Geen zorgen: er komt geen bloed aan te pas in deze bloody gazpacho. Wel wodka. Da’s altijd goed, toch? Vandaar de bloody: dit is gewoon een knipoog naar een bloody mary. Leuk gevonden, vind ik. Wat dat ook is, is de warme espuma van komkommer bovenop. Want zonder die, zou deze bloody gazpacho hier niet verschenen zijn: een recept moet (meestal toch) iets origineels hebben om “toegelaten” te worden op Hap & Tap. Dat kan de manier van dresseren zijn (zoals in mijn recept van lam met asperges), maar ook nét de eenvoud/snelheid waarmee je iets maakt (zoals de bosbessen- en bramenmousse met maar 3 ingrediënten). Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Dat is deze gazpacho trouwens ook niet.
Ik maakte deze bloody gazpacho omdat ik nog Looye tomaten overhad na het Culinaire Connecties event en ik iets wilde terugdoen voor het merk (en PR-bureau) dat zo welwillend was meegegaan in ons verhaal. Dankbaarheid (en respect) zijn waarden die ik heel hard ingepeperd kreeg als kind en die ik ook graag doorgeef aan mijn (klein)kinderen. Om die reden paste ik het recept aan: de tomaten uit blik verving ik door verse Joyn tomaten. Sorry, Elvea! 😉 En dan moet ik nu weer een belofte maken: binnenkort ga ik hier ook Elvea tomaten in een recept moeten gebruiken, want ook zij deden een duit in de goodiebag van Culinaire Connecties. Zo kan ik bezig blijven. 😅
![Bloody gazpacho](https://www.hap-en-tap.be/wp-content/uploads/2024/05/Gazpacho-FT.jpg)
![Bloody gazpacho](https://www.hap-en-tap.be/wp-content/uploads/2024/05/Gazpacho-vierkant-250x250.jpg)
Bloody gazpacho
Ingrediënten
Voor de gazpacho:
- 750 g Joyn tomaten
- 150 g gegrilde paprika
- 150 g bleekselder
- 5 g rode chilipeper
- 30 ml wodka
- 50 ml sherryazijn
- 50 g look
- 50 g sjalotjes
- 5 g zout
Voor het schuim van gegrilde komkommer:
- 300 g komkommer
- 30 g sjalot
- 30 ml vetstof
- 150 ml culinaire room, 20%
- 150 ml gevogeltebouillon
- 100 g eiwit
- 5 g zout
- Algenpoeder*
Voor de afwerking:
- 10 selderstengels
- 10 honingtomaatjes
- 100 g broodcroutons
- 1 bakje cress, naar keuze
Instructies
Voor de gazpacho:
- Pureer alle groenten voor de gazpacho in de blender en laat minstens 1 dag trekken in de koeling. Passeer door een fijne zeef en breng op smaak met de wodka, sherryazijn, peper en zout.
Voor het schuim van gegrilde komkommer:
- Snijd de komkommers in stukken en grill ze goed donker in de grillpan. Fruit de sjalot aan in de vetstof, voeg de gegrilde komkommer, de bouillon en de culinaire room toe.
- Kook gaar en pureer fijn. Passeer door een fijne zeef en breng op smaak met zout en algenpoeder. Koel terug en meng met het eiwit en giet in een sifonfles van een halve liter. Steek er 2 gaspatronen op. Houd warm in een bain-marie van 65° C.
Afwerking:
- Schenk de ijskoude soep in de glazen en schep de croutons er bovenop. Spuit het warme schuim op de soep en werk verder af met de cress, selderstengels en een honingtomaatje.
Notities
Bron: recept van Debic.com.
Zijn de gaspatronen vergeten???
Inderdaad. Goed gezien. Ik heb het aangepast. En 3 vraagtekens zijn niet nodig, hoor, eentje volstaat.
En een goedemorgen en bedankt kosten niets.
Dankbaarheid, respect én beleefdheid zijn normen die ik meekreeg van thuis uit.
Nog een fijne namiddag, Willem.