Hap en Tap logo zonder streep
Pane Bianco gevuld met tomaat, basilicum en look

Pane Bianco gevuld met tomaat, basilicum en look

31 aug 2016 | Brood

Ik ben ingeschreven op wel ‘duusd’ recepten nieuwsbrieven. Er zitten 22.000 (!) mails in mijn mailbox en zoals ik van mijn oude kooktijdschriften (waarvan een aantal titels al lang uit de handel werden genomen) niet kan scheiden, kan ik ook van mijn mails geen afscheid nemen. Meestal werp ik een snelle blik op die mails wanneer ze binnenkomen om dan meteen verder te gaan met mijn werk. Maar heel af en toe, trekt zo’n mail mijn bijzondere aandacht. En dat was zeker het geval met de laatste mail van King Arthur Flour. Daarin stelden ze voor om een maandelijkse “Bakealong challenge” te organiseren. De eerste opdracht: een Pane Bianco gevuld met zongedroogde tomaatjes, basilicum, look en parmezaan.

Nu zag die Pane Bianco er echt a-dem-be-ne-mend lekker uit. Maar ook veel werk. En een precisieklus. Maar dat kon deze Piet Precies niet tegenhouden. Ik moest en zou dit Italiaanse brood maken. Wel, mensen, het is elke moeite meer dan waard! En de heerlijke geur (een hele uitdaging om dit correct uit te spreken als West-Vlaamse) die zich tijdens het bakken in de keuken verspreidt, die krijg je er gratis als bonus bij. Zalig!

 

Pane Bianco gevuld met tomaat, basilicum en look

 

Nodig voor 1 Pane Bianco

390 g tarwebloem
2 tl instant gist
1 1/4 tl zout
1 groot ei
120 ml lauwe melk
80 ml lauw water
3 el olijfolie

Voor de vulling:
65 g geraspte Italiaanse kaas naar keuze (ik koos voor Parmezaan)
75 g zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt en in kleine stukken gehakt
3 à 6 teentjes look, gepeld en fijngehakt
Een handje gehakte verse basilicum, groen of paars

 

Pane Bianco gevuld met tomaat, basilicum en look

 

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor het brood in de kom van een keukenrobot (type KitchenAid) en kneed tot een zacht en elastisch deeg. Met de hand of in de broodbakmachine lukt het ook, trouwens.

Vet een slakom lichtjes in, leg het deeg erin, dek het af en laat het gedurende een uur rijzen of tot het luchtig en gezwollen is; het moet ongeveer verdubbelen in omvang.

Klop het deeg voorzichtig plat en rol het tot een bal. Laat het gedurende ca. 10 min rusten (je hoeft het niet af te dekken). Door deze korte rustpauze zullen de gluten van het deeg ontspannen, waardoor het makkelijker uit te rollen wordt.

Terwijl het deeg aan het rusten is, zet je de ingrediënten voor de vulling klaar.

Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca. 34 x 14 cm. Een bakmatje met afmetingen op kan hierbij aardig helpen.

Bestrooi het deeg met de kaas, tomaten, look en basilicum.

Je zal zien dat de hoeveelheid vulling aan de karige kant is. Laat je er niet toe verleiden om meer vulling toe te voegen, want hierdoor zou het brood er misvormd en rommelig kunnen gaan uitzien.

Rol het deeg stevig op tot een lang ‘stokbrood’ waarbij je langs de lange kant begint.

Knijp de uiteinden tesamen om te verzegelen. Plaats het brood met de naad naar onderen op een licht ingevette bakplaat of op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Knip het deeg met een keukenschaar of scherp mesje over de volledige lengte in het midden in. Blijf hierbij 1 cm weg van beide uiteinden. (Voor stap voor stap foto’s zie onderaan een link naar het originele recept).

Leg het brood nu in een “S-vorm” waarbij je de ingesneden zijde bovenaan laat liggen. Stop beide uiteinden onder het midden om een 8-figuur te vormen. Knijp de uiteinden zachtjes tezamen om te verzegelen.

Dek af en laat het brood op een warme plaats rijzen tot het verdubbeld is in omvang. Dit duurt ca. 45 à 60 min.

Terwijl het brood aan het rijzen is, verwarm je de oven voor bij 180° C.

Bak het brood, onafgedekt, gedurende 35 à 40 min in de voorverwarmde oven. Dek het na 25 à 30 min af met aluminiumfolie om ervoor te zorgen dat het niet te bruin verbrandt. Wanneer het brood gebakken is, verwijder je het van de bakplaat en laat je het afkoelen op een rooster.

Voor een nog leukere look, strooi je nog wat extra verse basilicum over het brood wanneer het uit de oven komt.

Geniet van het brood terwijl het nog warm is of op kamertemperatuur.

 

http://blog.kingarthurflour.com/2016/08/08/pane-bianco-bakealong/

 

Bron: recept van de website van King Arthur Flour (waar je ook stap-voor-stap foto’s vindt, mocht mijn uitleg niet duidelijk zijn).

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.531 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Pane Bianco gevuld met tomaat, basilicum en look

by Myriam Minne time to read: 3 min
0