- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, zuurdesemtoast met foie gras

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, gestoofd witloof & spek, zuurdesemtoast met foie gras

Een tweede soep voor mijn kerstmenu, die had ik nog nodig. Ik had al een cappuccino van Zeeuwse mosselen met zuurdesemtoast, daar komt nu dus een witloofsoep met gekaramelliseerde appel, gestoofd witloof & spek met zuurdesemtoast met foie gras bij. Het recept voor de soep kwam zomaar in mijn mailbox gevallen in een newsletter van Knack Weekend. Het idee om daar een zuurdesemtoast met foie gras bij te serveren, kwam van mezelf. Foie gras matcht goed met zoet en dus moest de combo met de gekaramelliseerde appel wel top zijn. En of het dat was!

Geen fan van foie gras? Dan laat je die gewoon weg. Deze witloofsoep blijft een feestelijk soepje. En sowieso steun je er onze witloofboeren mee. Het was deze week in het nieuws dat er alsmaar minder witloof gegeten wordt. Ik spring dus als het ware in de bres voor de boeren. Niet gepland, puur toeval, maar wel leuk!

En aangezien ik nog onvoldoende tekst heb (dat vertelt mijn SEO plug-in mij), deel ik nog even een update over mijn loopavonturen. Normaal gingen we met 15 deelnemers van mijn loopclub de reis naar de marathon van Honolulu maken, maar toen kwam 2 weken geleden het bericht dat er heel wat leden hadden afgebeld en dat de reis niet doorging. In een impulsieve bui cancelde ik al mijn gepland verlof… tot Jo, een van de loopmaten die ook zou meegaan naar Honolulu, terecht opmerkte dat we ook gewoon zonder de club naar Hawaï konden reizen. Met hangende pootjes stond ik een kwartier later aan het bureau van mijn diensthoofd met de vraag om mijn planning niet onmiddellijk te beginnen opvullen, want dat ik dat geannuleerde verlof misschien toch nog zou opnemen. (Levensles geleerd: wees minder impulsief, Myriammeke!).

Long story short, we GAAN naar Honolulu. Zelfs langer dan oorspronkelijk voorzien: 2 volle weken i.p.v. 10 dagen, we gaan veel meer zien (want we gaan met de auto van Los Angeles naar San Francisco rijden i.p.v. te vliegen) en dan nu het leukste nieuws: de prijs is écht een pak voordeliger. Niet te geloven dat een reis met slechts 3 echtparen goedkoper is dan een groepsreis met 15 man, maar het is zo. Uiteraard gaan jullie deze reis kunnen volgen via mijn Instagram stories. En maak je geen zorgen, ik ga alles opslaan in een speciale highlight, want er is maar liefst 11 uur tijdsverschil.

Voor wie zich nu afvraagt: oei, hoe zit dat dan met je kerstrecepten? Ik ga mijn laatste kersttaart delen op 4 december, dag waarop we vertrekken. Mijn kerstmenu komt dan live op zondag 11 december, dag waarop ik de marathon loop. En tot dan blijf ik doorgaan. Elk weekend: 20, 25 of 30 km lopen en voor de rest, koken en bakken. Dedication! 💪

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, gestoofd witloof & spek, zuurdesemtoast met foie gras

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, gestoofd witloof & spek, zuurdesemtoast met foie gras

Witloofsoep met gekaramelliseerde appel, zuurdesemtoast met foie gras

5 van 1 stem
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de witloofsoep:

  • 500 g witloof
  • 1 kleine ui
  • 1,5 l kippenbouillon
  • Witte peper en zout

Voor het garnituur:

  • 1 stronk witloof
  • Boter
  • Peper en zout
  • 50 g spekreepjes
  • 1/2 appel
  • 1 el suiker
  • Verse bieslook

Voor de zuurdesemtoast:

  • Zuurdesembrood, dun gesneden
  • Olijfolie
  • Foie gras*
  • Luikse siroop
  • Fleur de sel

Instructies
 

Voor de witloofsoep:

  • Snijd het witloof grof en spoel onder koud stromend water. Snijd de ui fijn en doe bij het witloof. Fruit 2 min in een klontje boter, laat niet kleuren. Voeg de bouillon toe en kook gaar. Mix tot een gladde soep en kruid met (witte) peper en zout.
  • Trek de bladeren van het witloof en stoof gaar in boter. Kruid bij.
  • Bak de spekreepjes krokant in een antikleefpan zonder vetstof.
  • Snijd de appel in kleine dobbelstenen en bak die kort in boter met de suiker.
  • Serveer alles in de soep met de fijngesneden verse bieslook.

Voor de zuurdesemtoast:

  • Verwarm de oven voor tot 180° C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de sneden zuurdesem erop, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met fleur de sel. Leg er terug bakpapier en een bakplaat op (om te vermijden dat de toast gaat krullen).
  • Bak 10 min in de oven tot het brood goudbruin en crispy is. Laat afkoelen.
  • Trek met een dunschiller krullen van de foie gras.
  • Maak de Luikse siroop zachter in de microgolf.
  • Druppel de siroop over de toast en schik hierop de foie gras krullen.
  • Breng op smaak met fleur de sel.
  • Werk af met een takje platte peterselie.

Notities

De foie gras die ik gebruikte was de lingot de foie gras d’oie van Edouard Artzner. #gekregen
Trefwoord appel, foie gras, gekaramelliseerde appeltjes, gerookt spek, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, Maison Edouard Artzner, witloof, zuurdesem, zuurdesemtoast

Bron: recept voor de witloofsoep gevonden op de website van Knack Weekend.

Related Post