Sinds ik bij Wax werk en er de Facebook pagina’s beheer van een aantal bio en ecologische merken, probeer ik zelf ook wat groener te leven. Practice what you preach is mijn motto. Het zit ‘m vooral in de kleine dingen: een lampje minder aan, de verwarming een graadje lager,…
Toen ik een mailtje kreeg van Carrefour of ik hun Belgetariër actie wilde helpen promoten, twijfelde ik geen moment: die kadert immers helemaal in mijn meer ecologische levensstijl. Waarom koken met ingrediënten die van de andere kant van de wereld komen overgevlogen als we zoveel lekkers van eigen bodem hebben? Het is niet alleen voordeliger, ook onze planeet vaart er wel bij!
Elke maand zet Carrefour een aantal producten van eigen bodem in de kijker met bijhorende recepten. In december zijn dat witloof, ham, kruiden, salade en zeetong. Ik koos niet één, maar twee ingrediënten uit het lijstje en maakte er deze feestelijke kroketjes mee. Er is best wel wat werk aan, maar ze zijn zovéél lekkerder dan de diepvriesvarianten!
Nodig voor een 15-tal kroketten
100 g ongezouten boter
110 g bloem
1/2 l melk
1/2 kl nootmuskaat
10 g geweekte gelatineblaadjes, uitgeknepen
60 g gemalen Gruyère
60 g gemalen Emmenthal
60 g gemalen Parmezaan
2 eidooiers
80 ml room
3 grote stronken grondwitloof
50 g ongezouten boter
150 g Breydelham in kleine blokjes
Versgemalen zwarte peper
Zeezout
Voor het krokante korstje:
75 g bloem
3 losgeklopte eieren
75 g panko (Japans paneermeel)
Bereiding
Afwerking