Kerstmenu 2015

Ik kan niet langer wachten om mijn kerstmenu 2015 te bloggen. Er ontbreken nog wel wat hapjes, maar die komen er de eerstvolgende dagen aan. Ik noteer ze er wel al tussen zodat jullie weten wat er nog op stapel staat.

Ik herhaal nog graag even mijn motto dat ook dit jaar overeind blijft: kies er een aantal gangen uit. Trop, c’est trop. Mix & match. Pick your choice. En zorg er vooral voor dat je zelf ook geniet! Aan een stresskip van een gastvrouw hebben je gasten niks… Let the party begin!

Een goed begin van een menu voor gasten blijf ik trouwens nog altijd een tapasplank (klik hier) vinden. Op die manier kunnen je gasten al iets achter de kiezen steken terwijl jij – op je gemak – nog de laatste hand legt aan de hapjes.

Kerstmenu 2015

Een drietal hapjes naar keuze:
Soesjes met ganzenlever en peperkaramel
Macarons met gerookte zalm
Hartige eclair zoals een broodje smos
Hoorntjes met gerookte zalmmousse
Chips van zoete aardappel met gerookte forelmousse
Praline van foie gras met chocoladecoulis
Rivierkreeftjes met avocado en mango
Thaise krabkoekjes
Crème brûlée van faux of foie gras met Jules Destrooper speculaas
Tartaar van kalfsvlees met Gillardeau oesters, pomme pont neuf, crumble van Jules Destrooper natuurboterwafel
Millefeuille van Jules Destrooper amandelbrood, Iberico ham, gruyère mousse, gekaramelliseerde hazelnoot

Persoonlijk vind ik het leuk wanneer losstaande hapjes toch ergens een link hebben met elkaar, zoals bv. de soesjes, macarons en eclairs. Eigenlijk zijn dat drie zoetigheden, maar die hier in een hartige variant gebracht worden. Idem met het drietal Jules Destrooper hapjes. Deze leverden mij trouwens een 2de plaats op in de Jules Destrooper bloggerscontest én een inlassing in het magazine Smaak van deze maand. Allen naar de boekhandel dus. 😉

Koud voorgerecht:
Toast champignons, soubise, mousse van gekookte ham
Of
Gravad lax van zalm met rode biet

Twee toppertjes, al zeg ik het zelf. Je keuze hangt dus een beetje af van het feit of je voor vlees of voor vis gaat. Ook de tijd die je hebt, kan misschien doorslaggevend zijn: de toast champignons is meer werk dan de zalm.

Soep:
Cappuccino van aardpeer met geitenkaasmousse
Of
Butternutsoep, gebakken scampi’s, kokosnoot

Eerst wilde ik jullie hier geen keuze laten. Die cappuccino van aardpeer is echt megalekker en was dus oorspronkelijk mijn enige optie, maar toen bedacht ik dat misschien niet iedereen geitenkaas lust en dus bied ik jullie toch nog een alternatief aan. Maar eigenlijk zou die aardperensoep overal op tafel moeten komen. 😉

Warm voorgerecht:
Sint-Jakobsvruchten, mosselen, patisson, gepofte quinoa
Of
Gebakken ganzenlever, witloof, butternut, crème van rode biet

Twee exquise gerechtjes. Kiezen is verliezen. Al moet je wel opletten met ganzenlever natuurlijk. Misschien heb je wel gasten die principieel geen ganzenlever willen eten. Hun goed recht, natuurlijk en een keuze die je moet respecteren, vind ik. 

Hoofdgerecht:
Everzwijnfilet, structuren van wortel, beukenzwammen
Of
Fazantenfilet met pistachevulling, wortelbotersaus en gefruite knolselder
Of
Kreeft, shiitakes, aardpeer, jasmijnrijst
Of
Kabeljauwhaasje met risotto van rode quinoa

Als ik moest kiezen, dan zou ik voor de kreeft gaan. Kreeft is voor mij onlosmakelijk verbonden met kerst! Maar misschien zie je ’t niet zitten om het beestje kopje onder te dompelen in de bouillon? Dan heb je 3 waardige alternatieven!

Kaas:
Gegrilde camembert met broodbolletjes

Het is de eerste keer sinds mijn blogdebuut dat ik kaas voorstel, maar dit ziet er zo mooi uit en is zo lekker dat ik het wel moest opnemen in mijn kerstmenu 2015.

Dessert:
Kerstdessert met peer, speculaas en witte chocolade
Of
Macaron met rood fruit, mascarponecrème en cuberdonijs

Hier laat ik je kiezen tussen makkelijk & mooi & lekker en moeilijk & mooi & lekker. Ik zou persoonlijk voor het eerste gaan. Wow!-effect verzekerd. Wedden dat je gasten hier volgend jaar nog over babbelen?

Bij de koffie:
Kersttulband met Baileys Irish Cream

Als er na al dat lekkers nog een gaatje overblijft, dan kan je je gasten nog altijd een gebakje voorschotelen. Je keuze hangt in grote mate af van het feit of je al dan niet een bundt vorm hebt, natuurlijk. Misschien lag er wel een onder de kerstboom. 😉

Ik wens je veel kookplezier, een overheerlijke maaltijd (met veel oprechte complimentjes van je gasten) en veel gezellige momenten om te koesteren: 0% stress, 100% genieten!

Smakelijk!

Myriam

PS Vragen? Suggesties? Aarzel niet om mij te contacteren! Ik beantwoord je berichtje zo snel mogelijk.
PS2 Uiteraard is er ook nog altijd het kerstmenu van 2014 of dat van het jaar 2013 en zelfs nog 2012. Hoe ouder de menu’s, hoe lelijker de foto’s. Jullie zijn gewaarschuwd. 😉
PS3 Ook het kerstmenu op de plancha behoort uiteraard tot de mogelijkheden, op voorwaarde dat je een plancha hebt natuurlijk.
PS4 Voor oudejaarsavond zou je kunnen opteren voor een buffet van (al) mijn hapjes.
PS5 Als je een gerecht maakt van mijn blog, laat het dan even weten. Of beter nog, maak een foto van je bord en share die op social media. Gebruik de hashtag #hapentap, dan zie ik het wel verschijnen.

 

Related Post

Tags: , , ,

Kerstmenu 2015

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: