Scampikroketje met kerriemayonaise

Soms kom ik op de zotste manieren aan mijn recepten. Neem nu dit recept voor een scampikroketje. Op donderdag volg ik bakles aan hotelschool Spermalie en daar krijg ik dus alleen maar recepten voor patisserie. Maar nu donderdag liet onze ‘juf’ ons de pompoensoep proeven die ze met haar klas van de namiddag gemaakt had. Het was een Oosters getinte soep met kokosmelk, citroengras, koriander,… en die smaakte echt super. Toen ze vroeg of we het recept wilden, zei iedereen volmondig ja. Een mens kan immers nooit genoeg recepten hebben. 😉 En wat stond daar, onder het recept van de pompoensoep? Just, ja! Dit receptje voor een scampikroketje.

Ting, ting, ting! Wat een origineel én fijn idee om scampi’s in een kroketje te draaien. Het zou, na de 2 verrines met coquille en tonijn, het derde en laatste hapje worden in de vistrilogie voor mijn eindejaarsmenu. Scampi’s scoren sowieso altijd en kroketjes doen dat ook. Een combinatie van de twee kon dus niet anders dan een toppertje opleveren. En of! Ik heb zelf amper de kans gehad om te proeven. Mijn dochter en haar vriendin speelden er elks twee naar binnen en mijn man stak er zelfs 3 achter de kiezen, voor hij aan mijn hertenkalffilet met pompoen, portosaus en morieljes (dit recept volgt later) begon… Ik moest me reppen om het verstekelingske van de hoop voor mezelf in de wacht te slepen… maar proefde dat het goed was!

 

Scampikroketje met kerriemayonaise

 

Nodig voor 8 minikroketjes

8 grote scampi
1/2 sjalotje
Zeste en sap van 1/2 limoen
Olijfolie
1 takje platte peterselie
Zout
Cayennepeper
Bloem, ei en panko om te paneren
Arachideolie om te frituren

Voor de kerriemayonaise:
1 dooier
1 tl mosterd
Ca. 250 g arachideolie
Peper en zout
Kerriepoeder
Limoensap

 

Werkwijze

Ontdooi de scampi’s onder koud stromend water, pel ze en verwijder het darmkanaal.

Snipper het sjalotje heel fijn en hak de peterselie.

Maak een soort tartaar van de scampi’s met cayennepeper, zout, limoensap en olijfolie. Ik deed die moeite niet en kieperde gewoon alles in mijn blender en liet die op volle kracht draaien. 😉

Portioneer en maak ronde schijven of in mijn geval balkjes van ca. 1 à 2 cm dik.

Zet dit in de koeling (ik maakte de vulling de dag voordien en liet die overnachten in de koelkast) zodat de olie kan opstijven.

Paneer à l’anglaise. Wentel de kroketjes eerst door bloem (schud de overtollige bloem af), daarna door losgeklopt ei en tot slot door panko.

Verhit een pan met voldoende arachideolie en frituur hierin de kroketjes.

Serveer 1 scampikroketje per persoon in een dubbelwandig glaasje, samen met een toef kerriemayonaise. Onderaan het glaasje zou je eventueel nog wat geraspte wortel en/of witte kool kunnen dresseren.

 

Voor de kerriemayonaise:
Meng de dooier en mosterd met elkaar.

Roer er met een klopper de olie in (tot een emulsie).

Breng op smaak met peper en zout, kerriepoeder en limoensap.

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, leerkracht aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Scampikroketje met kerriemayonaise

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: