Normaal moesten volgens het recept van Alain Ducasse in deze pastinaaksoep telkens stukjes truffel tussen de coquilles gestoken worden. Maar ik kon in mijn supermarkt geen truffel vinden (“die is er enkel tijdens de eindejaarsperiode”, zo wist een vriendelijke winkelbediende me te vertellen, want jawel, ik ben een aanhouder en wie zoekt die vindt en zo) en ik had geen zin/tijd om naar een gespecialiseerde winkel te rijden. En dus verving ik de truffel door pastinaakchips. Zo kreeg ik een feestelijk soepje dat beantwoordt aan de beschrijving “50 shades of white” voor een “white Christmas“. Even mooi en veel voordeliger!
Ik serveerde de pastinaaksoep in een handgemaakt bord van Christiaen Ceramics dat ik in bruikleen kreeg. Mooi he? En bovendien langs beide zijden te gebruiken!
Pastinaaksoep met coquilles
Equipment
- Staafmixer
Ingrediënten
Voor de pastinaaksoep:
- 400 g pastinaak
- 1 ui van 50 g
- 1 aardappel van 80 g
- 50 cl gevogeltebouillon
- 20 cl volle melk
- Witte peper en zout
Voor de room met gerookt spek:
- 50 g gerookt spek
- 10 cl room
Voor de coquilles:
- 8 coquilles
- Olijfolie
Voor de pastinaakchips:
- 1 pastinaak
- Olijfolie
- Zout
Instructies
Voor de pastinaaksoep:
- Schil en was de pastinaken, de ui en de aardappelen.
- Snijd de aardappel in blokjes van 1 cm.
- Snijd de pastinaken en de ui fijn.
- Warm de bouillon en de melk op.
- Laat de uisnippers gedurende 1 min zweten in een sauteuse met een scheutje olijfolie. Voeg de pastinaken toe en kruid lichtjes met witte peper en zout.
- Bevochtig met de warme bouillon en melk.
- Voeg bij het kookpunt de aardappel blokjes toe en laat gedurende 20 min koken.
- Mixer de soep en passeer ze door een fijne puntzeef.
- Bewaar de soep in de sauteuse.
Voor de room met gerookt spek:
- Snijd het spek in blokjes van 5 mm. Laat ze zweten in een sauteuse gedurende 2 à 3 min. Giet er de room op. Laat gedurende 10 min op een zacht vuurtje pruttelen.
- Giet de room door een zeef en bewaar in de koeling.
Voor de coquilles:
- Maak de coquilles schoon en snijd ze in blokjes.
- Schroei de coquilles heel kort op hoog vuur in olijfolie. Kruid met peper en zout.
Voor de pastinaakchips:
- Maak de pastinaak schoon. Snijd in schijfjes.
- Besprenkel de schijfjes met olijfolie (en eventueel met wat zout).
- Gaar de schijfjes gedurende 20-25 min op de bakplaat in een oven van 160° C.
- Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Afwerking en presentatie:
- Warm de soep op en kruid bij indien nodig.
- Schik de blokjes coquille en de pastinaakchips in een cirkel op een diep bord, waarbij je de coquilles en pastinaakchips afwisselt.
- Klop de room met spek lichtjes op met een klopper. Verdeel de room in het midden van het bord.
- Giet de soep in een kannetje en serveer die er apart bij.
Notities
Bron: recept geïnspireerd op een recept van Alain Ducasse op de betaalsite Académie du Goût.
Dit is een heerlijk receptje met winters en feestelijk karakter.. Natuurlijk mooi presenteerbaar in het juiste bord hiervoor..
GA ik zeker uitproberen.. ??
Wat een leuk recept ! Deze staat in ieder geval op het Kerstmenu.
Ik neem aan dat je de room ook weer opwarmt . Anders wordt de soep wellicht te koud.
Toch niet, Marinette, want als je de room opwarmt gaat hij niet min of meer opgeklopt blijven. De room is op kamertemperatuur.
Mooi recept voor kerst
Vraagje hoeveel mililiter soep schenk je er bij per persoon?
Lees graag je reactie.
Erik
Dat kan ik niet juist meer zeggen, maar ik heb erbij geschonken zodat het ‘eilandje’ in het midden niet overstroomde. 😉
ben bezig met dit recept, maar kom tot de ontdekking dat de hoeveelheden niet kloppen. zo wordt de soep een dikke puree die niet door de puntzeef kan. ik heb de hoeveelheid bouillon, melk en room aangepast door er een 0 achter te zetten.
waarom moet in het recept de room met spek gezeefd worden, als dit mengsel toch weer opgeklopt moet worden, of is het zo dat alleen de room opgeklopt moet worden, zonder het spek.
Dag Maria,
Met dit recept heb je 700 ml of 70 cl soep. Een dikke soep, inderdaad, want anders gaat die door de pastinaakchips stromen als die te dun is.
De bedoeling van de room met spek, is puur dat het spek z’n smaak afgeeft aan de room. Die wordt er terug uitgezeefd om geen stukjes erin te hebben. Dat ziet er niet zo mooi uit, namelijk.
Met vriendelijke groeten,
Myriam
PS Een “dag” en “met vriendelijke groeten” is een vorm van elementaire beleefdheid heeft mijn moeder mij altijd geleerd.