Ambachtelijke witloof-Breydelham-kaaskroketten

Sinds ik bij Wax werk en er de Facebook pagina’s beheer van een aantal bio en ecologische merken, probeer ik zelf ook wat groener te leven. Practice what you preach is mijn motto. Het zit ‘m vooral in de kleine dingen: een lampje minder aan, de verwarming een graadje lager,…

Toen ik een mailtje kreeg van Carrefour of ik hun Belgetariër actie wilde helpen promoten, twijfelde ik geen moment: die kadert immers helemaal in mijn meer ecologische levensstijl. Waarom koken met ingrediënten die van de andere kant van de wereld komen overgevlogen als we zoveel lekkers van eigen bodem hebben? Het is niet alleen voordeliger, ook onze planeet vaart er wel bij!

Elke maand zet Carrefour een aantal producten van eigen bodem in de kijker met bijhorende recepten. In december zijn dat witloof, ham, kruiden, salade en zeetong. Ik koos niet één, maar twee ingrediënten uit het lijstje en maakte er deze feestelijke kroketjes mee. Er is best wel wat werk aan, maar ze zijn zovéél lekkerder dan de diepvriesvarianten!

Nodig voor een 15-tal kroketten

100 g ongezouten boter
110 g bloem
1/2 l melk
1/2 kl nootmuskaat
10 g geweekte gelatineblaadjes, uitgeknepen
60 g gemalen Gruyère
60 g gemalen Emmenthal
60 g gemalen Parmezaan
2 eidooiers
80 ml room
3 grote stronken grondwitloof
50 g ongezouten boter
150 g Breydelham in kleine blokjes
Versgemalen zwarte peper
Zeezout

Voor het krokante korstje:
75 g bloem
3 losgeklopte eieren
75 g panko (Japans paneermeel)

Bereiding

Verwijder de hartjes uit de witloof. Laat de boter zacht kleuren en doe het witloof erbij. Breng op smaak met peper en zout en kleur de witloof aan. Dek af met bakpapier en zet het deksel op de pan. Laat de witloof op een laag vuur garen tot het zacht is.
Smelt de boter en voeg bloem toe. Bak alles even op, blus met melk en breng de saus al roerend aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe en los al roerend op. Let op dat de saus niet meer kookt.
Smelt de kaas onder het mengsel. Klop de eidooiers los met de room en voeg toe.
Weeg 300g witloof af en snijd het in kleine stukjes. Voeg de witloofstukjes samen met de ham toe aan de vulling en roer goed door. Stort de vulling uit in een ingeoliede brede ondiepe schaal en dek af met vershoudfolie. Laat minstens 1 nacht in de koelkast rusten.

Afwerking

Bekleed een snijplank met bakpapier en stort hierop de vulling uit. Bestrooi met een beetje bloem en snijd er een 15-tal kroketjes uit. Wentel door de bloem, eieren en panko. Laat alles nog een uurtje opstijven in de koelkast. Frituur de kroketjes goudbruin op 180°C.
Serveer de kroketten met een gemengde sla, kerstomaatjesen een partje citroen.
Bron: recept van Peter Goossens voor Njam.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Ambachtelijke witloof-Breydelham-kaaskroketten

by Myriam time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: