Hap en Tap logo zonder streep
Gravad lax van zalm met rode biet

Gravad lax van zalm met rode biet

2 dec 2015 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Dag 3 van mijn blogmarathon en we zijn aanbeland bij het 1e voorgerecht: gravad lax van zalm met rode biet. Op het oudejaarsavonddiner van Carrefour (wie zich nu in de haren krabt, klikt best eens op de link), was er eigenlijk een echt buffetje van vis- en zeevruchten. De gerechten werden niet gedresseerd op de borden, maar werden volgens het sharing is caring principe op een buffettafel geëtaleerd. Iedereen schuift aan en schept op waar hij of zij zin in heeft.

Welnu, in deze gravad lax van zalm had ik op 6 november (= oudejaarsavond) al zin en ook nu had ik er weer zin in. Door de zalm een nachtje te laten marineren in een puree van rode biet, krijgt de buitenkant een mooie, dieprode kleur. Een heel eenvoudig en puur recept dat op die manier toch bijzonder feestelijk oogt! Lief voor je lijn en nog gezond ook!

Gerecht gepresenteerd op tableware van Tokyo Design, mij vriendelijk ter beschikking gesteld door Cook & Serve.

Gravad lax van zalm met rode biet

 

Ingrediënten voor 4 personen

1 groot stuk zalmfilet (ongeveer 500 gr)
2 voorgekookte bietjes
Een stuk mierikswortel
4 el grof zout
4 jeneverbessen
4 el rietsuiker
1 appelsien (bio)
2 citroenen (bio)
Een bussel dille
Lekkere, gezouten boter
Een lekker artisanaal volkorenbroden, gesneden
Mooie cresson
1 potje zure room

 

Werkwijze

Blend de rode bietjes samen met de jeneverbessen. Rasp er de schil van appelsien en citroen bij en een stukje van de mierikswortel, en meng er het zout en suiker onder. Leg de zalmfilet in een grote schaal. Verdeel er de rode biet-mengeling gelijk over. Rol in plastiekfolie, en zet in de koelkast voor 24u.

Hak de dille fijn, en ‘paneer’ hiermee de zalm. Wikkel opnieuw in plastiekfolie, en zet in de koeling.

Wanneer je wilt serveren, haal je de zalm alvast uit de koelkast. Maak ondertussen een sausje met de zure room, wat citroenrasp, wat fijngehakte dille en peper en zout.

Snij de zalm in mooie plakjes en serveer met grof brood met goede boter, het sausje en cresson.

 

Bron: recept van Avocado van de Duivel of Les Mi’dinettes voor Carrefour.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.696 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. verheyen lut

    wanneer de zalm 24 uur in de frigo heeft gestaan met het bietenmengsel, moet dit dan verwijderd worden vooraleer de dille erover te doen?

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Gravad lax van zalm met rode biet

by Myriam Minne time to read: 1 min
2