Het is weer zover!!!!! Vergeef me dat ik roep, maar naar deze dag kijk ik al dagen, weken, maanden uit. Ik overdrijf niet eens. Op 30 juni deelde ik mijn eerste kersthapje (en dat kondigde ik ook schaamteloos aan). In totaal telt mijn kerstmenu 2021 niet minder dan 38 recepten op vandaag en daar gaan er de komende dagen nog een paar bijkomen. Ik noteer ze er alvast tussen, zodat je weet wat er nog in the pipeline zit.
Ga er dus best maar even voor zitten en wik en weeg, mix & match. Bedenk: beter een gerechtje minder en een relaxte gastvrouw/heer dan een gerecht meer en een kieken zonder kop in de keuken. Vergeet niet, een menu koken, zelfs al is dat ‘maar’ voor een klein gezelschap, vergt toch wel wat organisatie. Nog een tip: kies voor iets waarvan je weet dat je het ‘aankan’ of – als dat niet zo is – probeer het dan eerst eens uit. Dat deed ik vroeger altijd: ik zette nooit iets op het menu dat ik nog nooit klaargemaakt had. (Ondertussen doe ik dat wel, maar ja, ik heb dan ook een aantal jaren ervaring op de teller).
Fasten your seatbelts, here we go!
Hapjes
Foie gras, gelei van zoete wijn, vijg
Oesters, daikonsalade, oestercrème
Macaron, limoencrème, white pearl kaviaar
Brioche, gerookte paling, kaviaar, zure room
Mosselen, gemarineerde groenten, sesamcrunch
Petoncles, aardpeer mousse, soja vinaigrette
Courgette, gemarineerde coquille, avocado
Tartelette, oesters, Hollandaise, kaviaar
Croque de luxe, steak tartaar, truffel, kaviaar
Ik help jullie even kiezen. Ofwel lust je oesters, ofwel lust je ze niet. Dus je kan kiezen voor 2 keer oesters: 1 keer koud met daikonsalade en 1 keer warm met Hollandaise. Geen oesterfan? Dan kan je kiezen voor mosselen of petoncles of coquille. Drie tamelijk eenvoudige receptjes. Wil je ’t nog makkelijker? Dan is de brioche met gerookte paling jouw ding! Of de croque de luxe. Mag het wat meer en moeilijker zijn? Dan ga je zeker en vast indruk maken op je gasten met de macaron met white pearl caviar. Dat is ***-niveau! Zin in foie gras? Dan is het eerste hapje met een gelei van zoete wijn jouw must-make.
Voorgerechten
Vis:
Duo van langoustines: in tartaar en gebakken in citrusboter
Geroosterde Sint-Jakobsvruchten, Cecina de Buey, aardpeer, pastinaak, walnoten(olie)
Krab & scampi ravioli met kreeft
Langoustine, fregola sarda, langoustinejus, barilotto
Risotto met gerookte paling, dikke langoustine carpaccio, parmezaanemulsie
Nobashi garnalen Thermidor
Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette
Tonijn mi-cuit met pecannoten en gemarineerde sjalot, butternut
Vlees:
Oosterse tartaar van Limousin rund, pomme Paolo
Tompouce de luxe, steak tartaar, truffel, kaviaar
Buikspek met kaviaar
Foie gras, rode biet, vijg en peperkoek
Vegetarisch:
Fricassee van eekhoorntjesbrood, ravioli van Fontina, peterseliesaus
De keuze van je voorgerecht hangt in grote mate af van je budget en van de grootte van je gezelschap. En uiteraard in eerste instantie of je vis, vlees of vegetarisch wil. (Ikzelf vind vis en zeevruchten wel een aanrader voor een ‘zwaar’ meergangenmenu, vandaar ook de uitgebreide keuze in die categorie). Een kleine “bubbel” en mag het wat kosten? Dan kies je voor langoustines of kreeft. Grote compagnie en/of minder budget? Dan zijn coquilles, Nobashi garnalen of tonijn een goed alternatief.
Soep
Voor de soep heb je – helaas – geen keuze. Het is kastanjesoep met eekhoorntjesbrood en gerookt spek en daarmee basta. Het is niet eenvoudig om na 10 jaar nog originele en feestelijke soepen te vinden. Maar geen nood, in mijn kerstmenu’s van de voorbije jaren 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013 en 2012 staan soepen genoeg.
Hoofdgerecht
Vis:
In boter gepocheerde Bretoense kreeft, polenta, wortelcrème
Gegratineerde tongfilets met Comté korst, schelpjes, Crémant saus
Tarbot met kruidenkorst, hasselback aardappelen, venusschelpen en botersaus
Noordzeetong met jonge prei, bloemkool, aardappelpavé en garnalen
Vlees:
Tournedos, geroosterde butternut, kaascrème, uienjus
Reebout, stoofpotje van ree, gebrande butternut, bimi en knolselder
Hertenbiefstuk met knolselderpuree, gebakken groenten en aardappelchips
Kalfsfilet, jus van hoorn des overvloeds, pastinaak, waterkers
Kies ik als voorgerecht steevast voor vis, dan is dat bij het hoofdgerecht beslist voor een stevig stukske (wild) vlees. Eerlijk? Kreeft en langoustines kan je het hele jaar door eten, maar wild is alleen nu in het seizoen. Ben ik jullie nu aan het beïnvloeden? Beetje wel. Ach ja, ik word toch beschouwd als een influencer. Laat me dan die rol maar met verve vervullen. 😀 Maar jullie kiezen zelf. Of course!
Dessert
Kerstdessert met roomijs van Bacardi Spiced rum
Hazelnoot koffie St. Honoré
Finger cheesecake met tonkaboon, gekaramelliseerde appeltjes, karamel
Flødeboller (Deense schuimpjes)
Kerstdessert met witte chocolade
Chocolade walnotenbiscuit met gekaramelliseerde sinaasappel en witte chocolademousse
Charlotte alla banana, mango e menta
Dulcey passievrucht pecannoten entremets
Roomijs van gezouten karamel met peer, namelaka van chocolade en hazelnoot
Negen desserts in dit kerstmenu 2021. Keuzestress! Ik ga jullie niet beïnvloeden, want ik kan zelf niet kiezen. Het zijn stuk voor stuk smaakbommetjes en ze zien er ook stuk voor stuk mooi uit, al zeg ik het zelf. 🙃
Voor bij de koffie
Mini baba’s met limoncello en witte chocolade
Madeleines met aardbeien en witte chocolade
Zoals je een menu op restaurant afsluit met een koffie met mignardises, zo sluit je ook je kerstmenu 2021 thuis af met een sneukelingske. Het recept van de madeleines heb ik moeten verwijderen, maar als je die wil maken, stuur me dan even een mailtje. Ik heb er een pdf’je van gemaakt voor ik het verwijderde. Niet verdervertellen! 🤐
Rest mij enkel nog om jullie heel smakelijke feesten te wensen. Stay calm & cook on!
Als jullie een gerecht van me maken, dan doet een follow en een tag op Instagram mij enorm veel plezier.
Liefs,
Myriam
Beste Myriam, ik ben een grote fan van uw hap en tap. Maar ik heb een probleem. Ik heb mij een silikomart aangeschaft om blaadjes te maken. Heb dit geprobeerd met witte chocolade. Maar alle blaadjes waren stuk toen ik deze uit de vorm haalde. Wat doe ik toch verkeerd.
Dag Christine,
Ik denk dat je niets verkeerd doet. Die blaadjes zijn niet gemaakt om met chocolade te werken.
Op mijn blog vind je 6 of 7 recepten voor de blaadjes, maar nooit met chocolade.
Dus gewoon eens een van bovenstaande recepten proberen en je gaat zien, de blaadjes komen vanzelf uit de vorm.
Succes!
Dag Myriam,
Wederom knap hetgeen je dit jaar realiseerde!
Jammer genoeg maak ik mij dit jaar de bedenking dat het niveau toch wel heel hoog gegrepen is! Ik heb het gevoel dat je dit jaar de lat nog hoger hebt gelegd. Ik weet niet of de meeste hobbykoks dit nog nastreven of nog kunnen realiseren!
Ik weet dat je niet mikt op de doorsnee-hobbykok maar ondanks mijn uitgebreide scholing moet ik deze goed bedoelde nota maken. Toch heel erg dank voor de moeite die je altijd doet!
Een echte volger!
Dag Lonneke,
Oprecht bedankt voor deze reactie. Ik denk dat mijn fotografie het laatste jaar verbeterd is waardoor alles er perfect(er) uitziet en het misschien minder haalbaar lijkt. Neem nu de croque de luxe of de brioche met gerookte paling, dat zijn écht supersimpele recepten. De courgette met coquille ook. De petoncles ook. Alleen worden daarvoor blaadjes gebakken en misschien jagen die jou schrik aan? Maar je kan die gewoon weglaten.
Maar je hebt zeker gelijk, ik richt mij niet tot de doorsnee hobbykok. Daarvoor zijn er collega-bloggers genoeg. Ik wil mij graag onderscheiden van ‘de rest’.
Ik zal bij mijn terugblik en vooruitblik eens de vraag stellen aan “mijn volgers” om te zien of dat mij nog meer mensen leeft.
Ik wens je alvast veel succes bij het maken van je eindejaarsmenu en vooral smakelijk!
Myriam
Beste Myriam,
in het laatste dessert gebruik je ijs van gezouten karamel, heb je daar ook het recept van ?
zelfgemaakt ijs is altijd stukken beter , Niet?👩🍳
Dag Lieve,
Dat vind je toch gewoon in het recept? Onder elke titel ligt een link naar het recept hoor.
Dat van het dessert vind je hier:
https://www.hap-en-tap.be/roomijs-van-gezouten-karamel-met-peer-namelaka-van-chocolade-en-hazelnoot/
Dag Myriam,
Van wat zijn die leuke kerstboompjes gemaakt aub…..
Dag Phil,
Onder elke benaming vind je de link naar het recept. Dit is het recept voor de kerstboompjes:
https://www.hap-en-tap.be/flodeboller-deense-schuimpjes/
Succes!