Niet 1 maar 2 recepten met hertenvlees dit jaar: een heel uitdagend met 9 componenten en dan deze gebakken hertenbiefstuk met pastinaak, groenten en rodewijnsaus, veel eenvoudiger, veel minder werk, maar daarom niet minder lekker. Stel ik jullie nu voor een dilemma? Let me help you. Als je voor een groot gezelschap moet koken (stel, je hebt in je huis nog 4 volwassen kinderen rondlopen die liever in hotel mama blijven hangen dan dat ze zelf hun eigen boontjes doppen), dan zou ik voor het recept met de 9 componenten kiezen. Dan is het tenminste de moeite dat je all the way gaat. Maar kook je voor slechts 2 man (zoals ik), dan is dit recept voor gebakken hertenbiefstuk met pastinaak, groenten en rodewijnsaus helemaal prima! Het recept is zelfs uitgeschreven voor 2 personen. Merci, Thomas Culinair!
Gerecht geserveerd op een Sanodegusto bord, een gepatenteerd bord dat maar liefst 30 min warm blijft, waardoor je ruim de tijd hebt om het in alle rust te dresseren!
Gebakken hertenbiefstuk met pastinaak, groenten en rodewijnsaus
Ingrediënten
Voor de gebakken hertenbiefstuk:
- 2 hertenbiefstukken
- Boter
- Olijfolie
- Zwarte peper van de molen
- Zout
Voor de pastinaakpuree:
- 1 pastinaak
- 2 à 3 aardappelen
- Laurier
- Olijfolie
- Boter
- Peper en zout
- Kiemgroenten (als garnituur)
Voor de pastinaakchips:
- 1/2 pastinaak
- Olijfolie
- Paprikapoeder
- Zout
Voor de rode wijnsaus:
- Rode wijn
- Wildfond (of bouillon)
- Laurier
- 2 takjes tijm
- 2 sjalotje (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- Balsamico azijn
- Boter
- Olijfolie
- Peper en zout
Voor de wortelen:
- 2 à 3 (regenboog)wortelen
- Olijfolie
Instructies
Voor de gebakken hertenbiefstuk:
- Haal de hertenbiefstuk een uur van te voren uit de koeling, zodat het vlees op temperatuur kan komen. Dep het goed droog met keukenpapier en bestrooi royaal met zwarte peper. Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden. Voeg boter en olijfolie toe en laat even uit bruisen. Zet het vuur hoog en bak de hertenbiefstuk rondom aan voor 2-3 min. Zet het vuur lager en laat nog even kort garen. Dit type vlees moet maximaal medium gaar zijn. Haal de gebakken hertenbiefstuk uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
- Terwijl het vlees ligt te rusten, kan je alles klaar zetten, zodat het bord opgemaakt kan worden. Breng het vlees voor het snijden nog even op smaak met wat zout.
Voor de pastinaakpuree:
- Breng allereerst een pan met ruim water aan de kook. Schil ondertussen de aardappelen en de pastinaak. Snijd ze vervolgens in stukjes van gelijke grootte en doe ze samen met een blaadje laurier in de pan. Kook gedurende ca. 20 min, tot de aardappelen en pastinaak zacht zijn. Verwijder de laurier en giet af. Vang wat van het kookvocht op. Stamp de aardappelen en pastinaak en roer goed door elkaar. Maak er met wat van het kookvocht een mooie zachte puree van. Breng op smaak met peper en zout.
Voor de pastinaakchips:
- Verwarm de oven alvast voor op 180° C. Schil de pastinaak en snijd in zo dun mogelijke plakjes. Een mandoline werkt het beste, maar met een dunschiller lukt het ook. Meng een scheut olijfolie met paprikapoeder en zout in een kom. Voeg vervolgens de pastinaak plakjes toe en hussel goed door elkaar. Leg alle plakjes pastinaak op bakpapier en schuif die vervolgens gedurende 20-25 min in de oven. Houd de pastinaakchips goed in de gaten. Kleinere plakjes zijn eerder klaar dan de wat grotere plakjes. Haal de pastinaakchips uit de oven en laat even afkoelen.
Voor de rode wijnsaus:
- Zet allereerst een steelpan op het vuur en fruit de ui en knoflook in wat boter. Voeg vervolgens een flinke scheut wijn toe, samen met de fond en een scheutje balsamicoazijn. Voeg daarna de laurier en tijm toe. Laat de saus vervolgens gedurende ca. 15-20 min inkoken. Nadat de saus wat ingekookt is, kan je de saus door een zeef halen. Zet het vuur laag en bind de saus daarna door er ijskoude klontjes boter in te doen en de saus goed door te kloppen met een garde. Proef de saus en breng op smaak met (gemalen witte) peper en zout.
Voor de wortelen:
- Regenboogwortelen zijn het mooist voor de kleur, maar natuurlijk kan je ook gewone wortelen gebruiken. Maak de wortelen schoon en snijd eventueel in wat leuke vormen. Smeer de wortels in met wat olijfolie en bak ze in een grillpan. Laat ze niet te lang bakken, zodat ze nog een stevige bite behouden. Wil je ze wat zachter eten, dan kan je ze zo’n 15-20 min bakken en regelmatig keren.
Afwerking
- Schik alles op het bord zoals op de foto.
Notities
Bron: recept van de blog Thomas Culinair.
Ik zou graag het chocolade mousse taartje met gezouten boter caramel uitproberen. Wat bedoel je met chocolade chip koekje?
Dat is dit type koekje: https://www.ah.be/producten/product/wi221017/ah-chocolate-chip-cookies
Dat je gewoon kant-en-klaar koopt in je supermarkt.
Myriam
bedankt voor de snelle respons.
Super mooi en lekker dessert
Jan
Myriam, deze middag dit gerechtje gemaakt met hertenkalffilet, en het was echt superlekker! Top!! Bedankt voor je mooie receptjes! Wat ben jij een krak en waar haal je al die tijd??? Groetjes en geniet van het eindejaar!!
Dankjewel, Claudine, het doet me veel plezier dat het gelukt is en het jullie gesmaakt heeft. En wat die tijd betreft, ik ben nogal gestructureerd, zeg maar. Miss Planning is my middle name. En ik kijk ook heel weinig tv.
Fijne feesten en stay safe!
Hoe maak je gepekelde ajuin?…
Dat recept vind je hier:
https://www.hap-en-tap.be/suikerbrood-met-terrine-gerookte-eendenborst-en-kwartelboutjes/
Ik zou er voor kiezen om de pastinaakpuree, pastinaakchips, de wijnsaus en wortelen eerst te maken en als laatste de hertenbiefstuk
Strak plan, Anne!
Hallo, ik heb voor de tweede keer de nepvijgen gemaakt. Precies hetzelfde dezelfde hoeveelheid. In de diepvries en vanmorgen eruit gehaald nu zijn ze helemaal ingestort. Ach en ze waren zo mooi. Hoe kan dit bestaan???
En de eerste keer waren ze wel goed?
Ja toen waren ze perfect
Niet lang genoeg in je diepvries? Ik kan echt niet bedenken wat er fout kan zijn gegaan.