Bij de champagnecocktail van gisteren, komtΒ een verrassende verrine: een cappuccino van aardpeer, extra feestelijk met een schuimlaagje van geitenkaas.
Of je deze cappuccino van aardpeer nu serveert als hapje of als volwaardige soep, scoren doe je zeker! Toen ik het proefde tijdens New Year’s Eve van CarrefourΒ was ik al meteen verk(n)ocht: een fluwelen soepje dat door het schuimlaagje van geitenkaas sterallures krijgt. Bovendien is het klaar in no-time (en al helemaal als je een Thermomix hebt) en helemaal vooraf te bereiden: zowel de soep als de espuma. Je kan het soepje serveren in kleine kopjes, maar veel leuker is het om dat in (hittebestendige) glaasjes te doen. Zo zie je het laagjeseffectΒ beter.
IngrediΓ«nten
500 g aardperen
200 g kastanjes (gekookt en vacuΓΌm verpakt: 2 x 200 g)
1 ui
70 cl groentenbouillon
25 cl room
25 cl melk
Boter
Nootmuskaat, peper, zout
Voor de mousse:
75g verse geitenkaas
20 cl melk
20 cl slagroom
Zout, Espelettepeper
Bereiding
Schil de aardperen, snij ze in stukken en stoofΒ ze samen met de gehakte ui aan in een beetje boter. Voeg de kastanjes toe en besprenkel met de bouillon. Breng aan de kook en laat het gedurende 20 minuten op een gematigd vuur pruttelen. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Mix het geheel fijn. Voeg de melk en room toe. Laat niet meer koken.
Voor de mousse:
Laat de melk koken. Voeg de verse geitenkaas toe. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de slagroom toe en plaats het in de sifon met 2 gaspatronen. β¨Bij het serveren, doe je eerst de soep in een kom, daarna voeg je de mousse toe. Bestrooi het geheel met de Espelettepeper.
Bron: recept van Avocado van de Duivel of Les Mi’dinettes voorΒ Carrefour.eu
Beste een vraagje, hoe kan je 2gaspatronen gebruiken? Mijn fles heeft maar plaats voor 1β¦ Ik zou graag dit soepje op de kerstmenu plaatsen. Dank u.
Je plaatst eerst het ene, spuit het volledig leeg en dan doe je er nog een tweede in, Katrien, dat je ook volledig leeg spuit.
Succes!
Myriam
Voor hoeveel personen is dit?
Groetjes
Dit is een recept voor 4 Γ 6 personen: 4 personen als je nog een 2de maal opschept en 6 personen als je die mogelijkheid niet biedt. π
Smakelijk!
Hallo,
Is het de bedoeling dat de geitenkaasmousse warm op de soep geserveerd wordt? Of moet deze eerst afgekoeld zijn?
Mag deze onmiddellijk nadat de 2 gaspatronen aangebracht zijn, geserveerd worden?
Bedankt!
Dag Sylvia
De espuma komt koud (of op kamertemperatuur) op de soep. Die dient inderdaad onmiddellijk geserveerd te worden, want anders zakt je espuma terug in. Je zou zelfs de espuma aan tafel op de soep kunnen spuiten. Extra showaspect verzekerd! π
Smakelijk en succes!
Myriam
Mijn espuma is aan de slappe kant.. nochtans 2 patronen gebruikt.
Enig idee hoe dit komt of moet ze slap zijn.
Alvast bedankt
Het is zo dat espuma altijd nogal snel inzakt tenzij je er bvb Proespuma van Sosa bijdoet. Dan blijft hij langer stevig.
Hij mag natuurlijk niet meteen inzakken. Je moet echt wel de tijd hebben om te serveren.
Beste Myriam,
Ik probeerde al enkele keren een espuma te maken (onder andere ook jouw burrataschuim), maar kreeg hem niet uit de sifon. Heel lekker van smaak, maar dus niet te spuiten. Ik vermoed dat ik de sifon te lang in de koelkast zet, kan dit de oorzaak zijn?
Heerlijke en zoβn originele receptjes van jou!
Dag Saar,
Dat is bizar! Ik heb zelf nog maar 1 keer dat probleem gehad en dat was toen met chocolade.
Enkele tips:
– leg de espumafles altijd plat in de koelkast
– passeer de massa voor je die in de fles doet altijd eerst door een zeef (een klein peperkorreltje bvb. kan de spuitmond al verstoppen)
– stel dat je massa te koud/hard geworden is, zet je espumafles dan even in een bain-marie
Met deze tips zou het moeten lukken.
Succes!
Heb ook die proespuma van Sosa gekocht, maar weet dan niet goed welke hoeveelheid ik moet toevoegen en of de gelatine bijvoorbeeld dan weggelaten moet worden.
De Proespuma zorgt ervoor dat de espuma langer stijf/luchtig blijft eens je je espuma gespoten hebt, maar vervangt de gelatine niet. Proespuma is ideaal wanneer je bvb. veel espuma’s moet serveren. In dit geval kunnen mensen perfect wachten tot iedereen bediend is vooraleer ze beginnen te eten en moet je niet zeggen: eet maar, anders zakt de espuma in. Goeie aankoop!