEER-STAAN-BAAR!
Dit is – zonder overdrijven – veruit het beste dessertenkookboek dat ik ooit zag/doorbladerde/las. Met de mooiste foto’s. En niks dan haalbare recepten die meestal niet eens meer dan 30 minuten vragen en die je al maakt met een handvol ingrediënten.
’t dessert maakt van elke maaltijd ’n feestje! I couldn’t agree more, Janneke! Het dieet van mijn man is sinds ik dit boek in handen kreeg ernstig in gevaar… De TO DO-lijst van Hap & Tap is ineens een heel stuk langer geworden!
Pssst! ’t is bijna Kerst. Dit is een heel mooi cadeau voor vrienden foodies!
Janneke Philippi, de naam doet misschien een belletje rinkelen? Ze heeft niet alleen eerder al 2 kookboeken uitgebracht, Appeltaart en Weekendlunch, 2 bestsellers, maar ze is ook vaste medewerkster van het foodmagazine Delicious, waarvoor ze maandelijks recepten schrijft.
De recepten zijn ingedeeld volgens 17 (!) thema’s: rabarber, chocolade, crème brûlée, koffie, oud brood, 1 x deeg 4 x taart, tiramisù, yoghurt & kwark, kruiden, desserts met groente, pudding, roosteren & grillen, parfait & semifreddo, crumble, soezen, ijs en last but not least rijstdesserts.
Het boek bevat dan ook meer dan 150 recepten. Klassiekers uiteraard. Denk maar aan een tarte tatin, panna cotta, chocolademousse of appel-rabarbercrumble. Maar Janneke pakt ook uit met verrassende, creatieve toetjes. Wat dacht je van rozemarijntruffels en chilitruffels met zeezout, of pastinaaktaart met vanillefrosting of nog een zoete mousse van avocado en witte chocolade?
Wat maakt dit boek zo speciaal?
1. Het formaat! Dit boek is groot. En dik. Het steekt dan ook letterlijk en figuurlijk zeker boven al je andere (kook)boeken uit!
2. De prachtige foto’s helemaal volgens de nieuwste trends in foodstyling: veel donkere ondergronden, oude serviezen, vlekken her en der, gerafelde servetten,… foto’s om van te watertanden. Je proeft de desserts al met je ogen…
3. De recepten zijn niet ingewikkeld. De ingrediënten gemakkelijk te vinden in het warenhuis.
4. Bij bijna elk recept vind je een variant of een leuke tip van Janneke.
5. De schrijfstijl is zo overtuigend dat je meteen aan de slag wil.
6. Janneke verlaat de betreden dessertpaden en gaat aan de slag met onverwachte ingrediënten en dan heb ik het heus niet over pompoen of wortel…
Janneke’s meest favoriete desserts:
1. Witte chocomoussecarré met frambozen
2. Chocolade panna cotta
3. Citroentiramisù
4. Frisse citrusmousse
5. Sinaasappelyoghurtsoufflé
6. Kaas met chutney van rode ui, balsamico & verse kruiden
7. Hazelnootijstaart
8. Mokka-éclairs
9. Gefrituurd ijs
10. Frittelle di riso dolce
Mijn persoonlijke top 10 (da’s een heel lastige! Ik sta mezelf dan ook een joker toe en geef de opsomming in willekeurige volgorde):
Fris frambozenkruimeltaartje
Bittere chocolade souffleetjes
Omgekeerd rabarbertaartje
Latte macchiato-ijs
Prosecco jellypudding met zomerfruit
Koffecakejes met room
Geroosterde aardbeien met vanille-basilicumsaus
3-chocolade ijstaartjes
Crunchy notenijs
Gekaramelliseerde sinaasappel met sherrymascarpone
Ach, had ik maar 150 dagen vakantie op een jaar om elke dag iets uit dit heerlijke boek klaar te maken… Diepe zucht…
Janneke Phillipi Mijn favoriete desserts is verkrijgbaar in de boekhandel & speciaalzaken.
245 pagina’s
Recepten door Janneke Philippi. Fotografie door Serge Philippi.
Prijs: € 29,95.
PS Was het iemand opgevallen dat ik hierboven niet 10, maar 11 recepten als favoriet bestempeld heb? Hihi. Ik kon niet kiezen…
Dankjewel voor de tip! Mijn verlanglijstje wordt weer aangevuld. ;o)