Hap en Tap logo zonder streep
Hertenkalffilet met peperkoekkorst, structuren van butternut

Hertenkalffilet met peperkoekkorst, structuren van butternut

25 nov 2016 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

A spoon, a spoon, my kingdom for a spoon… om deze saus op te lepelen! Eigen stoef stinkt, I know, en toch ga ik even stoefen. Mag ik? 😉 Ik maakte dit gerecht from scratch en het was héérlijk! De smaken matchten perfect, de cuisson van de hertenkalffilet was top en de saus, die was om duimen en vingers bij af te likken. En hoewel het bord heel verfijnd oogt, is het toch best haalbaar en eenvoudig om te maken. Zeggen dat een klein kind dit kan, zou overdreven zijn, maar toch, je hoeft heus geen ervaren hobbykok te zijn om dit recept tot een goed einde te brengen!

 

Hertenkalffilet met peperkoekkorst, structuren van butternut

 

Nodig voor 4 personen

Een zakje gedroogde morieljes (28 g)
200 g boter
100 g peperkoek
1 butternut
Gevogeltebouillon (1 liter water + 1 tl Maggi gevogeltefond)
Peper en zout
Klontjes boter
1 tl Maggi kippenfond
600 g hertenkalffilet (in 1 stuk)
Grof gehakte pistaches en platte peterselie voor de afwerking

Voor de saus:
1 sjalot
1 dl porto
4 dl weekvocht van de morieljes, gezeefd
1 flinke el Maggi kalfsfond
2 dl room

 

Werkwijze

Maak eerst de peperkoekboter door de peperkoek met de zachte boter op volle kracht te mixen in de blender. Breng op smaak met peper en zout.

Rol de boter in porties in plasticfolie en leg de rollen in de koelkast om terug op te stijven.

Uiteraard kan je minder boter maken, maar je kan de boter die overblijft perfect bewaren in de diepvries. Deze boter is lekker bij eender welk stukje wild: everzwijnfilet, hertenkalf,…

Korst de hertenkalffilet gedurende een 10-tal min rondom in een hete kleefpan met boter goudbruin. Laat afkoelen.

Snij plakken van de koude peperkoekboter en schik die op de hertenkalffilet. Verwarm net voor het serveren de grill van je oven en schuif de hertenkalffilet nog een 5 à 8 min onder de grill. Versnijd in duimdikke plakken.

 

Voor de saus:
Laat de morieljes een uurtje weken in 4 dl lauw water.

Snipper de sjalot fijn.

Laat de rode porto bijna volledig droogkoken met de fijngesneden sjalot.

Voeg het gezeefde weekvocht van de morieljes toe met de Maggi kalfsfond en laat voor de helft inkoken.

Voeg de room toe en laat inkoken. Kruid stevig met peper en zeezout.

Voeg net voor het serveren de geweekte morieljes toe en warm de saus nog 1 minuutje op.

 

Voor de butternut:
Schil de butternut pompoen en verwijder de pitjes.

Snijd schijven uit het bovenste deel van 0,5 cm dik en steek rondjes uit met een uitsteekvorm (4 stuks per persoon).

Kook de schijfjes beetgaar in kippenbouillon en stop het gaarproces in koud water.

Snijd de rest van de butternut in grove stukken en kruid ze met peper en zout.

Plaats de butternut met enkele klontjes boter afgedekt in een voorverwarmde oven op 180° C gedurende een 20-tal min.

Mix de butternut tot een gladde crème in de blender. Kruid met peper en zout en bind met een mespuntje Xantana.

Vul een spuitflesje met de crème en houd warm.

 

Afwerking

Schik een 3-tal duimdikke plakken hertenkalffilet op een warm bord. Spuit er toefjes butternutcrème rond en plaats er butternutplakken tegen.

Lepel er de saus met morieljes rond en werk af met grofgehakte pistaches en enkele takjes platte peterselie.

Desgewenst kan je hier nog een (amandel)kroketje bij serveren.

 

Hertenkalffilet met peperkoekkorst, structuren van butternut

 

Bron: Me, myself and I in opdracht van Maggi.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

10 Reacties

  1. Annick Paelinck

    kan ik xantana vervangen door maïzena?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat kan inderdaad, Annick. Of de Xantana gewoon weglaten kan ook. De structuur zal dan ietsje anders zijn, maar de smaak identiek.
      Nu moet ik wel zeggen dat je Xantana gewoon bij je apotheek kan kopen. Je hoeft er dus niet per se voor naar een gespecialiseerde winkel.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  2. Linda Vandekerckhove

    Myriam
    Dat ziet er heel lekker uit. Volstaan 10 + 8 minuten om het vlees medium te braden?
    Ik denk eraan om mijn culinaire lade van Miele in te schakelen na het aanbakken en dan op het einde de korst erop te leggen om kort te grilleren?
    Wat denk je? Kan je de gedroogde morieltjes overal verkrijgen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Jazeker, Linda. En wil je heel zeker zijn, dan kan je met een kerntemperatuurmeter werken.
      Wild: grof en -haarwild
      55-60 °C = rood
      60-65 °C = halfgaar/rosé
      Steek de punt van de thermometer in het dikke deel van het vlees.
      Aangezien het stuk vlees doorgaans nog even (10 min) in alu-folie moet rusten voordat het aangesneden wordt, is het aan te bevelen het vlees eerder uit de oven te halen, bv. 3-5 °C lager dan de gewenste eindtemperatuur. Tijdens de rusttijd gaart het vlees nog door.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  3. Nicole

    Zeeeer lekker Myriam en ik heb er het wafeltje met pastinaak erbij
    Geserveerd

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Waaaw, Nicole. Het doet me plezier en ja, zoals ik in mijn kerstmenu 2016 ook al schreef, kan je uiteraard ook mixen en matchen met de bijgerechten. Super!
      Groetjes en fijne feesten!
      Myriam

      Antwoord
  4. Isabel

    Droogt het vlees niet uit door het op voorhand te korsten? Loopt er dan geen vocht uit tijdens het afkoelen waardoor het minder sappig wordt?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Isabel
      Nee hoor. Je laat de filet in 1 groot stuk. Je korst hem rondom, laat hem afkoelen en dan pas leg je de boter erop. Anders gaat de boter meteen smelten en da’s niet de bedoeling.
      Smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  5. Annick Paelinck

    Iedereen vond het een lekker gerechtje.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Hertenkalffilet met peperkoekkorst, structuren van butternut

by Myriam Minne time to read: 2 min
10