Of ik wilde deelnemen aan een wedstrijd op Instagram georganiseerd door ‘le Syndicat de la Clairette de Die et des vins du Diois’. “Het doel van de wedstrijd: het maken van een eindejaarsrecept gecombineerd met Clairette de Die (dus een foodpairing gerecht met een glaasje bubbels). Je maakt kans op een feestelijk diner in je tuin in een echte bubbel (een privérestaurant in de vorm van een doorzichtige bubbel met een prachtig 360° zicht).” Vooral die prijs deed me overstag gaan. Ik heb sinds vaderdag (!) mijn 2 kinderen en schoonkinderen (en ondertussen ook kleinkind) niet meer samen rond me gehad. En tenslotte was de opdracht aangenaam: de bubbels van Clairette de Die proeven en daar dan een passend recept bij verzinnen. Er zijn ergere dingen in het leven.
Ik proefde de bubbels en ontdekte dat die aangenaam (en) zoet zijn. Dus zouden ze perfect matchen met een foie gras. Maar al genoeg foie gras gehad hier op de blog dit jaar en dus koos ik voor het tegenovergestelde: zilte scheermessen met lardo. Opposites attract toch? Komt daar nog bij dat deze scheermessen perfect klaargemaakt kunnen worden op de barbecue of plancha en dus ideaal zijn voor een ‘bubbelfeestje’ buiten. Twee vliegen in één klap! Of ik hiermee kans maak op de winst, geen flauw idee, maar élke like (en liefst ook nog een comment) op mijn post op Instagram wordt in dank afgenomen! Baat het niet, het schaadt niet. ?
Scheermessen met amandelboter en lardo
Ingrediënten
- 1 bos scheermessen
- 100 g Lardo di Collonata
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 1 citroen
- 5 takjes platte peterselie
- 25 g amandelpoeder
- 200 g champignons
- 1 liter water
- 35 g zeezout
- Zonnebloemolie
- Peper
- Zout
Instructies
- Snijd de platte peterselie ragfijn.
- Doe de boter, het amandelpoeder, de rasp van de citroen en de peterselie in een mengkom.
- Breng op smaak met peper en zout en kneed goed door elkaar.
- Rol de boter op in plasticfolie en bewaar in de koeling tot gebruik.
- Snijd de champignons in een fijne brunoise.
- Snijd de lardo in blokjes van 5 mm.
- Verhit een barbecue of plancha. (Op je fornuis lukt het ook hoor).
- Spoel de scheermessen bij voorkeur in zout water. Meng hiervoor 1 liter water met 35 g zeezout en spoel de scheermessen hierin.
- Blancheer de scheermessen 10 sec, tot de schelp open staat, in kokend water.
- Maak de scheermessen schoon, bewaar de schelpen, en snijd in kleine stukjes en zout licht.
- Spoel de schelpen schoon.
- Dresseer de scheermessen met lardo en de gesneden champignon in de schelp.
- Vet de bakplaat rijkelijk in met olie. (Ik gebruikte mijn grillpan).
- Plaats de scheermessen op de kookplaat.
- Snijd stukjes van de boterrol en leg deze in de schelpen.
- Leg de gevulde scheermessen in een gietijzeren schaal op de barbecue of op de hete plancha. (Ik gebruikte mijn grillpan).
- De scheermessen zijn klaar wanneer de boter gesmolten is.
- Serveer direct... met een glaasje Clairette de Die!
Bron: recept van de betaalsite Gastronomixs.
Wederom een recept om van te wátertanden…..dank je wel Myriam voor de inspiratie! Deze ga ik zeker maken tijdens de feestdagen…..?
Super, Francis. Laat het smaken.
Fijne feesten en stay safe!
Dag Myriam, je heerlijke recepten zorgen voor moeilijke keuzes, maar waar haal je 100g Lardo di collonata in het Gentse ?
(de blokken van 1kg uit ISPC niet meegerekend)
Je zou eens bij Cru kunnen proberen of anders bestellen bij de betere keurslager?
Succes en smakelijk!