- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Scheermessen met amandelboter en lardo

Of ik wilde deelnemen aan een wedstrijd op Instagram georganiseerd door ‘le Syndicat de la Clairette de Die et des vins du Diois’. “Het doel van de wedstrijd: het maken van een eindejaarsrecept gecombineerd met Clairette de Die (dus een foodpairing gerecht met een glaasje bubbels). Je maakt kans op een feestelijk diner in je tuin in een echte bubbel (een privérestaurant in de vorm van een doorzichtige bubbel met een prachtig 360° zicht).” Vooral die prijs deed me overstag gaan. Ik heb sinds vaderdag (!) mijn 2 kinderen en schoonkinderen (en ondertussen ook kleinkind) niet meer samen rond me gehad. En tenslotte was de opdracht aangenaam: de bubbels van Clairette de Die proeven en daar dan een passend recept bij verzinnen. Er zijn ergere dingen in het leven.

 

Scheermessen met amandelboter en lardo

 

Ik proefde de bubbels en ontdekte dat die aangenaam (en) zoet zijn. Dus zouden ze perfect matchen met een foie gras. Maar al genoeg foie gras gehad hier op de blog dit jaar en dus koos ik voor het tegenovergestelde: zilte scheermessen met lardo. Opposites attract toch? Komt daar nog bij dat deze scheermessen perfect klaargemaakt kunnen worden op de barbecue of plancha en dus ideaal zijn voor een ‘bubbelfeestje’ buiten. Twee vliegen in één klap! Of ik hiermee kans maak op de winst, geen flauw idee, maar élke like (en liefst ook nog een comment) op mijn post op Instagram wordt in dank afgenomen! Baat het niet, het schaadt niet. 😉

 

Scheermessen met amandelboter en lardo

 

Scheermessen met amandelboter en lardo

Het ultieme feesthapje voor bij een glaasje bubbels... of twee. Heel eenvoudig te maken.
Voorbereidingstijd 40 min
Gang Borrelhapje
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 1 bos scheermessen
  • 100 g Lardo di Collonata
  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 citroen
  • 5 takjes platte peterselie
  • 25 g amandelpoeder
  • 200 g champignons
  • 1 liter water
  • 35 g zeezout
  • Zonnebloemolie
  • Peper
  • Zout

Instructies
 

  • Snijd de platte peterselie ragfijn.
  • Doe de boter, het amandelpoeder, de rasp van de citroen en de peterselie in een mengkom.
  • Breng op smaak met peper en zout en kneed goed door elkaar.
  • Rol de boter op in plasticfolie en bewaar in de koeling tot gebruik.
  • Snijd de champignons in een fijne brunoise.
  • Snijd de lardo in blokjes van 5 mm.
  • Verhit een barbecue of plancha. (Op je fornuis lukt het ook hoor).
  • Spoel de scheermessen bij voorkeur in zout water. Meng hiervoor 1 liter water met 35 g zeezout en spoel de scheermessen hierin.
  • Blancheer de scheermessen 10 sec, tot de schelp open staat, in kokend water.
  • Maak de scheermessen schoon, bewaar de schelpen, en snijd in kleine stukjes en zout licht.
  • Spoel de schelpen schoon.
  • Dresseer de scheermessen met lardo en de gesneden champignon in de schelp.
  • Vet de bakplaat rijkelijk in met olie. (Ik gebruikte mijn grillpan).
  • Plaats de scheermessen op de kookplaat.
  • Snijd stukjes van de boterrol en leg deze in de schelpen.
  • Leg de gevulde scheermessen in een gietijzeren schaal op de barbecue of op de hete plancha. (Ik gebruikte mijn grillpan).
  • De scheermessen zijn klaar wanneer de boter gesmolten is.
  • Serveer direct... met een glaasje Clairette de Die!
Trefwoord amandelboter, champignons, Clairette de Die, lardo, Lardo di Collonata, scheermessen

Bron: recept van de betaalsite Gastronomixs.

Related Post