Hap en Tap logo zonder streep
Pork Wellington, fondant aardappeltje, gevulde appel, cranberrysaus

Pork Wellington, fondant aardappeltje, gevulde appel, cranberrysaus

15 sep 2023 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

Ik vertelde het woensdag al: ik was afgelopen weekend uitgenodigd bij Hennie, een Nederlandse fan met wie ik al sinds oktober 2020 heel regelmatig what’s app. We hadden elkaar nog nooit irl ontmoet, maar online was de klik er al. Om de haverklap inspireren we elkaar met recepten. Zo ook met deze pork Wellington met fondant aardappeltje, gevulde appel en cranberrysaus. Dit recept komt van de website CC Hilversum, de culinaire club waar Hennie lid van is.

Maar tussen kort chatten en een weekend met en bij elkaar doorbrengen, is toch nog een hemelsbreed verschil. Ik reed dan ook met best wel een klein hartje naar Tonden, of all places. 250 km bollen, begot! Na 3 uur rijden werd ik er met open armen ontvangen door Hennie. Letterlijk en figuurlijk! Mijn angst was nergens voor nodig geweest. De online klik was er ook in ’t echt. We nestelden ons op een van haar vele terrassen met een glas bubbels, gevolgd door glazen witte wijn en we zwegen geen moment. Geen ongemakkelijke stiltes, alleen maar good vibes.

Het werd een fantastisch weekend: het weer was schitterend, Hennie had heerlijk gekookt, we maakten een wandeling op haar landgoed en reden naar Deventer om 3 kookboekjes… Hennie had de 3 kookschriften Ongehutste pot van Librije’s Atelier in haar grote boekenkast staan, ik bladerde ze even door en wilde ze ook. Na even surfen, ontdekte Hennie dat iemand ze tweedehands verkocht in Deventer. “Nou, da’s niet ver. Ik stuur snel even een mailtje. Als de man nog voor de middag reageert, dan rijden we er effe snel heen“. En zo geschiedde. Heb ik meteen weer tonnen inspiratie. Ik wil letterlijk elk recept uit die boekjes maken!

In afwachting deel ik deze pork Wellington met jullie, een op en top kerstrecept. Wellington én cranberrysaus, is er iets dat meer Kerst roept? Ik vind het alvast een heel geslaagd recept voor wie wel vlees op het menu wil zetten, maar niet wild is van wild. Een varkenshaasje is voordeliger, maar dankzij deze manier van bereiden alles behalve alledaags!

En dan rest mij alleen nog Hennie heel hartelijk te bedanken voor het bijzonder geslaagde weekend. Onze a capella zangsessie van Paradise by the Dashboard Light in haar keuken vergeet ik nooit meer. Hier krijg ik weer tonnen energie van!

Dit recept kwam tot stand in #samenwerking met mijn vaste partner in crime Rob.

Pork Wellington, fondant aardappeltje, gevulde appel, cranberrysaus

Pork Wellington, fondant aardappeltje, gevulde appel, cranberrysaus

Pork Wellington, fondant aardappeltje, gevulde appel, cranberrysaus

Haalbaar recept!
5 van 4 stemmen
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de Pork Wellington:

  • 1 groot varkenshaasje
  • Olijfolie
  • Roomboter
  • 4 groene koolbladeren
  • 500 g kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 10 dunne plakken Parmaham
  • 1 vel vers bladerdeeg
  • 1 eidooier
  • 1 el melk

Voor de gevulde appeltjes met rode kool:

  • 1/4 rode kool
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblaadje
  • 3 jeneverbessen
  • 1/2 el bruine suiker
  • 200 ml water
  • 1 tl zout
  • 20 ml appelazijn
  • 4 kleine appeltjes

Voor het fondant aardappeltje:

  • 500 g aardappels
  • 125 g boter
  • 1 teentje look
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 250 ml runderbouillon

Voor de cranberrysaus:

  • 150 g cranberry's (ik gebruikte diepvries)
  • 75 ml sinaasappelsap
  • 175 ml runderfond
  • 100 ml porto
  • 40 g suiker
  • 1 el honing
  • 1 takje tijm

Instructies
 

Voor de Pork Wellington:

  • Bestrooi het varkenshaasje aan beide kanten met peper en zout. Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg een klontje boter toe. Korst het varkenshaasje rondom goudbruin (kort maar krachtig), haal uit de pan en laat afkoelen.
  • Blancheer de koolbladeren ca. 2 min in kokend water en laat ze meteen afkoelen in ijskoud water. Dep vervolgens droog met keukenpapier. Hak de champignons heel fijn in de foodprocessor. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de champignons, ui, knoflook en de tijm tot al het vocht uit de champignons is verdampt.
  • Leg de plakken ham, elkaar overlappend, in een rechthoek op plasticfolie en leg hierop de koolbladeren. Verdeel het champignonmengsel erover. Leg de afgekoelde varkenshaas erop en rol met behulp van het plasticfolie mooi strak op. Laat het pakketje minstens 15 min rusten in de koelkast.
  • Leg het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkbank om het ingerolde varkenshaasje in te kunnen rollen. Verwijder voorzichtig de plasticfolie rondom het vleespakketje en leg het op het uitgerolde bladerdeeg. Rol het deeg nu op en laat het deeg ca. 2 cm overlappen. Leg de Wellington met de deegnaad naar onderen op een vel bakpapier en bestrijk het deeg met een mengsel van eidooier en melk.
  • Van het overgebleven deeg kan je eventueel nog versieringen maken zoals b.v. lange repen die je kruislings over de Wellington legt. Laat de Wellington nu minstens 1 uur rusten in de koelkast, hierdoor bakt straks het deeg veel mooier.
  • Verwarm de oven voor op 180º C hete lucht. Bestrijk de Wellington nog een keer met het strijksel van eidooier met melk.
  • Bak in de oven in 25 min tot het deeg mooi goudbruin en gaar gebakken is. Laat de Wellington na het bakken ca. 10 min rusten voor je het in plakken snijdt.

Voor de gevulde appeltjes met rode kool:

  • Snij de rode kool in dunne plakken. Doe de kool in een pan met water, kruidnagel, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn. Breng aan de kook en roer dit goed door. Kook de rode kool in ca. 1 uur gaar.
  • Voeg op het laatst de restanten van de appels toe en laat deze nog 5 min meestoven.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Hol de appeltjes uit met een Parisienne boor.
  • Vul de appeltjes met de rode kool en leg op ieder appeltje een klein beetje boter. Bak de appeltjes in een voorverwarmde oven van 180° C af in 20-25 min.

Voor het fondant aardappeltje:

  • Snijd de aardappels in plakken van gelijke dikte en steek uit. (Schillen hoeft dus niet). Was de aardappels in koud water.
  • Klaar boter en bak de aardappels in de geklaarde boter en bestrooi met wat zout. Draai zodra een kant bruin is de aardappels om en voeg knoflook, rozemarijn en tijm toe.
  • Voeg runderbouillon toe tot ze voor 2/3 onderstaan. Doe het deksel op de pan en gaar de aardappels in 25-30 min. Serveer direct.

Voor de cranberrysaus:

  • Breng de cranberry’s samen met het sinaasappelsap en de tijm aan de kook en laat zacht sudderen tot alle bessen kapot zijn. Maak daarna met een pollepel alles goed kapot. Voeg de porto, de fond, de suiker en honing toe en breng terug aan de kook. Laat zachtjes inkoken tot de gewenste dikte.

Afwerking:

  • Leg een plak Pork Wellington het bord, zet hier het gevulde appeltje naast en 3 aardappel fondants. Schenk de cranberrysaus over de Wellington en druppel deze ook over de rode kool.
Trefwoord appel, cranberrysaus, fondant aardappel, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, varkenshaasje, veenbessen, veenbessensaus

Bron: recept van Cuisine Culinaire Hilversum.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

20 Reacties

  1. Hennie van Heerden

    Ha ha, wat grappig om te lezen dat je zo zenuwachtig was. Ik val in het wild best mee, hoor! (vind ik zelf). En inderdaad het was beregezellig!! En Meatloaf is en blijft onverslaanbaar!!!!

    Antwoord
  2. Chris Andries

    5 sterren
    Ziet er super uit. Probeer ik zeker binnenkort.

    Antwoord
  3. Myriam

    Ziet er een heerlijk recept uit Myriam! Doet me, ook bij deze temperaturen, gelijk verlangen naar de Kerstperiode. Ga ik zeker eens uitproberen!
    Eén vraagje nog wel : is het een idee om toch een vleesthermometer te gebruiken in de oven voor het varkenshaasje want 25 minuten in de oven, met een deegje rond, lijkt mij nipt of wel nog heel rosé of maakt het deeg errond niet zo’n heel groot verschil in gaartijd?

    Antwoord
    • Chris

      Ja, ik vroeg me dat ook al af.
      Misschien een uurtje in de sous-vide op 56° na het aanbakken?

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Je bakt het vlees 2 maal: eerst in de pan en dan in de oven met de bladerdeeg errond. Ik had eerder schrik dat het te uitgebakken zou zijn ipv rosé, maar dat was dus niet het geval. De cuisson was perfect.

        Antwoord
    • Myriam Minne

      Je bakt het vlees sowieso eerst al in de pan voor je het in de oven verder afbakt. Bovendien moet een varkenshaasje nog rosé zijn na het bakken. Bij mij was het, zoals je op de foto kan zien, helemaal prima!

      Antwoord
    • Myriam Minne

      PS Je kan het vlees altijd wat langer voorbakken in de pan, natuurlijk. En je kan een thermometer gebruiken als je helemaal zeker wil zijn!

      Antwoord
  4. Denise Vos

    Wat een mooi recept, dank je! Ga ik met kerst zeker gebruiken. Ik heb wel een vraagje, hoe lang van tevoren kun je de Wellington voorbereiden?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Die kan je de dag voordien al maken. Alleen het afbakken in de oven doe je dan wel nog de dag zelf.

      Antwoord
  5. Yolande Koops

    Wat een leuk recept! Ik heb het op mijn lijstje voor de kerstdagen. Alleen 1 vraagje: De appel gaat die op 180 graden hetelucht of 180 graden conventioneel?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Sinds ik mijn Falcon fornuis heb, gebruik ik altijd boven- en onderwarmte, tenzij hetelucht expliciet vermeld wordt.

      Antwoord
      • Yolande Koops

        Ik heb nog 1 vraag: wanneer gaat de honing in de cranberrysaus? Dat staat namelijk niet in de beschrijving.

        Antwoord
          • Yolande Koops

            5 sterren
            Het was top! Iedereen heeft ervan genoten

          • Myriam Minne

            Dat doet me heel veel plezier, Yolande. Fijne feestdagen!

  6. sonja vanderhaegen

    5 sterren
    Dit was ons hoofdgerecht vavavond en het heeft zeer zeker gesmaakt! Toprecept en niet al te moeilijk!

    Antwoord
  7. Marianne van Wijk

    5 sterren
    Eerste kerstdag gemaakt voor de familie. Een groot succes. Het was heerlijk. Bedankt Myriam voor het recept. Alle goeds voor 2024.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat doet me heel veel plezier, Marianne. Nog een fijn eindejaar en all the best voor 2024!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Pork Wellington, fondant aardappeltje, gevulde appel, cranberrysaus

by Myriam Minne time to read: 4 min
20