Een mens mag van gedacht veranderen. Niet te vaak, natuurlijk, want dan word je al snel als wispelturig beschouwd. Ik had GEZWOREN dat ik nooit Reels zou maken, maar kijk, ik ben met de video van deze zalm-komkommerrol al aan mijn 15de (!) reel toe. En weet je wat? Ik begin het nog plezant te vinden ook. Ik word er ook steeds bedrevener in. Was ik vroeger uuuuuren zoet met “monteren”, dan was de video van deze zalm-komkommerrol in minder dan 15 minuten klaar. En wat mij ook vrolijk stemt: hij duurt maar 27 seconden. Nu alleen nog duimen dat hij eens écht hoge ogen gooit. Ik zou graag een virale reel maken. Niet alleen wispelturig Myriammeke, nu ook nog veeleisend Myriammeke. 😅
Waarom ik er een reel van maakte? Om jullie (en mijn Instagram volgers) te laten zien dat deze zalm-komkommerrol gefrituurd wordt, want dat is op het eerste gezicht misschien niet meteen duidelijk. Dat krokante korstje is dan ook wat deze rol zo origineel maakt. En het leuke is: dit recept is totaal niet moeilijk. Ook geen moeilijk vindbare ingrediënten of mallen voor nodig. Dat mag wel eens he? Zeker nu we van de eerste zonnige lentedagen genieten. Ik ga vandaag naar Antwerpen Proeft, morgen een Ofyr workshop volgen bij Fox Flambé en zondag lekker niets doen op moederdag.
Zalm-komkommerrol
Ingrediënten
- 20 g dille
- 40 g peterselieblaadjes
- 4 stuks toastbrood (zonder korst)
- 1 komkommer
- Gravlax zalm, zelfgemaakt* of zo gekocht in de winkel
- Bloem en ei om te paneren
- Zout
- Panko
- Eetbare bloemen
Instructies
- Was de kruiden en laat ze zeer goed uitlekken op keukenpapier. Ze mogen zeker niet meer nat zijn. Laat ze dus minstens 30 min uitlekken.
- Mix het toastbrood met de kruiden. De kleur moet mooi groen zijn. Voeg indien nodig een extra lepel (panko) broodkruim toe.
- Passeer door een zeef en plaats het broodkruim op een bakplaat. Breng op smaak met zout.
- Schil de komkommer en snijd hem in 3 stukken. Verwijder de kern met een appelboor en vul op met de gravlax. Doe geen zout op de komkommer, want dan zou die zacht worden.
- Paneer de stukken komkommer achtereenvolgens in bloem (verwijder de overtollige bloem), ei en broodkruim.
- Frituur op 165° C tot de komkommer krokant is. Snijd de uiteinden af en serveer met zure room en verse kruiden en/of eetbare bloemen.
Notities
Bron: recept van chef Thomas Pedevilla voor Gronda.
Myriam, is het de bedoeling dat dit hapje direct na het frituren wordt opgediend, of moet het afkoelen en kan je het frituren dus op voorhand doen?
Je mag het laten afkoelen, hoor, Martine.