Ik heb een muggengeheugen. Onuitspreekbaar voor een West-Vlaamse! Ik kan geen namen onthouden en ook voor gezichten is mijn geheugen een zeef. Maar als het op recepten aankomt, dan heb ik olifantengeheugen. Zo wist ik nog precies dat ik op de cover van een kerstmagazine van een paar jaar terug een kerstkrans had gezien die ik toen al wilde maken, maar het was er nooit van gekomen. (Ik heb niet alleen een zwak voor kook- en bakboeken, wanneer het eindejaar nadert, dan MOET ik ook àlle magazines hebben, niet alleen de Belgische, maar ook de Franse, de Engelse,… Dat is dit jaar niet anders. Ik ben ze gisteren allemaal gaan kopen, behalve eentje – de Régal Spécial Fêtes – die was al sold out. Moest er iemand van jullie me hieraan kunnen helpen, graag. Ik betaal het magazine én de verzendingskosten met plezier terug).
En ik heb ook orde. Ahum. (Gelukkig leest mijn man mijn blog niet!) Soms. Laat me zeggen dat ik orde heb voor wat me écht aanbelangt en dus scoor ik een 10 op orde en netheid voor mijn kook- en bakboeken en -magazines. En zo wist ik vrij snel het desbetreffende magazine terug te vinden: de Elle à Table van 2017. En gelukkig maar, want is hij niet om op te eten deze kerstkrans? En wat is hij leuk om te maken! Beetje prutswerk, maar dat vind ik net ontspannend na een week op de laptop en gsm: verstand op nul en creatief bezig zijn met mijn handen. Biertje of wijntje erbij. Muziekje op en gaan. Zalig!
Een kerstkrans om op te eten (letterlijk)
Equipment
- Koekjes uitsteekvormen in de vorm van sterren en/of sneeuwvlokken
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 g bloem
- 150 g koude boter
- 80 g poedersuiker
- 50 g hazelnootpoeder
- 1 el speculaaskruiden
- Fleur de sel
- 1 ei
Voor het glazuur:
- 1 eiwit
- 1/2 citroen, het sap
- 250 g poedersuiker
- Rode kleurstof
- Suikerparels
Instructies
Voor het deeg:
- Meng alle ingrediënten (behalve het ei) in de kom van een robot tot je een zanderige mengeling bekomt. Voeg vervolgens het ei toe en mix in kleine stootjes tot het deeg een bal vormt. Bestrooi met bloem en zet koud weg gedurende 2 uur.
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Rol het deeg met een deegrol dun uit op een bebloemd werkblad.
- Snijd een krans uit van 20 cm diameter en 5 cm breed en leg die op een van de 2 bakplaten. Schuif in de voorverwarmde oven gedurende 15 à 20 min.
- Verzamel de afsnijdsels terug tot een bol, rol uit en steek er koekjes uit met verschillende uitstekers. Schik deze op de andere bakplaat en schuif die in de oven gedurende 10 à 12 min.
- Laat afkoelen op een rooster.
Voor het glazuur:
- Klop het eiwit een beetje los met het citroensap in een pannetje.
- Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe met een klopper, waarbij je het glazuur op een zacht vuurtje opwarmt tot het vloeibaar wordt.
- Neem 1/3 van het glazuur af en voeg enkele druppels rode kleurstof toe. De resterende 2/3 houd je gewoon wit.
- Versier de zandkoekjes naar believen en bevestig ze met wat glazuur op de kerstkrans.
Bron: recept uit het Franse kerstmagazine Elle à Table 2017.
misschien via deze link
https://www.regal.fr/inspiration/special-fetes-populaires?page=1
Ik heb het magazine ondertussen inderdaad online besteld. Het kon niet zijn dat mijn collectie niet compleet was he? 😉
Weer een leuk plaatje… In de plaats van hazelnoot poeder zou je ook 50 gr amandelen heel fijn kunnen malen?
Jazeker, Marina.
Succes!